SYDÄNTEN KUNINGATAR JA IKIMUISTOINEN SUKLAACHARLOTTA

by Beachhousekitchen

Yhteistyössä Kitchen Aidin kanssa

Kaikkien keittiölaitteiden pioneeri Kitchen Aid julkisti 100-vuotissyntymäpäiviensä kunniaksi kodin sydämille eli keittiöille suunnitellun Queen of Hearts -tuotesarjan, jonka juhlaversion 4,8 l Artisan -yleiskoneesta sain testiin. Nämä hehkuvan punaiset Passion red -teemaiset tuotteet ilmentävät energiaa, vahvuutta ja leipomisen sytyttämää intohimoa jo sadan vuoden ajalta. Ne ovat myynnissä vain rajoitetun ajan, joten nyt on hetki hankkia se oma klassikko upeassa hehkussa. Sydänten kuningatar nosti kyllä oman keittiön varustelutasoja huiman pomppauksen, jämerä tehopakki intohimoiselle kotikokille ja jatkuvaan käyttöön.

Aiempi yleiskoneeni oli 2000-luvun alussa hankittu ja ihan passelisti pelitti vieläkin. Puolustelin hopeanharmaata vanhusta aiemmin, etten usko yleiskoneissa olevan sellaisia eroja, että lähtisin toimivaa peliä vaihtamaan. Enpä tiennyt kuinka väärässä olisin. Nyt liki kuukauden testijaksolla olen saanut aikaan ei-niin-kohonneiden kakkujen ja taikinoiden sijaan ne unelmaisimmat leivonnaiset koskaan ja miten uskomattomalla sitkolla ja kuohkeudella. Eilen kone vatkasi mielettömän focacciataikinan ja siinä syödessämme täydellisen rakenteen omaavaa leipää, oli taas vaan ylistettävä koneen uskomatonta vaivaustehoa ja tekniikkaa. Tässä Artisan -yleiskoneessa on ns. kiertävä sekoitusliike, joka varmistaa ainesten tasaisen sekoittumisen sekä 59 kosketuspistettä kulhon kehällä takaavat taas perusteellisen sekoittumisen – lopputulos on kyllä ollut joka kerta uskomattoman onnistunut. Vapuksi kone vatkasi ainakin 2 litraa pizzataikinaa muutamassa erässä ja olihan sitko, niin suussa sulavaa pizzaa täydellisellä pohjalla. Eli eroja laitteissa on, nyt se on todistettu omassa keittiössä.

Artisan -malliin tulee vakiona lankavispilä, lankavatkain, taikinakoukku sekä roiskesuoja, jossa on myös kätevä kaatonokka. Tätä settiä voi täydentää lisäosilla, monitoimisilppuri tai jäätelökone kyllä toimisivat omassakin keittiössä. Olipa mielenkiintoista nähdä, miltä näytti se ihan ensimmäinen monitoimikone vuodelta 1919 (kuva), osattiin sitä jo sata vuotta sinne!

IKIMUISTOISIIN HETKIIN SUKLAACHARLOTTA #makinghistory100

Kitchen Aid myös haastoi bloggaajia ja vaikuttajia jakamaan oman ikimuistoisen reseptinsä tai jopa kehittelemään 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi oman uuden ja Kitchen Aidin kaikki tehot käyttöönpanevan annoksen, leivonnaisen tai muun reseptin! Olen itse innostunut retroilusta ja tähän omaan komeuteeni halusin yhdistää monta lempimakua ja ikimuistoista makumuistoa lapsuudesta ja todellakin laittaa Kitchen Aidin laulamaan suloisesti sokerisävelmin!

Kuinka moni tietää mikä on Charlotte Russe -kakku tai lyhyemmin charlottakakku? Se on juuri se venäläisestä keittiöstä 1700-luvulta peräisin oleva ja kääretorttusiivuista kulhoon tehty puolipallomainen kakku. Lapsuudestani muistan tehneeni kääretorttuja melkeinpä viikoittain ja jopa charlottakakunkin useamminkin kerran.

Oma suosikki kääretortuista on aina ollut suklainen unelmatorttu ja siitä oli tarkoitus koota nyt juhlava suklaacharlotta. Uutta makutwistiä kääretorttuun toisi lempihedelmäni, kirpeän raikas ja raksuva passionhedelmä. Olen tainnut aiemminkin kirjoittaa, kuinka en ohita kertaakaan esim. laivojen jälkiruokapöytää ilman jättisuurta kulhoa suklaamoussea – sanomattakin selvää, että se tulee olemaan tämän juhlakakun täytteenä. Unelmatorttuun tulisi myös appelsiinimarmeladia, olivathan Jaffa -leivoskeksit nekin niitä lapsuuden hemmotteluhetkiin kuuluneita herkkuja! Nyt olisi monta lempiklassikkomakua lähtemässä samaan kakkuun, laitetaan siis Kitchen Aid 4,8 Artisan hommiin!

