Lihapiirakat tai tuttavallisemmin lihikset (kasvisversiona vihikset) itse tehtyinä ovat niin herkullisia – sellaisenaan tai nakeilla täytettyinä vaikkapa uudeksi vuodeksi! Kaikki uppopaistettu tuntuu aluksi työläältä mutta kun kerran itse paistaa sopivasti rasvaa tihkuvat ja muhevat lihikset, niin eivät enää kaupan koppurat maistu. Tässä takuuvarma ohje, jolla saa 20 keskikokoista lihapiirakkaa. Ensimmäinen satsi meillä meni melkein kokonaan parissa päivässä ja nyt on lisää tehty pakastimeen ja ne tarjoillaan uuden vuoden “huikopalana” asiaan kuuluvien kastikkeiden, coleslaw’n ja nakkien kanssa.
Näihin klassikoihin voi täytteeksi laittaa riisimassaan melkein mitä vaan jauhelihasta härkikseen, porkkana-sipuliraasteesta seitaniin. Itse käytin PR-tilaisuudesta testiin saamiani Döner Harjun kebab-suikaleita.
Äitini on mestari tekemään minilihiksiä, joita tilataan häneltä mm. juhliin. Kyselin niiden salaisuutta ja kuulemma parhain rasva uppopaistamiseen on munkinpaistorasva, monissa lihisohjeissahan käytetään öljyä, joka ei niin kaunista pintaa anna. Ja kyllä, se toinen salaisuus tasaisen ruskean pinnan aikaansaamiseksi on sokeri, jota en uskaltanut laittaa reilummin äidin tapaan, vain 2 rkl ja se ehkä näkyy pinnassa. Silti näistä tuli todella maukkaita ja mehukkaita, vaikkeivat saaneetkaan täysiä ulkonäköpinnoja.
Ihanan juhlaisaa vuodenvaihetta & uutta vuotta 2020 ♥


Ainesosat:
TAIKINA
6 dl maitoa
50 g hiivaa
2 -3 rkl sokeria
12-13 dl vehnäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
1,5 tl suolaa
1 muna
TÄYTE
2 dl riisiä (suolaa hieman keitinveteen)
400 g "lihaa" esim. jauhelihaa/härkistä/nyhtökauraa/seitania/kebablihaa
mausteita: paprika- ja valkosipulijauhetta, suolaa, mustapippuria, oreganoa, korianteria, chilirouhetta yms. itselle mieluisia mausteita
1 muna
UPPOPAISTAMISEEN
2 pkt 500 g munkinpaistorasvaa
Ohje:
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri ja murustele hiiva sekaan.
- Ala lisäämään jauhoja desi kerrallaan, lisää myös öljy ja suola.
- Lisää muna ja alusta kimmoisaksi ja vadin reunoista irtoavaksi.
- Anna kohota n. 45 minuutin ajan. Valmista täyte sillä aikaa.
- Laita riisi kiehumaan suolattuun veteen.
- Ruskista käyttämäsi proteiini, pilko veitsellä pienemmäksi. Mausta.
- Yhdistä keitetty riisi ja "liha", laita mukaan myös rikottu muna.
- Jaa taikina 20 osaan, kauli niistä soikion mallisia pyörylöitä ja lisää täyte.
- Nipistele saumakohta yhteen, voit painella reunat kiinni myös haarukalla.
- Anna valmiiden lihapiirakoiden kohota vielä n. 15-20 minuutin ajan.
- Kuumenna rasva paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi.
- Laske lihapiirakka rasvaan reikäkauhalla, anna paistua 2 minuutin ajan kunnes pohja on kauniin kullanruskea, käännä sitten ympäri ja paista myös toiselle puolelle kaunis pinta.
- Nosta valmiit lihapiirakat valumaan talouspaperin päälle lautaselle.

8 Kommenttia
Syön kerran vuodessa yhden lihapiirakan ja yleensä Kauppatorilla, mutta Heli luulen, että näitä sun piirakoita söisin kymmenen kerralla, hih.
Sydämellistä uutta vuotta ja kiitos kaikesta ystävyydestä menneinä vuosina ja tuesta ja nauruista, reissuseurasta, ihan kaikesta. <3
Nämä oli kyllä hyviä ja uudenvuoden yönä niitä meninkin : )
Ihanaa, ihanaa uutta vuotta & tämäkin vuosi on toivottavasti täynnä yhteisiä juttuja <3
Itsetehdyt lihikset on niin herkkuja. Ollaan Karkkilan Mian kanssa niitä tehty pari kertaa.
Oikein ihanaa loppuvuotta ja kaikkea hyvää koko teidän perheelle vuoteen 2020 <3
Ihanaa uutta vuotta 2020 & toivottavasti päästään samojen herkkupöytien ääreen tänäkin vuonna!
Rakastan lihapiirakoita!! Harvoin saa täydellisiä. Liian vähän täytettä yleensä. Grahamlihiksiä (=eines 4 kpl pkt:ssa) tulee ostettua, niissä reilusti täytettä. Ja Kauppatorin lämpimät lihikset hyviä. Koskaan en ole ajatellut tehdä itse!! Pitäiskö kokeilla!? Kiitos hyvästä ohjeesta ja vinkistä munkin paistorasvasta ja sokerista! Äidillesi myös! Loistavaa Uutta Vuotta 2020! See youuuu..
Kuappatorin lihiksistä tykkään minäkin, mutta en pysty syömään kaupan muovitettuja lihapiirakoita sitten ollenkaan!
Kun lihishimo iskee, tällä ohjeella onneksi onnistuu!
Kuullostaa ihan super herkulta <3 Mulla tulee aina laosuus mieleen lihapiirakoista, niitä lämmitettiin tuolloin kesäiltoina grillissä lämpimänä iltapalana saunan jälkeen <3
Ihanaa uudenvuoden aikaa <3
OI mitä makumuistoja, lihiksiä ei toki ihan joka viikko voisi syödä, mutta tärkeissä hetkissä niin maistuvaisia!