Saaristolaisleipä sellaisenaan on jo makean mojova makuelämys, mutta hölskytyskurkkujen sekä varsinkin graavattujen ja kylmäsavustettujen kalojen kanssa se kipuaa makuelämykseksi potenssiin täyskymppi! Fenkoli antaa muuten hienon aniksen maun makeisiin saaristolaisleipiin, joiden maku on parhaimmillaan pari päivää valmistuksesta.
Tällä ohjeella tulee kaksi reilua leipää, toisen voi vaikka antaa lahjaksi tai pakastaa valmiiksi siivutettuna. Nopeat sulattaa ja paahtaa lämpimiksi – ja jos joululta jää kaloja, niin aika maistuvaisia lämpimiä voileipiä näistä saa välipäiviksi!


Ainesosat:
TAIKINA
7 dl piimää
50 g hiivaa
3 dl Mämmi-leipämaltaita
2 dl tummaa siirappia
1 rkl kuivattua fenkolia
1 rkl suolaa
3 dl ruisjauhoja
6-7 dl vehnäjauhoja
2 dl vehnäleseitä
Voiteluun:
2 rkl vettä
2 rkl tummaa siirappia
HÖLSKYTYSKURKUT
1 kurkku
1 dl hienonnettua tilliä
1 rkl sokeria
2 rkl omenaviinietikkaa
1 tl suolaa
Ohje:
- Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi mikrossa ja liuota hiiva piimään.
- Lisää Mämmi-leipämaltaat, siirappi, fenkoli ja suola.
- Sekoita hyvin ja jatka alustamista ruis- ja vehnäjauhoja lisäten, lisää lopuksi vehnäleseet.
- Anna kohota vedottomassa paikassa 1,5 h.
- Jaa taikina kahtia, leivo leiviksi ja nosta ne voideltuihin vuokiin.
- Kypsennä 175-asteisen uunin alatasolla 1 h 15 minuuttia. Nosta uunista hetkeksi ja valele leipien pinta vesi-siirappiseoksella.
- Laita leivät takaisin uuniin ja kypsennä vielä 45 minuutin ajan.
- Ota uunista ja jäähdytä ritilän päällä. Säilytä leivät jääkaapissa. Tarjoa voin/tuorejuuston sekä hölskytyskurkkujen kanssa.
- HÖLSKYTYSKURKUT: Siivuta kurkku ohuiksi viipaleiksi esim. juustohöylällä.
- Lado hienonnettu tilli, sokeri, omenaviinietikka ja suola kannelliseen purkkiin.
- Lisää kurkkusiivut ja ravistele purkkia voimakkaasti, että sisältö mehustuu.
- Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

4 Kommenttia
Saaristolaisleipä on niin herkkua. Kiitos ohjeesta. Pitää varmaan lähteä siirappi ja mallas ostoksille. Onko muuten vinkkiä, että millä tuon maltaan voisi korvata, koska minun mahani ei oikein tykkää maltaista.
Ihanaa viikkoa sinulle Heli <3
Kiitos <3 Ehkä laittaisin niiden sijaan seoksen, jossa yhtä paljon ruisjauhoa sekä tattarijauhoa, toki vähän maku kärsii mutta vatsalle ystävällisempi!
Oi mitä uutta twistiä saaristolaisleipään. Ihana nimi ja jo mummin hölskytyskurkut ovat maistuneet aikojen alusta asti. Pitäisikin tehdä meille jouluksi, kurkkuja on jäänyt ikävä.
Kivaa uutta viikkoa Heli. <3
Kiitos <3 Hölskytyskurkkuja voi hyvinkin tehdä myös joulupöytään, tuovat raikkautta kivasti!