VEGAANINEN JA GLUTEENITON PIIRAKKA

by Beachhousekitchen
6 Kommenttia

Kuukauden kestävää vegaanihaastetta en ottanut tänäkään vuonna vastaan (sillä blini- ja pataruokakausi 😆 ), mutta testasin taitojani ja ilahdutin vieraita vegaanisella suolaisella piirakalla taannoin. Oma ruokafilosofiani on salliva, se näkee maailman 360-asteen kulmasta ja noukkii parhaimmat ja itselle maistuvimmat palaset. En ole tainnut koskaan pitää täysin lihatonta lokakuuta tai tipatonta tammikuuta, kun ei ole ollut irvistelevää pakkoa. Itse asiassa jälkikäteen tarkasteltuna asiat ovat tapahtuneet kuin itsestään ja esim. viime lokakuussa taisin syödä punaista lihaa vain riistan muodossa yhdellä illallisella, muuten aika kasvispainotteisesti mentiin! Herkullisten kasvisruokien ideointi ja testaaminen ovat tuoneet kasvikset ihan pääruoiksi asti ja niitä tullaan näkemään blogissakin useammin. Enkä muuten koskaan täysvegaaniksi voisi kääntyä, sillä kala ja merenelävät kuuluvat niin vahvasti omaan ruokavalioon.

Vegaanisuus on silti kiehtova suuntaus ja olikin aika haastavaa saada piiras pysymään piiraana, kun ei voinut käyttää mm. maitopohjaista juustoa tai kananmunia. Piiraasta tuli myös gluteeniton, sillä jauhoina käytin gluteenittomia kaurajauhoja ja -tattarijauhoja. Sieninä äidin poimimat kantarellit ja makua antamassa karamellisoitu punasipuli. Yosa Food kaurafraiche (kaurapohjainen ranskankerma) antoi pehmeyttä pohjaan sekä täytteeseen.

vegaaninen

Teeman mukaisesti myös viini* oli luomua ja vegaaninen. Mandala valkoviini tulee etelä-afrikkalaiselta Stellar Winery -viinitilalta, joka on keskittänyt tuotantonsa eettiseen- ja luomutuotantoon. Mandala valkoviini on siis vegaanin ykkösvalinta, sillä se ei sisällä eläinkunnasta peräisin olevia aineita! Ei niin makeiden viinien ystävänä tässä ilahdutti raikas hedelmäinen jälkimaku ja tuoksussa kirpeä greippisyys! Juhlien buffetpöytään siis erinomainen hanaviini.

vegaaninen

vegaaninen

vegaaninen

Vegaaninen sienipiirakka

Kuukauden kestävää vegaanihaastetta en ottanut tänäkään vuonna vastaan (sillä blini- ja pataruokakausi 😆 ), mutta testasin taitojani ja ilahdutin vieraita vegaanisella suolaisella piirakalla taannoin.… Kasvisruokaa VEGAANINEN JA GLUTEENITON PIIRAKKA European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

POHJA:

150 g maidotonta margariinia (esim. Keiju)

1 dl tattarijauhoja

2 dl gluteenittomia kaurajauhoja

3-4 rkl (n. 1/2  Yosa Food kaurafraichesta)

 

TÄYTE:

3 dl valmiiksi pilkottuja ja esipaistettuja sieniä (esim. kantarelleja)

1 valkosipulinkynsi

1 rkl öljyä

2 punasipulia

1 rkl intiaanisokeria

1 tl suolaa ja mustapippuria

1 1/2 purkkia Yosa Food kaurafraichea

yrttejä (esim. timjamia, basilikaa, rakuunaa)

oman maun mukaan 1 dl paahdettuja pinjansiemeniä

Ohje:

Tee ensin pohja: Sekoita jauhot ja nypi margariini jauhoseokseen. Lisää jääkaappikylmä kaurafraiche ja sekoita tasaiseksi. Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi. Valmista täyte: Purista valkosipuli ja lisää kaurafraicheen yhdessä muiden mausteiden ja hienonnettujen yrttien kanssa. Pilko punasipulit ja kuullota öljyssä, lisää myös intiaanisokeri. Anna hautua hetki. Painele pohja piirakkavuokaan ja laita pohjalle sienet. Kaada päälle kaurafraicheseos ja karamellisoidut sipulit. Anna paistua n. 25-35 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Paahda kuivalla pannulla pinjansiemeniä ja lisää ne valmiin piirakan päälle yhdessä rukolan kanssa.

vegaaninen

*näyte saatu Norex Selected Brands Oy (Valviran säännöstön vuoksi viiniä ei voi kommentoida, reseptiä kylläkin)

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

6 Kommenttia

Lady of The Mess 12/01/2017 - 11:22

Kiitos – kun pian taas alkaa Ekopaasto, olen jo keräillyt kokeiltaviksi lihattomia reseptejä. Vaikka täysin lihatonta ei paastoni tule olemaan, sillä sallinen hätätapauksissa vaalean lihan (ulkona syödessä) ja kalan.

Vastaa
Beachhousekitchen 12/01/2017 - 18:23

Jäänkin seuramaan paastoasi taas mielenkiinnolla, vaaleaa lihaa ja kalaa en voisi jättää pois vaikka kasvispainotteisemmin yritänkin elellä!

Vastaa
Sari 11/01/2017 - 15:08

Herkullisen näköinen piirakka ja nuo täytteet kyllä nostaa veden kielelle, kuka voisi vastustaa kanttarelleja. Hienosti olet saanut piirakan pysymään koossa ilman munia ja juustoja (Y). Maistuisi varmasti myös minulle.

Vastaa
Beachhousekitchen 12/01/2017 - 18:25

Oli kyllä onnistunut ja tosiaan ihan hyvin voisi jättää täytteestä munat pois, tuli ihan hyvä rakenne ilmankin!

Vastaa
Lumo 10/01/2017 - 15:42

Näyttääpä hyvältä! Sienipiirakkaa pitäisi taas tehdäkin, suppiksia kun on pakkasessa mukavasti ja kuivattunakin muutama purkillinen.

Vastaa
Beachhousekitchen 11/01/2017 - 13:54

Täälläkin kulutetaan pakastimen aarteita, meillä kaksi pakastinta ja ne ihan täynnä! Kesäksi tyhjiksi -kamppis meneillään ja näin kivoja juttuja saa aikaan!

Vastaa

Kommentoi