Suomalainen menestysresepti 2020 -voittaja Rostis sai hamstraajat paistopisteille viime syksynä, kun uudenmallinen suljettu karjalanpiirakka munavoilla vietiin käsistä. Leipomon Rostenin kehittämässä suolaisessa leivonnaisessa on sama perinteinen makumaailma kuin karjalanpiirakassa, mutta helpompi syötävyys, sillä riisi ja munavoi löytyvät ruiskuoren sisältä. Makuelämyksen kruunaa tietysti voilla voitelu! Onnistunut konsepti ja innovatiivinen toteutus, vaikka itse ainesosat ovat meille kaikille tuttuja.
Näin karjalaiset juuret omaavana oli tietysti kokeiltava kotona miten rostisten teko onnistuu. Nappasin omasta postauksesta kuoritaikinan ohjeen ja täytteeksi keittelin riisipuuroa, kuten karjalanpiirakoihin. Puuron voi keittää vaikka edellisenä päivänä, niin sitä on helpompi käsitellä kylmänä. Tykkään itse kaulia taikinan todella ohueksi, siksi näistä tuli isoja kooltaan.

Rostiksen täytteen määrää voi itse säädellä: munavoita voi lisätä enemmänkin ja vähentää riisipuuron määrää. Kannattaa painella riisipuurokekoon kuoppa ja tasoitella munavoita, ettei niistä tule toispuoleisia kuten muutamat näistä omista (ks. kuva alla).
Ihan valtavan hyviähän näistä tuli, varsin nopeita ja edullisia tehdä. Alkuperäisiin kai tuli kermaakin, mutta mahtavasti makua oli ilmankin. Kyllähän näitä on tehtävä toistekin, ainakin osasta karjalanpiirakkataikinaa!

Ainesosat:
KUORI
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl öljyä
TÄYTE
2 dl puuroriisiä
1 litra punaista maitoa
1 1/2 tl suolaa
1 muna
MUNAVOI
5 kananmunaa
75 g voita
1/2 tl suolaa
VOITELUUN
1 1/2 dl sulatettua voita
Ohje:
- Keitä riisipuuro hyvissä ajoin valmiiksi ja lisää vähän jäähtyneeseen riisipuuron kananmuna. Anna jäähtyä kunnolla.
- Keitä munavoihin tulevat kananmunat valmiiksi. Kuori kananmunat ja tilsaa munavoiksi pehmenneen voin kanssa. Mausta suolalla.
- Tee kuoritaikina: sekoita kylmään veteen puukapustalla jauhot ja suola. Lisää lopuksi öljy.
- Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja kaada se jauhotetulle leivinalustalle.
- Leivo taikinasta pitko ja jaa se 20 osaan. Laita taikinapallerot muovipussiin tai elmu niiden päälle, jotteivat kuivu.
- Kauli kukin pallo taikinakaulimella mahdollisimman ohueksi ja pyöreän muotoiseksi.
- Levitä kaulitun kuoren toiselle puolelle iso lusikallinen riisipuuroa, painele hieman lusikalla ja tee kuoppa munavoille. Laita lusikallinen munavoita riisin päälle. Käännä vastakkainen taikinapuoli päälle (kuten pasteijoissa) ja painele/rypytä sauma kiinni,
- Siirrä rostikset pellille ja paista 250-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.
- Sulata kattilassa voi, voitele uunista tulleet rostikset sudilla ja lado ne päällekkäin voipaperin sisään/kulhoon.

6 Kommenttia
Näitä pitäisi kokeilla, karjalanpiirkoistani kun on tullut maittavia, mutta kovin rumia. Rostiksista saisin varmasti edistavammat ulkonäöltään.
Tämä on kyllä paljon helpompi piirakan muoto ja onnistuu, jos osaa tehdä pasteijoita!
Katselin silloin sen ohjelman, ja mietin että olisi kuva kokeilla tehdä noita. Ovat kyllä niin herkullisen näköisiä😋Kaunista viikonloppua Heli 💗
Jos sieltä löytyy ruisjauhoa, niin kokeile ihmeessä – kiva snack & pikkusuolainen!
Minun maalla oleva mummini teki näitä myös ja kun tulivat uunista, upotti nämä vielä sulaan voihin. Niin hyviä!
Ihanaa kun muistutit näiden olemassa olosta. Pitääkin tehdä pieni taikina ja testata rostisten tekoa. Jos onnistuvat voin yllättää äitinikin näillä.
Herkullista viikonloppua sinulle Heli <3
Kiitos <3 Pohjois-Karjalasssa näihin laitettiin sisään lanttua, niin hyvää sekin : )