Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa
Omat koskettavimmat makumuistoni vievät 80-luvun alkupuoliskolle pohjoiskarjalaisen mummoni tupakeittiöön, jossa valmistui se aidoin ja maailman parhain lanttukukko. Sen ajan lähiruokaa ja sitä superfoodiakin, joka valmistettiin itsejauhetuista jauhoista ja oman pellon antimista. Karjalaiset perinneruoat kuten piirakat, sultsinat, kukkoset ja kukot ovat siis kuluneet lapsuuteni niihin parhaisiin makumuistoihin ja olenpa niitä opetellut itsekin tekemään.
Lähiruokaa ja paikallisia herkkuja pääsee muuten maistelemaan K-Supermarketeissa, jotka järjestävät Paikallista sinulle – tapahtumia läpi kesän 2016. Pääsin käymään yhdessä jo järjestetyssä tapahtumassa ja siitä lisää myöhemmin. Postauksen lopussa startataan myös käyntiin kuuma LAHJAKORTTIARVONTA!
Miten minusta tuntuu, että lanttu on jäänyt monen trendivihanneksen tai -juureksen jalkoihin, eikä siitä tehtyä ruokaa saa juurikaan esim. ravintoloista. Eikä näissä blogeissakaan kovaan ääneen tuota c-vitamiinipitoista ja terveellistä juuresta hehkuteta! Lanttu helposti mielletään joulunajan juurekseksi, mutta kyllä uuden sadon makeita lanttuja kannattaa hyödyntää kesälläkin tekemällä vaikka näitä nopeita minikukkosia.
Lanttu jakaa mielipiteitä, itse olen ehdoton fani. Kun lantun esikeittää ja pienet kuutiot karamellisoi voin ja siirapin seoksessa, niin sen hieno maku pääsee oikeuksiinsa. Vahvanmakuinen ruis sopii hyvin lantun kanssa, eikä juurikaan kaipaa muita mausteita kuin suolaa.
Sen aidon lanttukukon teon jätän äidilleni, joka osaa tehdä juuri oikeanlaisen ja -makuisen kuoritaikinan. Omassa cityversiossa kuoresta tulee ohuen rapsakka, vähän niin kuin lanttusupikkaissa. Kuoritaikinana käytin Pirkan rukiista piirastaikinaa. Minikokoiset pienet lanttukukkoset ovat aika käteviä valmiina annospaloina ja ne voisivat jopa kelvata juhlapöytäänkin. Oikea juoma nautittavaksi näille herkkupaloille on lasi punaista maitoa, juuri niin kuin silloin aikoinaan mummolassa.
500 g lanttua 1 kpl (400 g) Pirkka -rukiinen piirakkataikina 2 rkl voita 2 rkl siirappia suolaa Ota taikina sulamaan noin tunti ennen käyttöä huoneenlämpöön. Pilko lantun puolikkaat 2-3 osaan ja esikeitä n. 25 minuuttia suolatussa vedessä. Anna jäähtyä ja pilko sitten n. 1 x 1 cm kokoisiksi kutioiksi. Paista voissa ja siirapissa kaunis väri. Tarkista vielä suola. Leikkaa taikinasta 3/4 osaa kukkosten pohjiksi. Painele taikina metallisen muffinssivuokapellin koloihin tai käytä irtovuokia. Täytä kupit lanttukuutioilla ja kaulitse sitten lopputaikinasta kannet kupeille. Paista 200-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia. Tarjoa voin kera.Ainesosat:
Ohje:
Pari viikkoa sitten vierailin Espoossa K-Supermarket Mankkaan Paikallista sinulle -tapahtumassa ja löytyipä sieltä maistiaisten perusteella melkoinen ostoskori juuri paikallisten ja erityisesti suomalaisten pientuottajien tuotteita kotiin viemisiksi.
Onko sinulla jokin paikallinen herkku tai pientuottaja, jonka tuotteita suosit?
