VEGE! -ruokakirjan pari hittiä!

by Beachhousekitchen
12 Kommenttia

Vege-kirja

Vähän aikaa sitten ilmestynyt, kahden kasvisruokaa rakastavan ystävyksen Riikka Sukulan ja Alex Niemisen muhkea ja värikäs Vege! -ruokakirja on yksi vuoden kirjahiteistä jo nyt. Tällä herkullisia reseptejä pursuavalla kirjalla käännetään varmasti monta lihansyöjää jos nyt ei täysin kasvissyöjiksi mutta ainakin lisäämään rajusti kasvisten syöntiä.

Tästä kirjasta ei löydy herne-maissi-paprikaa tai mauttomia ja vetisiä kasvisruokia. Sen sijaan makuhermoja kutkuttavat ja silmiä ilostuttavat mm. tuoreista kasviksista tehdyt salaatit, mezet, pastat, pizzat, leivät, burgerit ja lasagnet. Kirjan vahvuus on ehdottomasti näyttävä visuaalisuus, kuvat on valokuvannut Andy Taylor ja vaikka kirjoittajien mukaan niitä ei ole sen kummemmin stailattu, niin kyllähän näitä kuvia selailee suupielet hymyssä ja nieleskellen.

Makumaailmaa on haettu laajalta akselilta Itämeri – Välimeri – Lähi-Itä, eivätkä nämä osin perinteiset ja myös kokeilevammat kasvisruoat vaadi pitkiä kypsennyksiä tai etukäteisvalmisteluja. Helppoa arkiruokaa mutta myös juhlavampi brunssi saa rikastusta näistä värikkäistä ruoista!

Valitsin kirjasta kolme reseptiä, jotka valmistin, kuvasin ja kahden niistä olen myös kirjoittanut tähän alle. Lisäsin omat kommenttini suluissa, jos muutin reseptiä tai tein jotain toisin. Jotta sinä innostut hankkimaan tämän kirjan, voin kertoa valmistaneeni maailman parhaimman lasagnen (viimeinen kuva) ja sen resepti löytyy sieltä Vege! -kirjasta.

Ensin leivotaan rosmariinilla maustettua focacciaa Riikka Sukulan genovalaiselta focaccerian pitäjältä saadulla reseptillä, joka ohjeistaa jättämään taikinan löysäksi, vaikeaksi ja sotkuiseksi. Joka ikinen muru tästä focacciasta imuroitiin parempiin suihin, sen verran maukasta se oli! Leivän seuraksi sopi mainiosti Alex Niemisen Pohjois-Afrikan makumaailmaan kumartava, kuulemma kotikäytössä superhitiksi muodostunut setti: paahdetut munakoisot, sitruunacouscous ja korianteri-jogurttikastike. Ja tästä tuli hitti myös meillä. Hyvää kasvismakumatkaa!

FOCACCIA

3 dl huoneenlämpöistä vettä

1 pss kuivahiivaa tai 25 g tuorehiivaa

2 tl sokeria

400 g ‘O’ durumjauhoja

runsas ruokalusikallinen hyvää oliiviöljyä

1 tl suolaa

3 rosmariinin oksaa

Sekoita veteen hiiva ja sokeri. Lisää jauhot ja oliiviöljy. Tämän taikinan ainekset pitää sekoittaa hyvin, mutta sitä ei tarvitse erityisesti vaivata. Anna taikinan nousta vähintään tunti ja lisää suola vasta lopuksi. (Huom! Koin hieman ongelmalliseksi tämän kohdan, sillä miten ihmeessä suolan saa ‘liukenemaan’ tasaisesti jo kohonneeseen taikinaan. Jatkossa lisään suolan sekoitusvaiheessa…en huomannut siis mitään eroa rakenteessa, maussa tai kohoamisessa.)

Levitä taikina korkeareunaiselle uunipellille tai vuokaan ja kohota vielä hetki. Painele sormella reikiä taikinaan ja mausta pinta suolalla ja rosmariinin oksilla. Paista esikuumennetussa uunissa 220 asteessa noin 15 minuuttia. Uuneissa on eroja. Jos uunisi paistaa pinnan nopeasti tummaksi, niin laske lämpötila 180 asteeseen ja paista leipää viisi minuuttia pidempään.

(Huom! Käytin toisen lusikallisen öljyä voitelemaan focaccian pinnan ennen uuniin laittoa. Tätä ei ollut ohjeessa, liekö siitä unohtunut vai oliko tarkoitus tehdä vähärasvaisempi versio. Durum – jauhoja ei kaapista löytynyt, joten korvasin ne Pirkan puolikarkeilla vehnäjauhoilla.)

vege-kirjan focacciaa

PAAHDETUT MUNAKOISOT,

SITRUUNACOUSCOUS JA

KORIANTERI-JOGURTTIKASTIKE

Paahdetut munakoisot:

2 munakoisoa halkaistuna

1 rkl oliiviöljyä

1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori

1/2 mietoa chiliä, siemenet poistettuna ja malto hienonnettuna

1/2 tl kanelia (Huom! itse laitoin 1 tl)

suolaa ja pippuria

Tee munakoison leikkauspintaan syvät vinoviillot, mutta varo viiltämästä kuorta rikki.

Sekoita yhteen oliiviöljy, sitruunan mehu, -kuori, chili sekä kaneli. Sivele munakoison pinta kastikkeella. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Paahda munakoisoja uunissa 20-30 minuuttia 180 asteessa, kunnes munakoiso on kypsynyt ja malto irtoaa kuoresta. Kaavi munakoison sisus talteen. Säästä kuoret.

