TYÖMAAKAKKU #KAIVURIKAKKU 2-VUOTIAAN SYNTTÄREILLE

by Beachhousekitchen
11 Kommenttia

Loppuvuosi menikin ihan juhlakuplassa ja -höyryissä, oman poikani 2-vuotisjuhlia järjestellessä ja niitä juhlittiinkin uuden vuoden aikoihin nelisen päivää. Onhan kyse sen verran ainutlaatuisesta asiasta ja tapahtumasta, joten loppiaisena juhlitaan vielä kerran yhdellä sukulaiskokoonpanolla, kaikki kun eivät pääse varsinkaan tähän aikaan vuodesta juuri sinä yhtenä päivänä paikalle.

Inspiraation työmaalta näyttävään kaivurikakkuun sain tietysti taaperon kiinnostuksesta kaivinkoneisiin ja lisäpotkua hain lastenjuhlaideoita pursuavasta Mestarikokki-lasten keittokirjasta, josta löytyy suklainen työmaakakku. Oma lapsi ei ole vielä päässyt suklaan (tai makean ylipäätänsä) makuun, joten kakkupohjan vaihdoin vaaleaan ja kakusta muutenkin halusin saada taaperon makuun marjaisan raikkaan ja mahdollisimman vähäsokerisen, pakastemarjat kun ovat niitä parhaita karkkeja…vielä. En kyllä ole aiemmin päässyt kovinkaan kehuskelemaan kakunleivontataidoillani, juustokakut kun eivät koskaan hyydy, koristelu näyttää 80-lukulaiselta ja jokin niistä aina puuttuu.

Otin siis riskin, kun mielessä välähteli se työmaata muistuttava ja ehkäpä jonkun työkoneenkin sisältävä hassunhauska kakku. Kovasti kyselin leivontaexperteiltä, että kannattaako kaivinkone piperrellä esim. marsipaanista tai muusta syötävästä, mutta päädyin sitten käyttämään ihka oikeita, poitsuni leikkilaatikon hienoimpia kaivureita. Toki hyvin pestyinä ja niiden tulee olla sopivan keveitä, jotta kokonaisuus säilyisi, vaikka kakkua parina päivänä syötäisiinkin.

Tämä kaksikerroksinen kakkupohja on tehty osin Kinuskikissan mehevän vaalean kakun ohjeella ja sen pääosissa ovat lapsen lempimaut, eli mustikka ja banaani. Mustikkarahkamoussea sisällä ja päällä, sisäkerroksissa myös banaania. Kun työmaalla ollaan, kakusta pitää löytyä kiviä ja soraa, tässä tapauksessa murskattuja Amerikan pastilleja sekä raastettua suklaata. Kun kakkua leikkaa ja syö, kaivinkoneita voi siirrellä ja raastetulla suklaalla ja kulman vaihdolla kakun ulkonäköä saa kohennettua helposti.

Tästä tuli hyvä kakku, jopa erittäin hyvä itsetehdyksi. Kun olen huono lukemaan muiden ohjeita, niin tietysti mokasin, mutta hyvällä tavalla tuossa pohjan teossa. Alkuperäisen ohjeen mukaan voi ja sokeri vaahdotetaan ensiksi, mutta minä nopsana ja oma-aloitteisena (lue: lukutaidottomana) ehdin sulattaa rasvan ja vaahdotin sen sijaan sokerit ja kananmunat ensin. Lopputulema kuitenkin oli valtavan kuohkea, kakku kohosi taivaisiin ja rakenne muhkean mehevä. Blogin reseptiosiossa siis tämä oma versioni kakkupohjasta.