Käy tutustumassa lähituottajiin K-supermarket.fissä ja kerro blogin kommenttikentässä mikä on oma suosikkituotteesi tai pientuottaja, jota haluat suosia. Kommentoijien kesken arvotaan 30 euron arvoinen lahjakortti, joka käy kaikissa K-ruokakaupoissa.
Muista jättää kommenttiin myös oma nimesi tai nimimerkkisi ja sähköpostiosoitteesi. Tietojasi ei käytetä muuhun tarkoitukseen. Arvontaan voi sunnuntaihin 31.7.2016 (klo 21.00) osallistua saakka.
ONNEA ARVONTAAN JA HERKULLISIA LÖYTÖJÄ KESÄN LÄHITUOKATAPAHTUMISSA!
With ♥ from beach house kitchen
103 Kommenttia
Paikallisia mansikoita ja tyrnävän perunoita tulee kyllä ostettua 🙂
Tyrnävän perunat kuulostavat maukkailta : )
Oksasen puutahan salaatit maistuu meillle 🙂
Varmasti tuoretta!
Suosin todellakin pientuottajia ja enemmänkin todella voisi. Meillä täällä on liike joka myy lähiruokaa.
Niin oikea asenne! Itse maksan hieman extraa kun tiedän mistä pellosta tuote tasan tulee…
Arctic Milkin juustoja
Arctic Milkin munajuusto on täydellistä paistettuna ja lakkahillon kera!
Suosin lähiseudun vihanneksia, kasviksia ja marjoja tuottavia.
Juuri näin! Takuutuoretta ja laatua lähiseudulta…
Laitilan wirvoitusjuomatehtaan Herra Hakkaraisen limonadit!
Oi ne vasta hyviä ovatkin!
metsämansikat omasta kukkapenkistä (ihan itse siihen halunneet tulla), joulupuuro naapurin maidosta
Hih, täälläkin syödään makeita metsämansikoita, lie mistä levinneet omaan penkkiin!
Kolmen kaverin jäätelöt ja tietenkin kotimaiset mansikat
Kolmen kaverin jäätelöistä siitä cashew-suolakaramellista tuli tämän kesän suosikki!
Jymy-jäätelöt
Luomumaidoista tehdyissä Jymyissä kyllä maistuu laatu, suussasulavia : )
[…] P.S. Jos et vielä käynyt osallistumassa K-ruokalahjakortin arvontaan, tee se nyt. […]
Kolmen kaverin jäätelö on meidän perheen suosikki 🙂
Niissä on kyllä ihan eri tavalla makua kuin perusjätskeissä!
Kaikki lähiseudulta tulevat vihannekset ja marjat. Älytöntä kuljettaa niitä toiselta puolelta maata kun läheltäkin löytyy.
No niinpä! Ihanaa kesää!
Lähiseudulta tulevia luomumansikoita.
Niitä muuten harvoin saa ja se maku, ehdottomasti eroaa ns. tavallisista!
Suosin useita pientuottajia ja lähiruokaa, sillä haluan tukea alueemme ruoantuottajia ja mielestäni ruoan lyhyt kuljetusketju on hyvä asia. Yksi suosikkini on Ylimartimon lähijuustola Vähästäkyröstä. Leipäjuusto ja jogurtit ovat olleet todella hyviä.
Ylimartimon lähijuustola on itselleni ihan tuntematon, täytyypä tutustua : )
Omatekonen viili ja aito hernetalkkuna, sekä mustikkapöperö. Kanttarellit ooh täs rupee herahtaa vesikielelle jos ku miettii kaikkia ihanuuksia!
Kuulostavat NIIIIIN ihanilta!
Juustoportin tuotteita suositaan täälläkin!
Sama juttu!
Äitini tekemä leivin uunissa tehdyt rieskat😋Ja samalla tehtiin jälkiuunileipää. Ja samoihin lämpöön edesmennyt isäni teki laxlootaa eli kala/ tai lihalaatikkoa😋Tosi hyvää
Oi kun tulee noista makumuistoja mieleen…NAM!
