Niin se vaan mieli muuttuu, ennen vannoin muru- ja taikinapohjien nimiin, mutta nyt himoitsen aitoon pullapohjaan tehtyä mustikkaherkkua! Kyllä se taikinapohjainen ja syntisen voinenkin maistuu vielä, varsinkin jäätelön kanssa, viimeksi naapurilla näin herkuteltiin. Omasta blogista löytyvät kinuskiset jo Carmelitas-mustikkaleivokset, mutta se perinteinen pullainen puuttuu, siksi kirjasin reseptin blogiin ja talteen helposti löytyväksi.
Pääsen vähän leveilemään omalla mustikkasadolla, pakkaseen on saatu muutama sankollinen tänäkin vuonna, vaikka sato on ollut äärimmäisen kurja ja kituvaisen niukka. Onneksi on muutama vakipaikka ja kosteikko, joilta löytyneen arvokkaan sadon voimin pärjäämme ensi talven! Pakkasessa on myös kymmeniä kiloja mansikkaa, “karkkeja” kolmivuotiaan mielestä ja mieluisia sellaisia. Mitä vitamiinipommeja sinä olet tänä vuonna pakastanut talteen talven herkuiksi?


Ainesosat:
TAIKINA
5 dl maitoa
50 g hiivaa
1 1/2 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 muna
12-14 dl vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita
1 1/2 tl suolaa
TÄYTTEEKSI
8-16 dl mustikoita (riippuen piirakan koosta puolikas pelti tai kokonainen)
2-4 rkl peruna- tai vehnäjauhoja
1 - 2 rkl vaniljasokeria
VOITELUUN
2 munaa
raesokeria
Ohje:
- Kuumenna maito kädenlämpöiseksi ja liota hiiva siihen. Lisää samalla sokeri ja kardemumma.
- Ala lisäämään jauhoja pari desiä kerrallaan voimakkaasti alustaen.
- Lisää sulatettu ja jäähtynyt rasva. Lisää myös muna ja suola.
- Lisää loput jauho ja alusta koneella n. 10 minuutin ajan.
- Laita kohoamaan vedottomaan paikkaan n. 45 minuutiksi.
- Jos teet piirakkaa koko pellillisen, ota sivuun taikinasta n. 1/6 piirakan päälle tuleviin taikinaristikoihin.
- Tilsaa mustikat haarukalla ja lisää perunajauhot sekä vaniljasokeri.
- Kauli taikina levyksi ja levitä mustikkasurvos siten, että reunoista jää kääntövaraa, jotta piirakka täytteineen pysyy koossa.
- Pyörittele taikinapitkot ja laita ne piiraaseen ristikoiden malliin reunasta reunaan. Voitele reunat munalla ja ripottele päälle raesokeria.
- Laita uuni päälle, anna piirakan kohota vielä n. 10 minuutin ajan.
- Paista 200-asteisessa uunissa n. 25-30 minuuttia uunin keskitasolla.
Kuvan pullapohjalla tehty mustikkapiirakka valmistui lähimetsän mustikoista, taikinasta suhteella 60/40, vajaasta puolikkaasta pääsi oma lapsi taitelemaan omat pullahahmonsa.

9 Kommenttia
Maistuisi mullekin vaikka olen murutaikinoiden ym. vannoutunut minäkin. Valitettavasti hih meikäläisen tapauksessa kaikki herkut käy ja nykyään etenkin kakut ja leivokset ja pulla.
Aurinkoa keskiviikolle. <3
Todellakin, millekään taikinamuodolle en sano EItä…; )
Että on hyvän näköistä 💙Itse suosin murotaikinapohjaa, mutta jos tuo piirakka olisi edessäni niin en kyllå voisi vsstustaa sitä…
Niinpä! Enä muistanut miten hyvää peruspulla voi olla : )
Pari kertaa vuodessa pitää tehdä mustikkapiirakka pullapohjaan. Siitä muuten tulee aina lapsuuden piirakkahetket mieleen.
Ihanaa viikkoa sinulle Heli <3
Juuripa se, lapsuus ja nostalgiset tunnelmat! Jotenkin omalle lapselle haluaa antaa niitä hetkiä, jolloin saa upottaa kätensä taikinaan ja syödä pullaa maidon kanssa : )
Hekullisen näköinen piirakka! Tänä vuonna marjasato on minulla jäänyt todella onnettomaksi; kaikki vakiopaikkojen vadelmapensaat ovat niin kuivia, ettei niissä ole marjoja juuri lainkaan, maalla ei mustikkaakaan ollut oikeastaan ollenkaan ja Tarmo-koira on syönyt suurimman osan anoppilan karviaisista. Torilta olen ostanut kun en itse ole päässyt poimimaan.
Meidänkään omiin vadelmiin ei tullut kuin muutama hassu marja! Onneksi sain tätini mökiltä Imatralta muutaman litran metsävadelmia pakastimeen, talvella varmasti maistuvat!
Aivan ihanan herkullisen näköistä. Tätä kokeilen itsekin 👍 (arjensuklaasuukkoja.blogi.net)