Kääretorttutaikina joko onnistuu tai siitä tulee tiivis pannukakku (aika monesti näin käy), nyt ei tarvinnut oikeastaan muuta huolehtia kuin että mittasuhteet ovat kohdillaan, yleiskone saisi hoitaa loput. Ei muuten kannata säikähtää tämän kakun ainesosalistaa tai muutamaa työvaihetta, jokainen valmistuu aika nopsaan ja kakku on parhaimmillaan kun se saa tekeytyä yhden yön jääkaapissa. Ainoa vaiva on pestä yleiskoneen kulho ja kuivata se työvaiheiden välissä, mutta kun pääset maistamaan tätä kakkua, niin kaikki vaiva on sen arvoista.

Jotenkin välttelen liivatteen käyttöä, en halua että maku tulee läpi joten jätin sen pois ja lisäsin hieman tuorejuustoa ja ranskankermaa suklaamousseen. Se ja yön yli jääkaapissa tekeytyminen vaikuttivat siihen, että kakku kumottaessa pysyi täydellisesti kuosissansa ja vielä parin päivän ajan, kun sitä syötiin; täyte oli kiinteää, mutta silti pehmoisesti lohkeavaa. Jos teet kaiken samana päivänä ja laitat kakun tarjollekin, silloin lisäisin 3-4 liivatetta mousseen. Täytemoussenkin teko sujui kätevästi Kitchen Aidin avulla samoin kuin kääretortun täytteen vatkaus. On muuten tehokas laite ja kerma saattaa mennä sekunneissa “voiksi” joten vierellä kannattaa seistä.

Mitäs sanotte lopputuloksesta? Makumaailmoiltaan aika täydellinen setti ja vielä kun on laktoositon ja gluteeniton, sopii hyvin juhlapöytään, eikä tarvitse tehdä erikseen esim. gluteenitonta kakkua.

Olen ollut niin tyytyväinen tähän KitchenAid -yleiskoneeseen – onnea vielä kerran upealle satavuotiaalle ja vielä kun se on tuota ainutkertaista Queen of Hearts -mallistoa, niin eiköhän tämä säilyne jälkipolvenkin iloksi. Onhan se tyyliltään ajaton ja laatu on markkinoiden priimaa takuineen. Meillähän niitä muistoja lapsen tulevaisuuteen luodaan juuri yhdessä tekemällä, leipomalla, maistelemalla ja kokeillen, joten nyt on laite joka kestää.

Näissä Queen of Hearts – malliston tuotteissa on hauskoja yksityiskohtia verrattuna normimallistoon: yleiskoneessa on intohimoa kuvaava koristenauha, jossa on satoja pieniä punaisia sydämiä, aika täydellinen lahja kesän hääpareille?

Kitchen Aid
Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

laktoositon, gluteeniton

Kääretorttu
5 munaa
2 dl sokeria
1,25 dl perunajauhoja
1/2 dl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Kääretortun täyte
2 dl laktoositonta kuohukermaa
1/2 pkt (200 g) appelsiininmakuista tuorejuustoa (säästä puolet suklaamousseen)
1 tl vaniljasokeria
kahden passionhedelmän sisukset

lisäksi
1 - 1 1/2 dl appelsiinisosetta tai -marmeladia

Suklaamousse
200 g tummaa leivontasuklaata
2 rkl laktoositonta kuohukermaa
4 keltuaista
4 dl laktoositonta kuohukermaa
4 valkuaista vaahdotettuna
1/2 pkt (200 g) appelsiininmakuista tuorejuustoa
150 g laktoositonta ranskankermaa
2 tl vaniljasokeria

Kakun päälle
2 dl mansikoita
3-4 passionhedelmää
syötäviä kukkia ja/tai mintun lehtiä

Ohje:

  1. Riko ja mittaa kääretorttupohjaan tulevat munat ja sokeri kulhoon. Sekoita erillisessä kulhossa perunajauhot, kaakaojauhe sekä leivinjauhe.

  2. Anna koneen vatkata munat ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi ja lisää siivilän läpi jauhoseos.

  3. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia.

  4. Kumoa kypsä torttulevy sokeroidun leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä hetki.

  5. Kaada kerma yleiskoneen kulhoon ja vispauta se vaahdoksi, lisää tuorejuusto, vaniljasokeri ja passionhedelmän sisukset. Anna koneen käydä kevyellä vatkausteholla, kunnes täyte on sekoittunut. 

  6. Levitä hieman jäähtyneen kääretorttupohjan päälle ensin appelsiinimarmeladi kauttaaltaan ja sitten kerma-tuorejuustotäyte.