Arctic Milkin tuotteet. Tulevat läheltä ja ovat hyviä.
Niihin pääsin itsekin tutustumaan viime syksyn ruokamessuilla, tykkäsin kovasti!
Yksi mitä suosikin on Ullan Pakari, mutta sen tuotteita ei saa kotikaupungistani. Pitää matkoilla ostaa. ninavuolio@windowslive.com
Ullan Pakarin leipiä olen päässyt maistelemaan, niitä kun saisi lähikauppaan!
Kivikylän palvaamon tuotteet ovat hyviä.
Palvaamon tuotteet ovat niin laadukkaita!
Suosin useita pientuottajia. Yksi suosikeistani on Ahvenanmaalainen Bolstaholmin tila, joiden meetwursti on parasta maan päällä. Sitä tosin ei saa täältä mannermaalta ja Ahvenanmaallakin sitä taitaa myydä vain Godbyn K-kauppa. Ja tietenkin syksyllä sadonkorjuu juhlilla sitä voi ostaa suoraan tilalta. Tilalta ostan sitä isona pötkönä, jota kotona leikkaan milloin minkäkin laisiksi paloiksi riippuen käyttötarkoitukesta. Godbyn kaupasta ostaessa taas pyydän aina heitä viipaloimaan sen “mahdollisimman ohuiksi siivuiksi”, sillä ohuina siivuina se maistuu parhaalta ruisleivän tai saaristolaisleivän päällä.
Kram,
Sofia
tackformatendenvargod@gmail.com
Oi mitä tuotteita!!
Kuusamon juustot ovat omaa sydäntä lähellä, koska olen kotoisin Kuusamosta ja haluan tukea pohjoisen työllisyyttä.
Todella hieno ajatus ja teko!
Juustoportin tuotteet maistuvat meidän perheelle.
Jo vuosia olleet omiakin suosikkeja!
Olemme nyt löytäneet pienpanimoiden oluet ja niitä haluamme suosia.
Laatu määrän edelle, todella kannattava juttu : )
Mansikat. Myös Hannun gluteenittomat leivät.
Minäkin olen löytänyt yhden paikallisen luomumansikkatilan, josta haen mansikoita. Ovat eri hyviä, tosin hieman hintavampia, mutta haluan tukea heitä, sillä on aika haastavaa on luomuna viljellä!
Kivikylän palvaamon tuotteet ovat laatuherkkuja <3 Ihania kuvia sulla, tuli nälkä 😉 Mukaan arvontaan!
Ovat tuttuja tuotteita minullekin! Lihaa syön sen verran vähän että silloin kun ostan, suosin mielelläni pientuottajia!
Mie ostan paikallista Hirvosen perunaa. Ja Juustoportin sekä Riitan Herkun tuotteita. Mitä nyt milloinkin sattuu eteen, mieluiten mahdollisimman läheltå eli omasta maakunnasta. Ja näköjään miun lähikaupassa tämä kiertue on 4.8., pitääpä käydä! 😊
Huikea idea tämä minilanttukukko! Ei olekaan tullut mieleen paistaa muffinivuoassa. Olen tehnyt pieniä annospaloja ruis-perunataikinasta lanttusiivuista ja pekonista tai perinteisi isoja kukkoja. Tätä pitää testata!
Kukkonen on muuten eri leivonnainen (tunnetaan myös nimellä pyörö/pyörönen) täällä Pohjois-Karjalassa, mitä kukot tai pienet kukot. Kukkonen on hiivaleipätaikinapyörylä, joka on täytetty riisipuurolla tai perunamuusilla.
