Uunituoretta leipää ja kolme herkullista levitettä

by Beachhousekitchen

Voiko mikään voittaa tuoreen leivän tuoksua ja makua? No ei mikään, vaikka kymmenen vuotta sitten minäkin sokaistuin ja karppasin jonkin aikaa, huh, elämä ilman leipää, en suosittele. Enää en taitaisi ihan noin höyrähtää jokaiseen ruokailmiöön!

Leipä kuuluu omassa arjessa joka väliin, aamiaiselle, aika usein lounaan kanssa sekä väli- ja iltapalana. Tässä siis leipäfanin kolme helposti valmistuvaa leipäreseptiä* ja kolme raikasta yrttilevitettä, jotka kruunaavat makuelämyksen. Ohjeet sopivat myös kesäkeittiöön! Pataleipä onnistuu ainekset keskenään sekoittamalla, mitä kauemmin sitä kohottaa, sitä maukkaampi siitä tulee. Punajuurihummus on koukuttavaa ja maistuu erityisen hyvältä rapeakuorisen pataleivän kanssa! Juustoiset kaurateeleivät valmistuvat vaikka mökillä helposti aamupalapöytään tai yllätysvieraille tillipestovoin kera. Pitkään säilyvät ja rouhean rukiiset ruisreissarit maistuvat jokaiselle ruohosipulisen levitteen kera. Mikä näistä maistuisi sinulle juuri nyt?leipäohjeita

leipäreseptejä
“]

leipäreseptejä
leipäreseptejä

leipäreseptejä

PATALEIPÄ, JUUSTOISET KAURATEELEIVÄT, MINIRUISREISSARIT JA PATONKI,

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

PATALEIPÄ:

4 dl hiivaleipäjauhoja

3 dl vehnäjauhoja

1 tl kuivahiivaa

1 tl suolaa

3 dl vettä

KAURATEELEIVÄT:

4 dl jauhoja

1 dl kaurahiutaleita

2 tl leivinjauhetta

1 dl juustoraastetta

1 tl suolaa

2 rkl öljyä

2 dl maitoa

1 kananmuna

1 rkl kurpitsansiemeniä päälle

MINIRUISREISSARIT TAI PATONKI:

5 dl kädenlämpöistä vettä

50 g hiivaa

1 rkl siirappia

1 dl mämmi- ja leipämaltaita (esim. Rantasen valmiste, löytyy jauhohyllystä)

4 dl ruisjauhoja

4 dl grahamjauhoja

2 dl vehnäjauhoja

1 ½ tl suolaa

Ohje:

PATALEIPÄ:

1.       Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää sitten lämmin vesi.

2.       Sekoita mahdollisimman nopeasti ainekset sekaisin, älä vaivaa.

3.       Peitä kulho kelmulla ja anna sen kohota huoneenlämmössä ainakin 12 tuntia.

4.       Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja muotoile siitä leipä. Älä vaivaa liikaa.

5.       Jätä leipä kohoamaan vielä noin puoleksi tunniksi.

6.       Laita uuni päälle (225-astetta). Laita kannellinen pata uuniin lämpenemään.

7.       Tee kohonneeseen leipään viillot ja ripottele päälle hieman vehnäjauhoja, antaa kauniin ulkonäön!

8.       Ota pata uunista varovasti ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä.

9.       Kumoa leipä voideltuun pataan ja paista leipää 30 minuuttia keskitasolla.

10.    Ota sen jälkeen padan kansi pois ja jatka paistoa vielä 15 minuutin ajan.

11.   Kumoa sen jälkeen leipä jäähdytysritilälle jäähtymään.

KAURATEELEIVÄT:

1.       Sekoita kulhossa kaikki kuivat ainesosat (myös juustoraaste).

2.       Lisää maito, öljy ja kananmuna.

3.       Jaa taikina kahtia ja muotoile niistä kaksi leipää.

4.       Ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Paista 220-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Nauti heti levitteiden kanssa.

MINIRUISREISSARIT TAI PATONKI:

1.       Murenna kädenlämpöiseen veteen hiiva ja lisää siirappi.

2.       Lisää mämmi- ja leipämallasjauhe.

3.       Ala lisäämään jauhoja voimakkaasti alustaen.

4.       Lisää suola ja anna taikinan kohota tunnin ajan.

5.       Jaa taikina kahtia ja tee siitä joko ruisnappeja ja/tai patonkeja.

6.       Ruisnapit: Jaa taikina 32 osaan, pyörittele palloiksi ja kauli pyörylän mallisiksi. Pistele haarukalla.

7.       Ruispatongit: Jaa taikina kuuteen osaa ja leivo niistä pellin mittaisia patonkeja.

8.       Anna kohota vedottomassa paikassa vielä 30-45 minuuttia.

9.       Paista kuumassa uunissa (250 astetta) rapeiksi (ruisnapit 12-15 minuuttia) ja ruispatongit n. 20 minuuttia.

VALMISTUSVINKKI:

Kun taikinan jakaa kahteen osaan, niin toisesta puolesta tulee 16 ruisnappia ja toisesta kolme patonkia.  

KOLME LEVITETTÄ:

TILLIPESTOVOI: 

100 gr voita

Pesto: 2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä ½ punttia tilliä 1 tl öljyä suolaa mustapippuria

Paahda pinjansiemeniä kevyesti pannulla ilman rasvaa. Laita ne mortteliin yhdessä hienonnetun tillin, mausteiden ja öljytilkan kanssa. Sekoita pesto voihin ja anna tekeytyä hetki kylmässä.

RUOHOSIPULILEVITE:

1 dl maustamatonta tuorejuustoa

1 dl maitorahkaa

3-4 rkl ruohosipulisilppua

1 murskattu valkosipulinkynsi

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki kylmässä.

PUNAJUURIHUMMUS

1 keitetty tai säilötty pehmeä punajuuri

2 rkl tahinia

200 g esikäsiteltyjä/keitettyjä kikherneitä

1 rkl sitruunamehua

2 rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

½ tl suolaa

Laita kaikki ainesosat korkeaan kulhoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Anna maustua hetki.    


leipäreseptejä

leipäreseptejä*Reseptit julkaistu ensimmäisen kerran HerkkuLeivonta-lehdessä 2017

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

4 Kommenttia

Jael 01/07/2018 - 20:10

Nam nam, niin hyvän näköiset leivät:)
Ja nuo levitteet, punajuurihummus on herkkua ,ja niin kaunista:)

Vastaa
Beachhousekitchen 02/07/2018 - 10:27

Sanopa älä muuta, pitää tehdä satsi taas pian!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 24/06/2018 - 19:53

Rakastan leipää, lomalla on toivottavasti taas aikaa leipoakin kaikenlaista. Näitä levitteitäkin täytyy kokeilla.

Vastaa
Beachhousekitchen 26/06/2018 - 13:44

Laadukas leipä toki maistuu ilman levitteitäkin, mutta lomallahan on aikaa tehdä vähän monimutkaisempiakin keittiöeksperimenttejä!

Vastaa

Kommentoi