Sunnuntai on meillä se kiireetön leivontapäivä. Silloin herkutellaan vehnäsillä, eikä lasketa hiilareita. Juustoisen leipäkranssin ja punajuurta sisältävän limpun kehittelin alkujaan Leivotaan Extra -lehteen, nyt juhlapäydän komeimpien leipien reseptit löytyvät myös tästä postauksesta.
Fetajuusto ja yrtit antavat makua muhkealle leipäkranssille, joka on sellaisenaan kielen vievää ja hupenee hetkessä. Timjamilla maustettu punajuurilimppu taas on parhaimmillaan pehmoisen vuohenjuustolevitteen kanssa. Nämä leivät kyllä sopisivat hyvin joulupöytäänkin tai punkinkonttiin “ruokalahjoiksi”! Mitä sinä leivoit viimeksi?


Ainesosat:
YRTTI-TUOREJUUSTO LEIPÄKRANSSI (1 kpl)
4 dl maitoa
35 g tuorehiivaa
1 rkl hunajaa
1 ½ dl vehnäleseitä
7-8 dl vehnäjauhoja
½ dl oliiviöljyä
1 muna
1 tl suolaa
Täyte
100 g fetajuustoa
200 g yrttituorejuustoa
150 g juustoraastetta
2 tl tuoretta rosmariinia silputtuna
1 muna voiteluun
Päälle
unikonsiemeniä
HEHKUVA PUNAJUURIVUOKALEIPÄ (2 isoa vuokaleipää)
50 g hiivaa
5 dl vettä
1 ½ rkl siirappia
500 g punajuurisosetta
2 dl kaurahiutaleita
1 dl sulatettua voita
5 dl vehnäjauhoja
5 dl hiivaleipäjauhoja
2 tl kuivattua timjamia
1 1/2 tl suolaa
Voiteluun
½ dl lämmintä vettä + ½ dl siirappia
Päälle
kurpitsansiemeniä ja vehnäleseitä/kaurahiutaleita
Ohje:
Leipäkranssi
- Lämmitä maito n. 42-asteiseksi ja murustele hiiva maidon sekaan. Lisää hunaja.
- Lisää vehnäleseet, suola ja vähitellen vehnäjauhot. Alusta taikinaan lopuksi oliiviöljy ja muna.
- Taikina saa jäädä melko pehmeäksi. Peitä taikinakulho leivinliinalla ja kohota n. 45 minuuttia.
- Kaaviloi kohonnut taikina noin 30x60 cm kokoiseksi levyksi.
- Sekoita erillisessä kulhossa murusteltu feta, yrttituorejuusto ja rosmariinisilppu sekaisin. Levittele taikinalastalla täyte taikinalevylle ja ripottele päälle myös juustoraaste.
- Kääri levy rullalle pitkältä sivulta kuin kääretorttu.
- Leikkaa taikinarulla terävällä veitsellä keskeltä halki pitkittäin, jätä kiinni yläosasta.
- Nostele kahden taikinapötkylän leikatut reunat ylöspäin, jottei täyte valu.
- Kierrä näitä kahta säiettä toistensa ympäri, kunnes ne muotoutuvat ympyräkranssin muotoon.
- Sulje kranssin saumakohta nipistäen yhteen ja nosta se leivinpaperilla varustetulle pellille.
- Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa 30-40 minuuttia.
- Voitele munalla ja ripottele päälle unikonsiemeniä.
- Paista 200-asteisen uunin alatasolla n. 30-35 minuuttia.
Punajuurivuokaleipä
- Lämmitä vesi 42-asteiseksi ja lisää nesteeseen murusteltu hiiva ja siirappi.
- Lisää punajuurisose, kaurahiutaleet ja sulatettu voi.
- Ala lisäämään jauhoja voimakkaasti alustaen ja lisää lopuksi timjami ja suola.
- Anna kohota lämpimässä paikassa n. 45 minuuttia ja jaa kohonnut taikina kahteen osaan.
- Laita leipätaikinat voideltuihin tai leivinpaperilla vuorattuihin vuokiin ja kohota vielä puolisen tuntia.
- Voitele ennen uuniin laittoa vesi-siirappiseoksella ja ripottele päälle kurpitsansiemeniä ja kaurahiutaleita tai vehnäleseitä.
- Laita uuniin paistonkestävä matala uunivuoka täyteen vettä ja kuumenna uuni 250-asteiseksi.
- Paista leipiä ensin keskitasolla 10 minuuttia ja laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja jatka paistoa 40-45 minuuttia.
- Tarjoa jäähtynyt leipä pehmeän vuohenjuuston kanssa.

6 Kommenttia
Etenkin leipäkranssi on upean näyttävä, vaikka kauniiksi ruokalahjaksi.
Kyllä, sopii ja varmaan menisi heti käyttöön” : )
Mikään ei ole kyllä ihanampaa kuin tälläinen herkkulahja. Ooh mitä leipäsiä ja miten kauniita! Mäkin olen leiponut mm. Aurajuusto bostonia, oliivileipää niin, että itse marinoin oliviit chilissä ja valkosipulissa ja yrttejä sekaan. Leivässäkin on taivas vaan rajana.
Kivaa sunnuntaita <3
Oh la laa mitä täytteitä, pitääpä tehdä aurajuustobostonia joku kerta kun juustoa jäää vähän yli!
Voihan herkkuleipä sentään tuota kranssia. Tätä on pakko kokeilla. Tuollainen kranssihan olisi kiva vieminen vaikka kyläpaikkaankin.
Ihanaa sunnuntaita sinulle Heli <3
No juuripa niin! Ei tarvitse levitteitä, eikä täytteitä erikseen, ne kun on leivottu “sisään”!