  7. Kääri tiukalle rullalle ja laita ainakin tunniksi kylmään. 

  8. Valmista suklaamousse: vatkaa ensin kermavaahto (4 dl kuohukermaa) ja laita odottamaan toiseen kulhoon.

  9. Erottele keltuaiset ja valkuaiset, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.

  10. Sulata tummasuklaa mikrossa kermatilkan kera ja lisää keltuaiset hieman jäähtyneeseen massaan. 

  11. Lisää valkuaisvaahtoon vatkattu kuohukerma, suklaa-keltuaismassa, tuorejuusto, ranskankerma ja vaniljasokeri.

  12. Vatkaa pienellä teholla sekaisin ja siirrä jääkaappiin hetkeksi.

  13. Vuoraa 2 l  kulho tuorekelmulla. Leikkaa kääretorttu n 1 1/2 cm paksuisiksi viipaleiksi ja aloita kulhon pohjalta vuoraamaan se kääretorttuviipalein. Jätä muutama ns. kanneksi, jos jää. 

  14. Kaada suklaamousse keskelle ja lisää loput kääretorttuviipaleet moussen päälle.

  15. Kokoa reunojen yli tulleet kelmut päälle, voit laittaa myös halkaisijaltaan sopivan lautasen painoksi. 

  16. Laita hyytymään jääkaappiin mieluiten seuraavaan päivään saakka ja kumoa se sitten tarjoilualustalle.

  17. Koristele halkaistuin mansikoin ja passionhedelmälohkoin. Lisää halutessasi syötäviä kukkia tai mintun lehtiä.

Lue nämäkin

12 Kommenttia

Annin Uunissa 29/05/2019 - 08:28

Aivan ihana Heli! Mulla sulaa silmätkin tätä katsoessa <3 Kitchen Aid on paras 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 02/06/2019 - 07:48

Oi kiitos! Kitchen Aid on ihan uskomaton, olen niin rakastunut : )

Vastaa
Tuula’s life 28/05/2019 - 07:46

Onpa kaunis yleiskone! Punainen väri antaa iloa ja energiaa tekemiseen.
Ja tuo kakku näyttää herkulliselta. Taiturin tekemä. En ole koskaan Charlottaa tehnyt. Tuo suklaacharlotta kyllä näyttää siltä, että se vie kielen mennessään.
Makeaa viikkoa!

Vastaa
Beachhousekitchen 28/05/2019 - 07:51

Kiitos, tänään herkutellaankin linnanmäellä! Nyt varmasti majoneesinkin teko onnistuu vaivattomasti kun vatkaustehossa löytyy : )

Vastaa
Jael 27/05/2019 - 20:28

Aivan ihana tuo punainen KitchenAid. Voitin jokunen vuosi sitten valkoisen KitchenAidin juustokakkukisassa täällä, mutta annoin sen pois. Ihana Charlotte Russe, muistan että meillä kotona oli joskus sellaista tarjolla,mutta en ole itse koskaan tehnyt.Kaunista viikkoa Heli:)

Vastaa
Beachhousekitchen 28/05/2019 - 07:46

Kiitos <3 En olisi itse osannut arvatakaan mikä ero yleiskoneissa on. On vain itse koettava mikä teho- ja tekniikkaero niissä voi olla, mä en ole mikään leipureiden leipuri, mutta nyt tulee onnistuneita tuotoksia kuin liukuhihnalta : ) Charlotta on kyllä kivan erilainen kakku ja sopii hyvin myös 2019 juhlapöytään!

Vastaa
Outi 27/05/2019 - 19:54

Kiitos Charlotte muistutuksesta. Viimeksi olen tehnyt tätä pari vuotta sitten, mutta tällaisen voisin tehdä miehelleni nyt perjantaina.
Aivan ihana tuo monitoimilaite ja väri oikein ponnahtaa esille…upea!
Ihanaa viikkoa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 28/05/2019 - 07:48

On kyllä pirtsakan punainen ja sopii tehostevärinä keittiööni. Tähän kakkuun ihastuvat kaikki, lupaan!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 27/05/2019 - 18:07

Ooh mikä herkku❤

Meillä on ollu Kitchen Aid kymmenisen vuotta, sillä vaivataan niin leipätaikinat kuin valmistetaan makkarat, ihana laite.

Vastaa
Beachhousekitchen 28/05/2019 - 07:49

Niin on, ihan mielettömät muutokset leivonnaisissa verrattuna aiemmin, vatkaus- ja vaivausteho ovat kyllä omaa luokkaansa!

Vastaa
Lady of The Mess 27/05/2019 - 14:53

Charlotte Russe on tuttu jälkkäri lapsuudestani – itse en ole tehnyt ja täytyykin tarkistaa vielä kun voin, millä reseptillä äitini sen teki. En kyllä muista, että hän olisi koskaan missään liivatetta käyttänyt.
Tuo sinun suklainen unelmasi näyttää kyllä ihan liian herkulliselta – ja niin näyttää tuo yleiskonekin;)

Vastaa
Beachhousekitchen 28/05/2019 - 07:50

Tässä suklaacharlotassa on piilotettuna kaikki omat lempimakuni! Tähän yeliskoneeseen voin sanoa olevani hiukka rakastunut <3

Vastaa

Kommentoi