Maissimannaryynistä tehty polenta on aina ollut suosikkilisukkeeni. Pääsin taannoin maistelemaan Taste of Helsinki – ruokatapahtuman pressitilaisuudessa olleen ravintola Ragun viiriäisannosta, jonka yksi erittäin onnistunut komponetti oli rapsakka ja maukas polentapuurosta tehty kakkunen. Taivas varjele kun se hurmasi ja sai minut janoamaan lisää tuota kullankeltaista herkkua, joka on varsinkin italialaisten mieleen. Kun keittiön kuivakaapista löytyi juuri sopiva polentaryynipussin puolikas, halusin kokeilla sitä suolaiseen piiraaseen, eli kakkuun ei tulisi muuta pohjaa ja muutenkaan ylimääräistä, vaan se olisi itseänsä, eli maukkaaksi maustettua polentapuuroa, joka saisi paistua uunissa kypsäksi.
Instastoryn puolella tein gallupin polentan suosiosta ja mikä yllätti oli se, että ‘vihaajia’ oli enemmän kuin meitä tykkääjiä. Sain myös kommentteja, että miten ihmeessä polentan saisi hyvänmakuiseksi ja maistumaan joltakin. Minähän kauhon polentapuuroa melkeinpä sellaisenaan, mutta muutama vinkki tässä: suolan kanssa ei kannata kitsastella, tuima polenta ei kyllä houkuttele. Vahva juustoraaste esim. gruyere toimii ja antaa hyvin makua. Kun keitinliemeen laittaa yhden kokonaisen valkosipulikynnen, ehtii se luovuttamaan juuri sopivasti makua muutaman minuutin valmistuksen aikana. Omilla lempiyrteillä saa aikaan makua, esim. timjami tässä kakkuversiossa toimi valtavan hyvin!
Paistoin polentakakun kakkuvuoassa, mutta seuraavan kerran levitän se leivinpaperilla vuoratulle pellille, tällöin paistoaikakin varmasti puolittuu tunnista puoleen tuntiin. Täytteessä on yksi siivutettu kesäkurpitsa, joka sekin sai marinoitua hetken, tämä jos mikä on kiva ja erilainen ruoka kun sitä kesäkurpitsaa jossakin vaiheessa kesää tulee omalta kasvimaalta enemmän kuin sitä ehtii syödä. Jos paistat polenkakun kakkuvuoassa, osa kurpitsasiivuista kannattaa painella kevyesti itse polentapohjaan, näin leikkuujälki paljastaa kauniit kesäkurpitsasiivut!
Kakkuun ei tullut muita jauhoja kuin maissitärkkelystä, joten se sopii myös gluteenittomaan tarjoiluun! Kyllä kesäkahvitteluun sopii myös suolainen kakku, tämä saattaa hurmata sinutkin♥

Ainesosat:
Pohja
3 dl polentaryynejä
15 dl kasvislientä (1 kokonainen valkosipulinkynsi)
150 g voimakasta ja aromikasta (esim. vanha gouda tai gruyere) juustoa raasteena
1 tl tuoretta timjamia
2 rkl voita
1 dl maissitärkkelystä
1 muna
ripaus suolaa ja mustapippuria
yrttejä
Täyte
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 pienehkö punasipuli
50-70 g fetajuustoa
1 rkl paahdettuja pinjansiemeniä
Marinadi
2 rkl öljyä
1-2 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa ja mustapippuria
ripaus balsamicoa tai muuta happoa
timjamia tai muita tuoreita yrttejä
Ohje:
- Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi ja lisää polentasuurimot sekä valkosipulinkynsi, sekoita ja anna porista miedolla lämmöllä 5-6 minuttiia.
- Lisää mausteet, voi ja juustoraaste.
- Anna jäähtyä.
- Leikkaa kesäkurpitsasta ohuita siivuja juustohöylällä ja leikkaa punasipuli ohuiksi siivuiksi.
- Sekoita kulhossa marinadin ainekset ja lisää kesäkurpitsasiivut sekä sipulit.
- Kun polentapuuro on jäähtynyt, lisää voimakkaasti vatkaten muna ja maissitärkkelys.
- Mausta vielä tarpeen mukaan.
- Levitä massa leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai uunipellille.
- Laita päälle kesäkurpitsalohkot (voit upottaa myös taikinaan osan) sekä sipulit, murustele päälle fetajuusto.
- Paista 200-asteisessa uunissa 1 h, jos paistat kakkuvuoassa.
- Anna vetäytyä kunnolla ja viimeistele pinjansiemenin sekä yrtein.
With ♥ from beach house kitchen
3 Kommenttia
Minä olen syönyt polentaa lihapadan kaverina ja tykkäsin. Lihapata oli ihanan mausteista, joten tuhti, mutta pehmeän makuinen polenta sopi sen kanssa tosi hyvin.
Ihanaa iltaa sinulle Heli <3
Näyttää kyllä herkulliselta! Polenta todellakin jakaa mieliä ja itse en ole Suomessa saanut vielä koskaan maistuvaa polentapuuroa. Ylivoimaisesti maittavimman olen nauttinut Bahaman Nassaussa argentiinalaisessa ravintolassa ja sen jälkeen olen pettynyt joka kerran, kun sitä muualla olen tilannut. Itse en ole edes yrittänyt;)
Onpa kiva resepti, tätä täytyy kokeilla. Pidän polentasta kaikissa muodoissaan, niin puurona kuin vuoassa jähmetettynä ja senjälkeen pannulla paistettuan, joten tämäkin on varmasti mieleeni.