Yksi ainoa varoituksen sana. Kaksivuotiaan temperamentilla ja tunnekuohuissa saattaa pienokaiselta päästä itku, kun näkee ne lempikaivurinsa tai -traktorinsa kakussa, huuto oli nimittäin palosireenimäisen luja kun kakku tuli ensimmäisen kerran tarjolle. Hetken aikaa sulateltuaan ja itkut nieltyään 2-vuotias antoi hyväksyntänsä ja kaivurit saivat jäädä kakkuun. Nyt tapaukselle on hilpeästi naureskeltu. Pääasia kuitenkin oli, että kakku maistui myös synttärisankarille!

kaivurikakku

Kaivurikakku työmaakakku

KAIVURIKAKKU

Loppuvuosi menikin ihan juhlakuplassa ja -höyryissä, oman poikani 2-vuotisjuhlia järjestellessä ja niitä juhlittiinkin uuden vuoden aikoihin nelisen päivää. Onhan kyse sen verran ainutlaatuisesta… Juhlamenu TYÖMAAKAKKU #KAIVURIKAKKU 2-VUOTIAAN SYNTTÄREILLE European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

KAKKUPOHJA  (Kinuskikissan alkuperäisestä ohjeesta hieman modifioitu)

Tee 2 x taikinaa ja erillistä kakkupohjaa, leveämpi (halkaisija 26-28 cm) ja kapeampi (20 cm).

POHJA:

3,5 dl vehnäjauhoja

1 ½ dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

¾ tl suolaa

2,5 tl vaniljasokeria

150 g voita tai margariinia

3 dl sokeria

3 huoneenlämpöistä munaa

2 dl kädenlämpöistä maitoa

TÄYTE JA KUORRUTE

Banaanitäyte:

4 banaania tilsattuna

1 rkl sitruunamehua

Mustikkarahkamousse 2 kpl (yht. 400 g)

maustettuja rahkoja (esim. mustikka-vanilja)

6 dl vispi- tai kuohukermaa

4 liivatelehteä + 2 rkl vettä

2 dl pakastemustikoita sulatettuna

1 tl vaniljasokeria

KOSTUTUKSEEN

4 dl laktoositonta maitoa

KORISTELUUN

kaivureita tai traktoreita

150 g Amerikan pastilli-rakeita

1 levy (n. 100 g) tummaa suklaata

Ohje:

  1. Pohjan teko: Voitele ja korppujauhota vuoka tai vuoraa se leivinpaperilla.
  2. Ota kananmunat hyvissä ajoin lämpimään. Sulata rasva. Anna jäähtyä hetki.
  3. Sekoita kulhossa vehnäjauho, perunajauho, leivinjauhe, suola ja vaniljasokeri.
  4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  5. Lisää sihdin läpi jauhot. Kaada sulatettu voi ja sekoita varovasti sekaisin.
  6. Lisää lopuksi kädenlämpöinen maito.
  7. Kaada massa kakkuvuokaan ja paista 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 50 minuuttia.

TÄYTTEET

  1. Banaanitäyte: tilsaa banaanit haarukalla tai sauvasekoittimella, lisää sitruunamehu.
  2. Mustikkamousse: Liota liivatteita kylmässä vedessä noin 5 minuutin ajan.
  3. Paseeraa sulatetut pakastemustikat siivilän läpi.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahkat, vaniljasokeri ja mustikkamehu.
  5. Liuota pehmenneet liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä ja lisää moussemassaan sähkövatkaimella sekoittaen.

KAKUN KOKOAMINEN

  1. Halkaise kumpikin kakku kolmeen osaan (2 väliä).
  2. Aloita leveämmästä pohjasta. Aseta pohjalevy kakkuvadille, kostuta muutamalla lusikallisella maitoa, lisää 1/4 osaa banaania ja noin 1 1/2 cm kerros mustikkamoussea. Tee samoin toiselle kerrokselle.
  3. Kun aluskakku on koottu, aloita pienemmän kokoaminen leveämmän päälle.
  4. Laita kerroksiin banaania ja mustikkamoussea edellisen mukaan.
  5. Muista jokaisen kerroksen kostutus.
  6. Lopuksi päällystä kakku jäljelle jääneellä mustikkamoussella. Täyte on riittoisaa, siitä riittää siis päällystämään koko kakun.
  7. Anna kakun tekeytyä kylmässä.
  8. Koristelu: asettele kaivurit kakun päälle ja/tai alustalle. Murskaa suklaarakeet ja rouhi suklaa. Kaada kasoiksi kakun päälle ja ripottele pinnalle.

