Ne aidot lihapiirakat

by Beachhousekitchen

Lihapiirakat tai tuttavallisemmin lihikset (kasvisversiona vihikset) itse tehtyinä ovat niin herkullisia – sellaisenaan tai nakeilla täytettyinä vaikkapa uudeksi vuodeksi! Kaikki uppopaistettu tuntuu aluksi työläältä mutta kun kerran itse paistaa sopivasti rasvaa tihkuvat ja muhevat lihikset, niin eivät enää kaupan koppurat maistu. Tässä takuuvarma ohje, jolla saa 20 keskikokoista lihapiirakkaa. Ensimmäinen satsi meillä meni melkein kokonaan parissa päivässä ja nyt on lisää tehty pakastimeen ja ne tarjoillaan uuden vuoden “huikopalana” asiaan kuuluvien kastikkeiden, coleslaw’n ja nakkien kanssa.

Näihin klassikoihin voi täytteeksi laittaa riisimassaan melkein mitä vaan jauhelihasta härkikseen, porkkana-sipuliraasteesta seitaniin. Itse käytin PR-tilaisuudesta testiin saamiani Döner Harjun kebab-suikaleita.

Äitini on mestari tekemään minilihiksiä, joita tilataan häneltä mm. juhliin. Kyselin niiden salaisuutta ja kuulemma parhain rasva uppopaistamiseen on munkinpaistorasva, monissa lihisohjeissahan käytetään öljyä, joka ei niin kaunista pintaa anna. Ja kyllä, se toinen salaisuus tasaisen ruskean pinnan aikaansaamiseksi on sokeri, jota en uskaltanut laittaa reilummin äidin tapaan, vain 2 rkl ja se ehkä näkyy pinnassa. Silti näistä tuli todella maukkaita ja mehukkaita, vaikkeivat saaneetkaan täysiä ulkonäköpinnoja.

Ihanan juhlaisaa vuodenvaihetta & uutta vuotta 2020 ♥

lihapiirakat

LIHAPIIRAKAT

Lihapiirakat tai tuttavallisemmin lihikset (kasvisversiona vihikset) itse tehtyinä ovat niin herkullisia – sellaisenaan tai nakeilla täytettyinä vaikkapa uudeksi vuodeksi! Kaikki uppopaistettu tuntuu aluksi… Katukeittiöstä Ne aidot lihapiirakat European Tulosta resepti
Annoksia: 20 kpl
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

TAIKINA

6 dl maitoa

50 g hiivaa

2 -3 rkl sokeria 

12-13 dl vehnäjauhoja

0,5 dl rypsiöljyä

1,5 tl suolaa

1 muna

TÄYTE

2 dl riisiä (suolaa hieman keitinveteen)

400 g "lihaa" esim. jauhelihaa/härkistä/nyhtökauraa/seitania/kebablihaa

mausteita: paprika- ja valkosipulijauhetta, suolaa, mustapippuria, oreganoa, korianteria, chilirouhetta yms. itselle mieluisia mausteita

1 muna

UPPOPAISTAMISEEN

2 pkt 500 g munkinpaistorasvaa

Ohje:

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Lisää sokeri ja murustele hiiva sekaan.
  2. Ala lisäämään jauhoja desi kerrallaan, lisää myös öljy ja suola.
  3. Lisää muna ja alusta kimmoisaksi ja vadin reunoista irtoavaksi.
  4. Anna kohota n. 45 minuutin ajan. Valmista täyte sillä aikaa.
  5. Laita riisi kiehumaan suolattuun veteen.
  6. Ruskista käyttämäsi proteiini, pilko veitsellä pienemmäksi. Mausta.
  7. Yhdistä keitetty riisi ja "liha", laita mukaan myös  rikottu muna.
  8. Jaa taikina 20 osaan, kauli niistä soikion mallisia pyörylöitä ja lisää täyte.
  9. Nipistele saumakohta yhteen, voit painella reunat kiinni myös haarukalla.
  10. Anna valmiiden lihapiirakoiden kohota vielä n. 15-20 minuutin ajan.
  11. Kuumenna rasva paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi.
  12. Laske lihapiirakka rasvaan reikäkauhalla, anna paistua 2 minuutin ajan kunnes pohja on kauniin kullanruskea, käännä sitten ympäri ja paista myös toiselle puolelle kaunis pinta.
  13. Nosta valmiit lihapiirakat valumaan talouspaperin päälle lautaselle. 

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Tiia 02/01/2020 - 12:00

Syön kerran vuodessa yhden lihapiirakan ja yleensä Kauppatorilla, mutta Heli luulen, että näitä sun piirakoita söisin kymmenen kerralla, hih.

Sydämellistä uutta vuotta ja kiitos kaikesta ystävyydestä menneinä vuosina ja tuesta ja nauruista, reissuseurasta, ihan kaikesta. <3

Vastaa
Beachhousekitchen 15/01/2020 - 11:06

Nämä oli kyllä hyviä ja uudenvuoden yönä niitä meninkin : )
Ihanaa, ihanaa uutta vuotta & tämäkin vuosi on toivottavasti täynnä yhteisiä juttuja <3

Vastaa
Outi 30/12/2019 - 19:34

Itsetehdyt lihikset on niin herkkuja. Ollaan Karkkilan Mian kanssa niitä tehty pari kertaa.
Oikein ihanaa loppuvuotta ja kaikkea hyvää koko teidän perheelle vuoteen 2020 <3

Vastaa
Beachhousekitchen 15/01/2020 - 11:07

Ihanaa uutta vuotta 2020 & toivottavasti päästään samojen herkkupöytien ääreen tänäkin vuonna!

Vastaa
HELENE 30/12/2019 - 17:19

Rakastan lihapiirakoita!! Harvoin saa täydellisiä. Liian vähän täytettä yleensä. Grahamlihiksiä (=eines 4 kpl pkt:ssa) tulee ostettua, niissä reilusti täytettä. Ja Kauppatorin lämpimät lihikset hyviä. Koskaan en ole ajatellut tehdä itse!! Pitäiskö kokeilla!? Kiitos hyvästä ohjeesta ja vinkistä munkin paistorasvasta ja sokerista! Äidillesi myös! Loistavaa Uutta Vuotta 2020! See youuuu..

Vastaa
Beachhousekitchen 15/01/2020 - 11:08

Kuappatorin lihiksistä tykkään minäkin, mutta en pysty syömään kaupan muovitettuja lihapiirakoita sitten ollenkaan!
Kun lihishimo iskee, tällä ohjeella onneksi onnistuu!

Vastaa
Taru 30/12/2019 - 14:58

Kuullostaa ihan super herkulta <3 Mulla tulee aina laosuus mieleen lihapiirakoista, niitä lämmitettiin tuolloin kesäiltoina grillissä lämpimänä iltapalana saunan jälkeen <3
Ihanaa uudenvuoden aikaa <3

Vastaa
Beachhousekitchen 15/01/2020 - 11:09

OI mitä makumuistoja, lihiksiä ei toki ihan joka viikko voisi syödä, mutta tärkeissä hetkissä niin maistuvaisia!

Vastaa

Kommentoi