(Huom! Lisäsin itse kastikkeeseen murskatun valkosipulin kynnen, sillä munakoiso rakastaa valkosipulia, toimi!)

SITRUUNACOUSCOUS

2 1/2 dl couscousia

1 sitruunan mehu

1/2 sitruunan kuori raastettuna

1/2 tl kurkumaa

suolaa

2 1/2 dl kiehuvaa vettä

1 rkl oliiviöljyä

Pane couscous lämpöä kestävään astiaan ja lisää öljy, sitruunan mehu ja -kuori, kurkuma ja hieman suolaa. Sekoita. Kaada päälle kiehuva vesi ja peitä esimerkiksi alumiinifoliolla, kunnes vesi on imeytynyt couscousiin (8-10 min). Sekoita couscous haarukalla irtonaiseksi.

Sekoita munakoison sisus couscousiin. Täytä munakoison kuoret munakoiso-couscous-sekoituksella ja pane täytetyt munakoisot vielä noin 10 minuutiksi uuniin lämpiämään. Tarjoa korianteri-jogurttikastikkeen kera.

KORIANTERI-JOGURTTIKASTIKE

4 rkl kreikkalaista jugurttia

2 tl sitruunamehua

1 valkosipulin kynsi

1 kourallinen korianterinlehtiä kevyesti silputtuna

Yhdistä jogurttikastikkeen ainekset ja sekoita. Halutessasi terävyyttä makuun voit lisätä jogurttiin myös hieman tuoretta inkivääriä (Huom! Inkivääri toimi oikein hyvin. Tein kastiketta tupla-annoksen, sillä tuo määrä oli aika pieni ja tykkään läträtä kastikkeella.)

Ihan mahtava ruoka ja munakoisoa kasvattavana tätä tullaan meillä tekemään ilmeisen paljon tulevana kesänä. Silloin keittokirja on onnistunut kun se on hiirenkorvilla tai post it-lapuilla merkitty jo ensimmäisen lukukerran jälkeen. Suosittelen!

Kirja saatu arvostelukappaleena www.readme.fi

munakoisoa ja couscosia

focacciavegekirjasta lasagneaWith ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

12 Kommenttia

Jael 08/04/2015 - 20:27

Onpa herkullisen näköistä.Tuota kirjaa on kyllä kehuttu paljonkin:) Suurin osa mitä syön on kasvisruokaa;en syö lihaa mutta kalaa syön silloin tällöin.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 09/04/2015 - 08:35

Eikös olekin! Kyllä näillä ruoilla talttuu kasviskammo (mm. omat ahdistukset koulun pakastevihanneksista…; ). Tällaisia kirjoja ehdottomasti lisää!

Vastaa
Johanna 08/04/2015 - 14:41

Mä tykkäsin myös tosi paljon tuosta kirjasta. Toki olen vannoutunut lihansyöjä, mutta kirja on pullollaan loistavia lisukkeita ja tekeehän kasvisruokapäivä aina välillä tosi hyvää.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 08/04/2015 - 16:50

On loistava opus! Minulla ongelmana on se että koska voimaurheilua tulee tehtyä aika paljon, niin en ihan pärjää kasvisten protskuilla. Ja uskon tietyllä tavalla siihen että keho ilmoittaa mitä se tarvitsee. Joskus tulee pitkiä kausia ilman lihaa, mutta sitten on taas saatava maksaa tai verinen pihvi…; )

Vastaa
Sara. 07/04/2015 - 19:06

Olipa mukava tavata tänään ja löytää blogisi. Mä olen ollut kasvissyöjä jo pitkään ja näistä herahti vesi kielelle 🙂
Terveisin Sara, kuka asuu Irlannissa 🙂

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 07/04/2015 - 20:02

Moikka Sara ja enchantée!

Itse olen viime aikoina pohtinut kovasti kasvissyöjäksi ryhtymistä eettisistäkin syistä. Kalaa ja seafoodia tulisin kaipaamaan, mutta punaisen lihan käytön voisin jättää. Pitäkää hauskaa Suomessa ja mukavaa kevättä Irlantiin, seuraillaan toisiamme!

Vastaa
Belladonna 07/04/2015 - 18:05

Tykkään vege-ruuista kovastikin, mutta niitä tulee tehtyä aivan liian harvoin. Hassua kyllä, en omista yhtään ainoaa vege-keittokirjaa, tämä oli hyvä vinkki.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 07/04/2015 - 19:52

Tämän ruokakirjan uskaltaisin ostaa vaikka miehelle lahjaksi, varmasti löytyy kokattavaa…kuvat upeita ja saavat melkein kuolaamaan…; )

Vastaa
Terhi Kananpoikien Bistro 07/04/2015 - 13:28

Voi tuota verratonta Vegeä. 🙂 Ihania nämäkin!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 07/04/2015 - 19:50

Rakasta keittokirjoja ja niitä on kertynyt aikamoinen kirjahylly…Osa jää hieman pölyttymään, mutta tässä vaan oli sitä jotakin ja aika moni resepti menee kokeiluun!

Vastaa
Outi 06/04/2015 - 22:13

Siis jos vegeruoka aina näyttäisi ja kuulostaisi näin hyvältä kun tässä postauksessa, söisin sitä ehdottomasti useammin.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 07/04/2015 - 09:49

Olen kyllä hurahtanut maukkaaseen ja hyvin tehtyyn kasvisruokaan…Laskin että taitaa olla yhden käden sormissa ne kerrat jolloin olen punaista lihaa tänä vuonna ostanut tai syönyt. Kanaa ja kalaa toki menee, mutta ainakin tästä kirjasta löytyy haastajia jopa niille! Ihanaa viikkoa!

Vastaa

Kommentoi