Juu, kukkonen on tuttu mullekin! Niitä äitini vielä tekee, perunamuusi- ja riisitäytteillä. Näille tosiaan parempi nimike olisi olut minilanttukukot : )
Minä kyllä suosittelen Puruveden muikkuja, vaimo tekee niistä muikkukukkoja ja ne maistuvat lämpiminä ja sitten myös kylmänä viipaleina, täytyykin mennä taas huomenna K-supermarkettiin katsomaan jos siellä olisi muikkuja ja vaimo tekisi minun avustuksella parit kukot.
Kuulostaa niin hyvältä idealta, maistuvaa viikkoa : )
Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan limut ovat meillä suosittuja näin kesällä, iskälle joskus saunaolutta samalta firmalta.
Ne itse pullotkin ovat niin kauniita : )
Kuusamon Savujuustosta meillä tykätään erityisen paljon, välillä pitää rajoittaa ihan ja pitää taukoa ostamisessa koska se on niin hyvää.
Savujuuston tuoksukin koukuttaa, oi mitä herkkua!
Kivikylän palvaamon tuotteet tulee hakematta ensimmäisenä mieleen, vaan onhan näitä näköjään vaikka mitä vanhaa tuttua ja uutta tutustuttavaa…
No sanopa muuta! Kiva kun on tarjontaa ja omasta marketista voi kätevästi löytää paikallisten tuottajien tuotteita : )
Riitan Herkun tuotteet ja Valtarin tilan ihanat mansikat 🙂
Kuulostavat niin hyviltä, Riitan herkun leipäjuusto on markkinoiden parhaita!
Kivikylän palvaamon ihanat lihat ja Juustoportin juustot!
Ihan täydellisiä!
Tuulosrievän leivät ovat hyviä ja läheltä! Ostamme myös ruoka-tarpeita lähitilojen tuottajilta Rekon kautta.
Piimälimppua olen päässyt maistamaan Tuulosrievän valikoimista ja oi mitä herkkua se oli!
Ihania markettikuvia.Minulla on lanttutrauma,pari vuotta sitten uskalsin taas kokeilla mutta en kuitenkaan rakastunut. Ehkä kuitenkin tykkäisin noista sun kukkosista:)
Tykkäisit varmasti, ihanan karamellisoituneita ja seurana rapea ruis – seuraavan kerran kun tulet Suomeen..; )
Tommin Tomaatti, Liedosta hyviä ja laadukkaita tuotteita satokautena.
Voin vain kuvitella miten hyviä : )
Suosikkini on varsinaissuomalainen Oksasen Puutarha ehdottomasti. tuoretta salaattia monta sorttia ja suomalaista
Kuulostaa hyvältä : )
Paikallisen lammastilan laadukas karitsan liha
Lampaan lihan minäkin hankin pientuottajilta!
Tiituspohjan Palvareiden, Jukolan Juuston ja Röykkälän lammastilan makkarat <3
Tuttuja tuotteita, voi kyllä suositella!
Oi miten herkullisen näköisiä kukkosia <3 Lanttu on ihana ja monikäyttöinen raaka-aine. Meillä on muuten Klaukkalassa ihana pieni Maalaispuoti mistä voi ostaa lähituottajien tuotteita. Samassa yhteydessä on myös pieni kirjakauppa. 🙂
Toinen suosikkini on lanttulaatikko, sitä voi muuten tehdä muulloinkin kuin jouluna!
Suosikkini on varsinaissuomalainen Oksasen Puutarha, jonka ihanat yrtit ja salaatit päätyvät usein raikastuttamaan ruokapöytääni.
Täytyypä tutustua Oksasen puutarhan valikoimiin : )
Tämähän on mahtava juttu 🙂 Mulla on paljonkin suosikkeja pieniltä lähituottajilta, mutta haluan mainita Palokan perinneleipurit, joiden leipiä ostan usein. Jyväskylässä asuvalle myös Panda on lähituottaja 😀 :D.
Harmi, että tuo K-kauppojen lähiruokatapahtumaa ei ole näköjään JKL: ssä!
