Voiko mikään voittaa tuoreen leivän tuoksua ja makua? No ei mikään, vaikka kymmenen vuotta sitten minäkin sokaistuin ja karppasin jonkin aikaa, huh, elämä ilman leipää, en suosittele. Enää en taitaisi ihan noin höyrähtää jokaiseen ruokailmiöön!
Leipä kuuluu omassa arjessa joka väliin, aamiaiselle, aika usein lounaan kanssa sekä väli- ja iltapalana. Tässä siis leipäfanin kolme helposti valmistuvaa leipäreseptiä* ja kolme raikasta yrttilevitettä, jotka kruunaavat makuelämyksen. Ohjeet sopivat myös kesäkeittiöön! Pataleipä onnistuu ainekset keskenään sekoittamalla, mitä kauemmin sitä kohottaa, sitä maukkaampi siitä tulee. Punajuurihummus on koukuttavaa ja maistuu erityisen hyvältä rapeakuorisen pataleivän kanssa! Juustoiset kaurateeleivät valmistuvat vaikka mökillä helposti aamupalapöytään tai yllätysvieraille tillipestovoin kera. Pitkään säilyvät ja rouhean rukiiset ruisreissarit maistuvat jokaiselle ruohosipulisen levitteen kera. Mikä näistä maistuisi sinulle juuri nyt?
“]

Ainesosat:
PATALEIPÄ:
4 dl hiivaleipäjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 dl vettä
KAURATEELEIVÄT:
4 dl jauhoja
1 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
1 dl juustoraastetta
1 tl suolaa
2 rkl öljyä
2 dl maitoa
1 kananmuna
1 rkl kurpitsansiemeniä päälle
MINIRUISREISSARIT TAI PATONKI:
5 dl kädenlämpöistä vettä
50 g hiivaa
1 rkl siirappia
1 dl mämmi- ja leipämaltaita (esim. Rantasen valmiste, löytyy jauhohyllystä)
4 dl ruisjauhoja
4 dl grahamjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl suolaa
Ohje:
PATALEIPÄ:
1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää sitten lämmin vesi.
2. Sekoita mahdollisimman nopeasti ainekset sekaisin, älä vaivaa.
3. Peitä kulho kelmulla ja anna sen kohota huoneenlämmössä ainakin 12 tuntia.
4. Kumoa taikina jauhotetulle leivinalustalle ja muotoile siitä leipä. Älä vaivaa liikaa.
5. Jätä leipä kohoamaan vielä noin puoleksi tunniksi.
6. Laita uuni päälle (225-astetta). Laita kannellinen pata uuniin lämpenemään.
7. Tee kohonneeseen leipään viillot ja ripottele päälle hieman vehnäjauhoja, antaa kauniin ulkonäön!
8. Ota pata uunista varovasti ja voitele sen pohja ja reunat öljyllä.
9. Kumoa leipä voideltuun pataan ja paista leipää 30 minuuttia keskitasolla.
10. Ota sen jälkeen padan kansi pois ja jatka paistoa vielä 15 minuutin ajan.
11. Kumoa sen jälkeen leipä jäähdytysritilälle jäähtymään.
KAURATEELEIVÄT:
1. Sekoita kulhossa kaikki kuivat ainesosat (myös juustoraaste).
2. Lisää maito, öljy ja kananmuna.
3. Jaa taikina kahtia ja muotoile niistä kaksi leipää.
4. Ripottele päälle kurpitsansiemeniä. Paista 220-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Nauti heti levitteiden kanssa.
MINIRUISREISSARIT TAI PATONKI:
1. Murenna kädenlämpöiseen veteen hiiva ja lisää siirappi.
2. Lisää mämmi- ja leipämallasjauhe.
3. Ala lisäämään jauhoja voimakkaasti alustaen.
4. Lisää suola ja anna taikinan kohota tunnin ajan.
5. Jaa taikina kahtia ja tee siitä joko ruisnappeja ja/tai patonkeja.
6. Ruisnapit: Jaa taikina 32 osaan, pyörittele palloiksi ja kauli pyörylän mallisiksi. Pistele haarukalla.
7. Ruispatongit: Jaa taikina kuuteen osaa ja leivo niistä pellin mittaisia patonkeja.
8. Anna kohota vedottomassa paikassa vielä 30-45 minuuttia.
9. Paista kuumassa uunissa (250 astetta) rapeiksi (ruisnapit 12-15 minuuttia) ja ruispatongit n. 20 minuuttia.
VALMISTUSVINKKI:
Kun taikinan jakaa kahteen osaan, niin toisesta puolesta tulee 16 ruisnappia ja toisesta kolme patonkia.
KOLME LEVITETTÄ:
TILLIPESTOVOI:
100 gr voita
Pesto: 2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä ½ punttia tilliä 1 tl öljyä suolaa mustapippuria
Paahda pinjansiemeniä kevyesti pannulla ilman rasvaa. Laita ne mortteliin yhdessä hienonnetun tillin, mausteiden ja öljytilkan kanssa. Sekoita pesto voihin ja anna tekeytyä hetki kylmässä.
RUOHOSIPULILEVITE:
1 dl maustamatonta tuorejuustoa
1 dl maitorahkaa
3-4 rkl ruohosipulisilppua
1 murskattu valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna tekeytyä hetki kylmässä.
PUNAJUURIHUMMUS
1 keitetty tai säilötty pehmeä punajuuri
2 rkl tahinia
200 g esikäsiteltyjä/keitettyjä kikherneitä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
½ tl suolaa
Laita kaikki ainesosat korkeaan kulhoon ja aja sauvasekoittimella tasaiseksi. Anna maustua hetki.

*Reseptit julkaistu ensimmäisen kerran HerkkuLeivonta-lehdessä 2017
With ♥ from beach house kitchen
4 Kommenttia
Nam nam, niin hyvän näköiset leivät:)
Ja nuo levitteet, punajuurihummus on herkkua ,ja niin kaunista:)
Sanopa älä muuta, pitää tehdä satsi taas pian!
Rakastan leipää, lomalla on toivottavasti taas aikaa leipoakin kaikenlaista. Näitä levitteitäkin täytyy kokeilla.
Laadukas leipä toki maistuu ilman levitteitäkin, mutta lomallahan on aikaa tehdä vähän monimutkaisempiakin keittiöeksperimenttejä!