Kenellä muulla lojuu kaapeissa se Kermasaven ruskea-valkoinen kalanmuotoinen uunivuoka? Täällä yksi, joka harvoin muistaa hyötykäyttää sitä. Siihenhän voisi useammin humauttaa savustetun kalan tai paistaa kokonaisen kalan uunissa. Piirakkavuokanakin se on mainio, kesän helpoin kalapiiras on tässä! Pohja on normipiiraspohjaa kevyempi ja alkuperäinen ohje löytyy Marttojen sivuilta. Itse hieman lisäsin määriä ja tällä ohjeella saa juuri sopivankokoisen piiraan kun käyttää tuota Kermansavi kalavuokaa!
Täytteessä on kylmäsavulohta, kapriksia ja pestoa! Aika mojova makuyhdistelmä ja ei tästä piiraasta jäänyt edes nokaretta seuraavalle päivälle. Todella herkullinen vierasvara ja sen pyöräyttää todellakin muutamissa minuuteissa, kun pohjaa ei tarvitse kohottaa tai kylmettää jääkaapissa. Sen kun vaan sekoittaa kaikki ainekset yhteen ja levittää vuokaan ja täyte päälle! Jos edelliseltä aterialta on jäänyt esim. savustettuja ahvenia tai siikaa, ne voi hyvin laittaa piiraaseen kylmäsavulohen sijaan. Sopii myös tulevan viikon hellepäiville vaikkapa lounaaksi tai iltapalaksi, herkkua uutta viikkoa!


Ainesosat:
POHJA
2 1/2 dl jauhoja (1 dl vehnä- ja 1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja)
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
3/4 tl suolaa
1/2 dl öljyä tai juoksevaa margariinia
1 1/2 dl vettä
TÄYTE
2,5 dl ruokakermaa (esim. Flora 7%)
1 kanamuna
150 g juustoraastetta
1 tl suolaa
ripaus valkosipulijauhetta
sitruuna- ja mustapippuria
LISÄKSI
150 - 200 g kylmäsavulohta tai muuta kalaa
1- 2 rkl kapriksia
2-3 rkl pestoa
oreganoa, tilliä tai basilikaa oman maun mukaan
sitruunaa tai limeä
Ohje:
- Sekoita pohjaan tulevat kuivat aineet kulhossa sekaisin, lisää nesteet ja levitä taikina voideltuun vuokaan.
- Sekoita kulhossa ruokakerma, kanamuna, juustoraaste, silputut yrtit ja mausteet.
- Pilko kylmäsavulohi pieneksi ja lado piiraspohjan päälle. Kaada kerma-munaseos päälle.
- Ripottele kaprikset ja valuta pesto tasaisesti pinnalle.
- Paista 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.
- Koristele yrtein ja pirskottele päälle tuoreen sitruunan tai limen mehua, kumpaa sattuu kotoa löytymään.

10 Kommenttia
On kyllä täydellisen näköinen kalapiirakka ja ihana vuoka. Varmaan aika monella jäänyt kaapin perälle, ehkä nyt kaivautuu esiin 🙂 Mukavaa viikonloppua!
Meillä on käytetty vuokaa nyt joko kesän ajan : ) Minkähän astia-aarteen ottaisi seuraavaksi “tehokäyttöön”?
Kaipaan juuri tällaisia vähän kevyempiä ja silti maukkaita piirakkaohjeita – kapris ja pesto kuulostavat niin täydelliseltä mausteparilta savukalalle. Kiva ohje taas, kiitos!
.
Niistä tuli kertaheitolla suosikkeja, kaprista olen laittanut nyt jopa leivän päälle, hih!
Täydellisen näköinen tarjoiltava loppukesän rapujuhliin ja muihin “merellisiin” tilaisuuksiin.
Kiitos <3, tällä pohjalla valmistan tuleviin rapujuhliin kasvispiirakkaa! Nopeasti valmistuu isompikin satsi : )
Ihanan helppo piirakkapohja -ja herkulliset täytteet. Tuota vuokä ei ole, mutta useampi muu Kermansaven vuoka on kun Klaus kerran toi kuvauksista vuokia kotiin. Sponsori ei halunnut vuokia takaisin ja kokeilla – yllätys, yllätys- oli jo tarpeeksi vuokia itsellään. Hyviä, kestäviä käyttövuokia ovat.
Vuokiahan myös meidän taloudesta löytyy! Onhan tuo kalamalli aika kiva, nyt se on taas hyötykäytössä : 9
Onpa hyvännäköinen piirakka. Meidän äidin kaapissa muuten seisoo tuollainen vuoka myös 🙂
Herkullista alkavaa viikkoa sinulle ihana Heli <3
Taitaa löytyä aika monesta suomalaisesta kodista : )
Ihanaa uutta viikkoa!