Minttu-Maaria / nainentummissa@gmail.com
Kannattaa kuitenkin seurata tuota linkin kalenteria, sinne voi päivittyä uusia tapahtumia! Itse tykkään myös valtavasti pienten leipomoiden artisaani- ja perinnetuotteista!
Laitilan Wirwoitusjuomien tuotteet on meidän perheen lemppareita ja niitä tulee paljon käytettyä! Tästä läheltä kun ovat.
Ne ovatkin niin hyviä, aitoja makuja!
Juustoportin juustot, tyrnituotteet on suosikkeja. Mutta kaikessa mielellään suosin lähiruokaa.
Onneksi Juustoportin tuotteita saa jo niin monesta marketista, todella maukkaita juustoja!
Harvemmin olutta juon, mutta pari kertaa kesässä on mökillä saunan ja järvessä pulahtamisen jälkeen saatava Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan keltaista Kukko-olutta 🙂 Se kun on hyvää ja gluteenitontakin. Ympäri vuoden tulee käytettyä paikallista kalaa, marjoja, lihaa jne. aina kun mahdollista.
Olen myös kuullut juuri tuosta Kukko-oluesta, että se sopii keliaakikoillekin! Täytyypä varata sitä vieraille seuraaviin juhliin : )
Vihannekset ja marjat, mitä lähempää sen parempi!
Mustikat tulevat meilläkin todella läheltä, tänään pari desiä ihan 50 metrin päästä : )
Kyllä meillä tykätään lantusta, sehän on mielestämme joulupöydänkin kingi ja lantturanskikset voittaa tavalliset menen tullen ja mitä tulee tuohon sinun reseptiisi aivan ihana, noita ensi viikolla löytyy meidänkin keittiöstä, en ollut uskaltanut lähteä tekemään, mutta nyt on helppoakin helpompaa, kiitos ja mukavaa viikonloppua 🙂
Mä en enää haikaile että oppisin tekemään lanttukukon kuoritaikinan, tästä pikaversioista tuli kyllä niin oma suosikki! Lantturanskiksia muuten en ole koskaan tehnyt, uskoisin että tykkäisin : )
Juustoportin juustot ovat omia suosikkejani pientuottajista. Myöskin paikalliset lähiruoan tuottajat kuuluvat ruokahankintojeni lähipiiriin ja niitä ovat marjatilat, kalastajat ja vihannestenviljelijät sekä lihakarjan tuottajat.
Onneksi pientilallisten tuotteita tulee yhä enemmän myös marketteihin ja kauppiaat ovat innostuneita ottamaan niitä valikoimiinsa: )
Ihanaa, että osaat tehdä perinneherkkuja ja mikä olisi parempaa, kuin esim. aidot karjalanpiirakat. Lanttu on tosi hyvää ja esim. jouluna teen laatikon, johon tulee perunaa, lanttua ja porkkanaa siivuina, kermaa, mustaleimaa, auraa ja on parempaa kuin perinteiset kermaperunat.
No muun muuassa tomaatteja tilalta, ovat makeita kuin mansikat.
Karjalanpiirakoita olen tehnyt jo useamman vuoden, perunaisia lähinnä! Joululaatikkosi kuulostaa täydelliseltä, aurajuusto ei ole kyllä yhtään ruokaa ainakaan pilannut…; )
Juustoportin juustot ovat omia suosikkejani pientuottajista.
o.krimou@suomi24.fi
Ihanaa perjantaita ja viikonloppua!
Sama täällä, iso peukku Juustoportille, vahvoja ja erilaisia verrattuina perusedameihin!
Suosin paikallisen kananmunatuottajan Nuutisen kananmunia, niitä saa paikallisesta k-kaupasta.
Kananmunat ovatkin parhaita juuri pieniltä tiloilta, iso peukku!
Suosikkituotteeni on Vaalan juustolan leipäjuusto!
Sitä en ole vielä päässyt maistamaan, pitääpä tutkia mistä sitä saisi. Leipäjuustoista tykkään kovasti itsekin ja juuri lakkahillon kera!