kaivurikakku

P.S. Paluu ruotuun ja vähäksi aikaa ainakin vähäsokeriselle ruokavaliolle sitten ensi viikolla. Nyt kun olen lukenut monen muun bloggaajan ja somettajan hienoja kollaaseja viime vuodesta ja mielenkiintoisista suunnitelmista tälle vuodelle, on sellainen tehtävä kai itsekin! Palataan pian♥

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

11 Kommenttia

Jael 07/01/2018 - 18:03

On kyllä hieno kakku, ja päivänsankari varmaan tosi tyytyväinen tuollaiseen:) Paljon mielikuvitusta olet käyttänyt Amoksen hienoon kakkuun:) Vähäsokerisuudesta… Olen nyt ollut melkein 1.5 kk sokerittomalla ja jauhottomalla ruokavaliolla. Sokeri tulee hedelmistä ja sellaisista-. Tsemppiä sinulle vähäsokeriseen projektiisi Heli:)

Vastaa
Tuula / Tuula's life 04/01/2018 - 21:05

Ei tullut paha kakku, tuli hyvä kakku! Tuli upea kakku! En voi muuta kuin ihmetellä kekseliäisyyttäsi: Kakusta löytyy kiveä ja soraakin, Amerikan pastilleja ja raastettua suklaata. Voi mainio, makea ja herkullinen on tuo rakennustyömaa kaivinkoneineen. Ja päivänsankarikin suostui jättämään kaivurinsa työmaalle 🙂
Ihanaa loppuviikkoa teille juhlijoille!
Ja pian nähdäänkin 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 09/01/2018 - 14:17

Kiitos Tuula <3 Loppiaiseksi ehdittiin tekemään jo uusi kakku, johon taapero toi kilvan leluja tai autoja, joita olisi siihen saanut laittaa!
Ihanaa nähdä jo huomenna, jännä seikkailu luvassa ; )

Vastaa
Outi 03/01/2018 - 18:53

Onpa hieno kakku. Voi tuota pientä kun hermostui kaivureiden käytöstä 😀
Ihanaa keskiviikkoa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 09/01/2018 - 14:20

Pieni uhma jo näkyy ja omat lelut ovat tärkeitä : )
Ensi vuonna sitten Ryhmä hau-kakku tai jotakin vastaavaa!

Vastaa
Sari 03/01/2018 - 13:37

Aivan ihana kakku <3 Voi ei, osaan niin kuvitella tuon itkun, kun pienokainen näki kaivurinsa "väärässä paikassa" 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 03/01/2018 - 14:50

Tuli hetkeksi sellainen huono äiti-fiilis, onneksi taaperolle maistui kuitenkin muutama palanen synttäreiden kunniaksi!

Vastaa
Viikonlopppukokki 03/01/2018 - 10:34

Hieno kakku! Ei näytä tämä 80-lukulaiselta 😉 Olen huomannut, että turkkilainen jogurtti on myös hyvä kermavaahdon keventäjä kakuissa, eikä aivan yhtä hapan kuin rahka.

Vastaa
Beachhousekitchen 03/01/2018 - 14:51

Ok, hyvä vinkki, pitääpä testata!

Vastaa
Tiia K 03/01/2018 - 09:07

OOh miten ihana, suloinen ja samalla poikamaisen rouhea kakku. <3 Ihana Amos. <3

Mukavaa viikkoa Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 03/01/2018 - 14:52

Kiitos, en kyllä osaisikaan tehdä mitään superhienoa yksityiskohtien ilotulitusta, tämä oli sellainen räiskäisty versio : )

Vastaa

Kommentoi