Kuka muu rakastaa voileipäkakkuja? Täytteenä voi olla kinkkua, kananmunaa, maksapasteijaa, kalaa tai kasviksia – huntuna sulatejuustoa ja singahdan ensimmäisenä voileipäkakun kimppuun, jos sellainen tarjottava juhlapöydästä löytyy. Muistan niin hyvin omat ylioppilasjuhlat 90-luvun alussa, joihin väkerrettiin voileipäkakut tietysti omin kätösin jo varhain aamuyöllä, kun juhlapäiväksi oli luvattu hellettä. Miten minusta tuntuu, että silloin toukokuussakin oli jo lämmintä, tämän vuosikymmenen suvina ei ole monesti mittari noussut kahdenkympin paremmalle puolelle edes heinäkuussa. Voileipäkakut ovatkin kuluneet oman suvun juhlaperinteisiin aina ja viimeksi kun taaperoni 2-vuotisjuhlia vietettiin neljä päivää, jokaiselle päivälle korkattiin uusi voileipäkakku.
Voileipäkakku mielletään ainoastaan juhlissa tarjoiltavaksi, mutta miksipä sitä ei voisi tehdä myös ihan tavallisena viikonloppuna? Saaristolaisleivästä saa napakymppimakuparin juuri lohelle tai ravuille, niitä molempia löytyy runsaasti tästä kakusta.
Blogin TOP10 resepteissä kiikkuu kuukaudesta toiseen gluteeniton ja maidoton voileipäkakku, takuuvarmasti onnistuva resepti kannattaa ottaa talteen kevään juhlia ajatellen.

Ainesosat:
POHJA
250 g saaristolaisleipää
75 g sulatettua margariinia tai voita
½ dl kasvislientä
TÄYTE
150 g ravunpyrstöjä
200 g kylmäsavulohta
200 g Viola lohenmakuista tuorejuustoa
400 g ranskankermaa
3 liivatelehteä
1 rkl kasvislientä
1 pieni punasipuli
1 tl limenmehua
ripaus suolaa ja mustapippuria
KORISTEEKSI LISÄKSI
½ kurkku tilliä
versoja
1 luomu sitruuna
Ohje:
1. Hienonna saaristolaisleipä monitoimikoneessa murskaksi. Lisää sulatettu voi ja kasvisliemi.
2. Painele leipämuru kelmutetun vuoan pohjalle.
3. Leikkaa puolet lohesta pieneksi silpuksi, kuutioi myös sipuli.
4. Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen 5 minuutiksi.
5. Sekoita kulhossa tuorejuusto ja ranskankerma.
6. Kuumenna kasvisliemi ja liota liivatelehdet liemeen.
7. Lisää liivateseos tuorejuusto-ranskakermaseokseen.
8. Nostele joukkoon puolet punasipulikuutioista (säästä puolet voileipäkakun päälle) ja lohisilppu.
9. Lisää mausteet ja limenmehu, sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan leipämassan päälle.
10. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia tai yön yli.
11. Koristele kurkkusiivuilla, sipulikuutioilla, lohella ja ravuilla.
12. Viimeistele sitruunan siivuilla ja yrteillä.
With ♥ from beach house kitchen
9 Kommenttia
Hih hyvät kisaeväät 🙂 Meillä myös tänään voileipäkakkua, jonka ohje huomenna blogissa. Ihanaa iltaa Heli ja perhe <3
Minä aion tehdä ensimmäistä kertaa ikinä tyttären ylppäreihin voileipäkakun. Kalkkunatäytettä meinasin. Tämä kakkusi on todella kaunis ja varmasti myös herkullinen.
Ihanaa huhtikuun alkua sinulle <3
Kiitos, voileipäkakut ovat kyllä parasta juhlaruokaa!
Ihan mieletön näky juhlaan kuin juhlaan ja ihan olisi myös oman mieheni suosikki. <3 Sydämellistä pääsiäistä Heli <3
Aivan varmasti tykkäisi ; ) Kauniita pyhiä!
Mielenkiintoinen resepti, kuulostaa hyvältä! 🙂
Tässä oli omat makusuosikit samassa kakussa, suosittelen kokeilemaan ; )
Minä myös rakastan voileipäkakkuja. Ne ovat parasta kahvipöydän antia. Tämähän kakku kuulostaa ihanalta ja erilaiselta. Mielenkiintoinen tuo saaristolaisleipäpohja. Ja herkulliset täytteet. Kiitos kivasta ohjeesta!
Saaristolaisleipäpohja on aika hyvä match lohelle ja ravuille, on hieman erilainen, mutta maistuu erinomaisen hyvältä!