Tämä piirasohje on noussut suosikiksi omassa keittiössä ja sellaiseksi aina satavarmasti onnistuu -vierasvarapiirakaksi. Ruokaintoilijana ja reseptien kehittelijänä tulee kokeiltua niin paljon uusia ohjeita, että moni hyväkin resepti hautautuu sinne blogin arkistoihin. Kun omalla to do-listalla on tälläkin hetkellä kymmenkunta eri resepti-ideaa, niin eipä siinä ehdi vanhoja suosikkeja niin usein laittaa. Milloin viimeksi on tullut tehnyt mm. makaronilaatikkoa tai lihapullakastiketta? Aivan mahtavia arkiruokia! Liekö muut tunnistavat samaa ongelmaa? Liian paljon ideoita ja uusia kokeiltavia juttuja, mutta aivan liian vähän aikaa.
Kesällä kirjoittelin lempipiirakoistani ja sieltä unohtui tämä gluteeniton punajuuripiiras, joka melkeinpä sulattaa myös punajuuren vihaajan sydämen. Tätä tulee tehtyä monta kertaa vuodessa, sopii niin kasvisruokavalioisille kuin keliaakikoillekin.
Olen itse tykästynyt tattarijauhoihin, mutta pohja onnistuu myös käyttämällä ainoastaan gluteenitonta jauheseosta. Punajuuret voisi keittää, mutta paahtamalla niihin saa extramakua. Vuohenjuuston tilalla voi käyttää toista suosikkiani sinihomejuustoa, sekin yhdistelmä hurmaa kenet tahansa!
-gluteeniton -28 cm vuoka Ø POHJA 120 g voita 1 dl tattarijauhoa 2 dl gluteenitonta jauhoseosta (esim. Fin Mix) 2 rkl hienoksi raastettua parmesaanijuustoa ½ tl suolaa 1 munankeltuainen ½ dl kylmää vettä TÄYTE 5 punajuurta pieni kourallinen timjamin lehtiä 2 rkl öljyä ripaus suolaa 1 pieni sipuli 200 g kermaviiliä 2 munaa 150 g Emmental-juustoraastetta 1 tl hunajaa mustapippuria 100 g vuohenjuustoa vuoan voiteluun margariinia tai voita sekä gluteenittomia korppujauhoja koristeeksi timjaminlehtiä ja salaatin versoja VALMISTUS: Sekoita jauhot ja nypi ne voin kanssa ryynimäiseksi. Lisää juustoraaste ja suola. Sekoita mukaan keltuainen ja kylmä vesi. Tarvittaessa laita lisää kylmää vettä, jotta saat sileän taikinan muodostettua. Kääri taikina kelmuun ja anna levätä jääkaapissa 20 minuuttia. PUNAJUURET: Laita vuokaan punajuuret, timjamin lehdet, suola ja paahda punajuuria n. 15 minuutin ajan 225-asteisessa uunissa. Raasta kuoritut ja jäähtyneet punajuuret karkeaksi raasteeksi. Pilko sipuli pieniksi kuutioiksi, kypsennä kuutioita miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan. Sekoita kulhossa kermaviili, munat, hunaja ja mausteet. Lisää seokseen Emmental-juustoraaste ja sipulisilppu. Voit jättää 1/3 juustoraasteesta piirakan pinnalle. PIIRAKAN TÄYTTÖ: Taputtele taikina voideltuun ja korppujauhotettuun piirakkavuokaan. Lado pohjalle punajuuriraaste ja sipulisilppu. Pilko vuohenjuusto pienemmiksi paloiksi tasaisesti punajuurten päälle. Kaada muna-kermaviiliseos päälle, ripottele lopuksi juustoraaste ja paista 200-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Voit koristella valmiin piirakan timjamin lehdillä. Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.Ainesosat:
Ohje:
Reseptini alun perin julkaistu Herkkuleivonta -lehdessä kesä/2015
With ♥ from beach house kitchen
3 Kommenttia
Silmiä hivelevän kaunis herkku ja jotenkin kaikissa kuvissa niin syksyisen kauniin kotoisa tunnelma. Punajuuri on nykyään ihan gourmetruokaa, kun nuorena se oli vaan se tölkkipunajuuri, hyi olkoon. Ihqua päivää ihana <3
Kiitos ohjeesta! Täällä syödään punajuurta melkein jatkuvalla syötöllä joka päivä. 🙂
Varsinkin syksyisin ihan riehaantuu itsekin punajuuresta taas! On kyllä sesongin parhaita raaka-aneita 🙂