GLUTEENITON PUNAJUURIPIIRAKKA

by Beachhousekitchen

Tämä piirasohje on noussut suosikiksi omassa keittiössä ja sellaiseksi aina satavarmasti onnistuu -vierasvarapiirakaksi. Ruokaintoilijana ja reseptien kehittelijänä tulee kokeiltua niin paljon uusia ohjeita, että moni hyväkin resepti hautautuu sinne blogin arkistoihin. Kun omalla to do-listalla on tälläkin hetkellä kymmenkunta eri resepti-ideaa, niin eipä siinä ehdi vanhoja suosikkeja niin usein laittaa. Milloin viimeksi on tullut tehnyt mm. makaronilaatikkoa tai lihapullakastiketta? Aivan mahtavia arkiruokia! Liekö muut tunnistavat samaa ongelmaa? Liian paljon ideoita ja uusia kokeiltavia juttuja, mutta aivan liian vähän aikaa.

Kesällä kirjoittelin lempipiirakoistani ja sieltä unohtui tämä gluteeniton punajuuripiiras, joka melkeinpä sulattaa myös punajuuren vihaajan sydämen. Tätä tulee tehtyä monta kertaa vuodessa, sopii niin kasvisruokavalioisille kuin keliaakikoillekin.

punajuuripiirakka

Olen itse tykästynyt tattarijauhoihin, mutta pohja onnistuu myös käyttämällä ainoastaan gluteenitonta jauheseosta. Punajuuret voisi keittää, mutta paahtamalla niihin saa extramakua. Vuohenjuuston tilalla voi käyttää toista suosikkiani sinihomejuustoa, sekin yhdistelmä hurmaa kenet tahansa!

punajuuripiirakka

punajuuri-vuojenjuustopiirakka

PUNAJUURI-VUOHENJUUSTOPIIRAKKA

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

-gluteeniton -28 cm vuoka Ø

POHJA

120 g voita

1 dl tattarijauhoa

2 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Fin Mix)

2 rkl hienoksi raastettua parmesaanijuustoa

½ tl suolaa

1 munankeltuainen

½ dl kylmää vettä

 

TÄYTE

5 punajuurta

pieni kourallinen timjamin lehtiä

2 rkl öljyä

ripaus suolaa

1 pieni sipuli

200 g kermaviiliä

2 munaa

150 g Emmental-juustoraastetta

1 tl hunajaa mustapippuria

100 g vuohenjuustoa vuoan voiteluun

margariinia tai voita sekä gluteenittomia korppujauhoja koristeeksi

timjaminlehtiä ja salaatin versoja  

Ohje:

VALMISTUS: Sekoita jauhot ja nypi ne voin kanssa ryynimäiseksi. Lisää juustoraaste ja suola. Sekoita mukaan keltuainen ja kylmä vesi. Tarvittaessa laita lisää kylmää vettä, jotta saat sileän taikinan muodostettua. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 20 minuuttia.

PUNAJUURET: Laita vuokaan punajuuret, timjamin lehdet, suola ja paahda punajuuria n. 15 minuutin ajan 225-asteisessa uunissa. Raasta kuoritut ja jäähtyneet punajuuret karkeaksi raasteeksi. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi, kypsennä kuutioita miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Sekoita kulhossa kermaviili, munat, hunaja ja mausteet. Lisää seokseen Emmental-juustoraaste ja sipulisilppu. Voit jättää 1/3 juustoraasteesta piirakan pinnalle.  

PIIRAKAN TÄYTTÖ: Taputtele taikina voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan. Lado pohjalle punajuuriraaste ja sipulisilppu. Pilko vuohenjuusto pienemmiksi paloiksi tasaisesti punajuurten päälle.  Kaada muna-kermaviiliseos päälle, ripottele lopuksi juustoraaste ja paista 200-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Voit koristella valmiin piirakan timjamin lehdillä. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

punajuuri-vuohenjuustopiirakka

punajuuri-vuohenjuustopiirakka

Reseptini alun perin julkaistu Herkkuleivonta -lehdessä kesä/2015

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

3 Kommenttia

Tiia K 05/10/2016 - 09:59

Silmiä hivelevän kaunis herkku ja jotenkin kaikissa kuvissa niin syksyisen kauniin kotoisa tunnelma. Punajuuri on nykyään ihan gourmetruokaa, kun nuorena se oli vaan se tölkkipunajuuri, hyi olkoon. Ihqua päivää ihana <3

Vastaa
Jonna 03/10/2016 - 10:19

Kiitos ohjeesta! Täällä syödään punajuurta melkein jatkuvalla syötöllä joka päivä. 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 04/10/2016 - 08:20

Varsinkin syksyisin ihan riehaantuu itsekin punajuuresta taas! On kyllä sesongin parhaita raaka-aneita 🙂

Vastaa

Kommentoi