Perunapiirakkahimo iski kun näin siskoni kuvan vastaleivotuista perunapiirakoista, oi nam! Nythän on ollut aikaa leipoa ja silloin tällöin iskevissä nostalgiatunnemyrskyissä ajatukset ovat palanneet usein lapsuuteen ja niihin tuoksuihin, kun mummolassa pöllysivät jauhot ja leivinuuni tarjosi parastaan, eli huumaavan tuoksuisia ja makuisia karjalanpiirakoita.
Ehkä riisisiä enemmän tykkään perunapiirakoista, niissä vaan on se ongelma, etteivät ne oikein kestä säilytystä/pakastusta vaan maistuvat juuri parhaimmilta leivontapäivänä ja niitä tulee sitten oikein ahmittua! Mummon piirakkaperinteitä on jatkanut oma äiti ja nyt me tyttäret perässä, kuva alla lapsuudesta ja sieltä parhaimpien ruokamuistojen mummolasta. Nyt oli aika siis opetella leipomaan perunapiirakoita ja muistella hetki mummoa, jolta varmastikin löytyisi sopiva vanhan kansan viisaus ja letkautus sekä tsemppisanat koskien koronakevättä 2020, jos hän vielä eläisi♥

Perunapiirakat, ja vielä vegaanisina, syntyivät vähän niin kuin vahingossa, ei ollut kananmunaa täytteeseen ja voikin oli loppu! Arjessa käytän paistorasvana usein Floran juoksevaa, joka on maidoton margariini ja se sopikin oikein hyvin karjalanpiirakoiden voiteluun aidon voin sijaan. Nyt tuli todistettua, että ihan turhaan sitä kananmunaa laittaa muka sitovaksi raaka-aineeksi, tämä muusi pysyi koossa ilman munaakin ja levittyi oikein sutjakkaasti piirakan kuorelle!
Tämä perunaa sisältävä resepti on omiaan Kaikki äitini reseptit– blogin Nannan lanseeraamaan perunahaasteeseen #pelastetaanperuna, hän juuri keräsi bloggaajien lempiperunareseptit (yli 65 reseptiä) yhteen postaukseen!
Täytyy myöntää, että olen juuri se joka valitsee pastan ja riisin lautaselle perunan sijaan, joten on ryhdistäydyttävä. Rakastan kyllä oman maan uusia perunoita, mutta siihen se melkein jääkin, tosin perunamuusi uppoaa milloin vaan! Löytyy täältä blogin puolta muutama perunaresepti entuudestaan, joista omia suosikkejani ovat perunapizza, vatruskat ja tillipesto-perunasalaatti.
Karjalanpiirakat, kenellepä ne eivät maistuisi♥ Tämä satsi syötiin hetkessä ja lapsikin tykkäsi. Näitä pitää tehdä nyt useammin, hioa tekniikkaa (olen surkean hidas pulikkakaulitsija) ja saada kauniimpia aikaiseksi. Oletko sinä muuten leiponut koskaan karjalanpiirakoita?


Ainesosat:
TÄYTE
1 kg Siikli -perunoita
2 dl Planti Cooking kaurakermaa
1 -1 1/2 tl suolaa
KUORI
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl öljyä
VOITELUUN
1/2 dl juoksevaa maidotonta margariinia
1/2 dl kauramaitoa
Ohje:
- Pese ja kuori perunat, keitä kypsiksi.
- Survo perunat survimella ja lisää kaurakerma ja suola.
- Anna jäähtyä n. 1 h huoneenlämmössä.
- Tee kuoritaikina: sekoita kylmään veteen puukapustalla jauhot ja suola. Lisää lopuksi öljy.
- Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja kaada se jauhotetulle leivinalustalle.
- Leivo taikinasta pitko ja jaa se 20 tai useampaan osaan. Laita taikinapallerot muovipussiin tai elmu niiden päälle, jotteivat kuivu.
- Kauli kukin pallo taikinakaulimella mahdollisimman ohueksi ja soikeaksi. Täytä kuoret mahdollisimman nopeasti tai laita ne siksi aikaa muovikelmun alle.
- Levitä kuorelle n. 1 cm kerros perunasosetta (jätä 1 - 1 1/2 cm reunoilta vapaaksi) ja käännä vastakkaiset reunat päälle. Rypytä piirakka kiinni.
- Siirrä piirakat leivinpaperilla vuoratulle pellille (jos paistat max. 250-asteessa), muuten paista ilman paperia, jottei tule palovaaraa, sillä leivinpaperi ei kestä yli 250 asteen lämpöä. Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.
- Lämmitä/sulata kattilassa kauramaito ja margariini, voitele uunista tulleet piirakat sudilla ja lado ne päällekkäin kulhoon.


8 Kommenttia
Riisipiirakoita olen tehnyt vain pari kertaa ja vaikka maku on ollut mahtava, ulkonäkö onkin ollut jotain ihan muuta! Perunapiirakoita pitäisikin kokeilla.
Vaatimaton ulkonäkö mutta maku jotakin aivan muuta : )
Olen kyllä niin perunapiirakoiden ystävä, nyt tehty jo pari kertaa viikon sisällä!
Aivan ihana postaus, mummi, siskosi ja kaikki ja kyllä sut tuosta vasemmasta kuvasta tunnistaa. Omg mitä herkkuja, pitäisikö ottaa haaste ja yrittää tehdä näitä. Näitä ei meillä ikinä tehty kotona, en ole saanut harjoitusta. 😉
Sydämellistä viikon jatkoa Heli. <3
Onnistuu näillä ohjeilla, nyt kokeilemaan <3
Kiitos Heli uudesta ja perinteisestä perunareseptistä perunan puolesta!.
Oman äitini suosikki on juuri perunapiirakka , ja minullekkin ne maistuvat hyvin. Piirakkapäivänä ennen vanhaan mummani luokse tuli aina evakkona paikkakunnalle muuttanut nainen yhdessä niitä piirakoita leipomaan. Aina tehtiin kuulemma molempia peruna- ja riisipiirakoita.
Niin teki mummonikin aina molempia, voi että ihana perintö meillä mitä viedä eteenpäin <3
Aivan super ihanan näköiset piirakat, saispa yhden juuri nyt! Ja kiva tarina piirakkaperinteistäsi , ja suloinen pikku Heli. Karjalanpiirakat ovat kyllä ihania, olen kerran vain tehnyt ja siitäkin niin paljon jo aikaa,muta pitäisi tehdä, ja eksänikin tykkää niistä ,joten hänelle voisin niitä syöttää;D Itsekin innostuin postaamaan juuri perunasta Nannan postauksen johdosta:) Mukavaa viikkoa Heli.
Piirakat vähän kummastuttavat ulkomaalaisia, mutta monelle kun on tarjonnut, niin ihastuvat!
Kivaa viikkoa sinnekin ja kohtahan se taas on viikonloppukin!