Vuohenjuusto-tomaattipiiras juhliin, sopii kananmuna-allergikollekin!

by Beachhousekitchen
2 Kommenttia

Taas koittavat kiireiset ajat kotileipureille, sillä kevään juhlakausi on aluillaan. Aina sitä kaipaa uusia juhlapöytään sopivia reseptejä ja varsinkin erikoisruokavalioita huomioivia, joten tässä suolainen piiras kananmunattomana. Blogini ihan ensimmäisten postausten joukosta löytyy vuodesta toiseen suosittu maidoton ja gluteeniton voileipäkakku, se toimii mainiosti edelleenkin ja maistuu myös ei-allergisille. Sain pari viikkoa kysymyksen, että löytyykö blogistani kanamunatonta piiraan ohjetta, eipä taida löytyä, joten sellainen oli kehiteltävä.

Kananmunaa olen aiemmin ahkerasti laittanut jopa piiraan pohjaankin ja täytteeseen sitä menee aina se 2-3 kpl, joten nyt oli siis testattava mm. miten munamaidon voi korvata piirakan täytteessä. Jos piiraan täytteessä ei ole kananmunaa, niin kyllä se sisus aika löysäksi jää. Kun aikani googlailin, niin soijajauhe tuli esille monestakin lähteestä juuri sitovana elementtinä leivonnassa. Sitähän oli kokeiltava ja nappasin kaupan hyllystä Risentan soijajauheen. Pohjassa käytin härkäpapu- ja tattarijauhetta, joten se on myös gluteeniton. Härkäpapujauheissa on eroja, joten jos aiot täysin gluteenittomana valmistaa, niin ainakin tuo Karviaisten tilan härkäpapujauho sellainen on. Soijajauhe on luontaisesti gluteeniton, mutta koska nuo jauhot valmistetaan tehtaissa ja linjastoissa, joissa myös muut jauhot tehdään, niin siksi pussista löytyy merkintä “voi sisältää vähäisiä määriä gluteenia”.

Laitoin nestemäärään suhteutettuna 1/3 soijajauhoa ja kun valmiin piiraan otin uunissa, täyte vaikutti aika hyllyvältä, mutta tunnissa se oli ns. hyytynyt ja oli leikattavassa kunnossa (ks. alla kuvat). Piiraanhan voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä ja lopputulos oli sellainen, ettei piirakka todella kaipaa sitä kananmunaa, kun käyttää sidosaineena soijajauhoa.

Makuparina vuohenjuusto ja aurinkokuivatut tomaatit ovat kyllä lyömätön ja tämä piirashan menee kasvisruokavaliota noudattaville myöskin!

tomaatti-vuohenjuustopiiras
Taas koittavat kiireiset ajat kotileipureille, sillä kevään juhlakausi on aluillaan. Aina sitä kaipaa uusia juhlapöytään sopivia reseptejä ja varsinkin erikoisruokavalioita huomioivia, joten tässä… Leivonta Vuohenjuusto-tomaattipiiras juhliin, sopii kananmuna-allergikollekin! European Tulosta resepti
Annoksia: 8
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

Pohja

100 g voita tai margariinia

1 dl tattarijauhoja

1 dl gluteenittomia jauhoja/jauhoseosta tai Karviaisten tilan gluteeniton härkäpapujauhoa

2 rkl juustoraastetta

1 dl kylmää vettä

TÄYTE

2,5 dl ruokakermaa (esim. Flora 7 %)

3/4 dl soijajauhoa

1 tl suolaa

1/2 - 1 tl mustapippuria

1 tl kuivattua oreganoa

(1 raastettu valkosipulinkynsi)

100 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. puolet President 12 petits Chevres Doux- vuohenjuustosta)

150 g juustoraastetta (säästä 2 rkl pohjaan)

n. 100 g valutettuja aurinkokuivattuja tomaatteja

yrttejä esim. basilikaa silputtuna

2 rkl paahdettuja pinjansiemeniä

kirsikkatomaatteja, syötäviä kukkia ja yrttejä koristeeksi

 

Ohje:

  1. Sekoita pohjan jauhot kulhossa ja lisää voi/margariini. Nypi murumaiseksi, lisää juustoraaste (säästä loput täytteeseen) ja kylmä vesi. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistelun ajaksi.
  2. Vatkaa kulhossa ruokakerma ja soijajauhe sekaisin, lisää suola ja mausteet.
  3. Pilko aurinkokuivatut tomaatit pienemmiksi, lisää nesteeseen yhdessä murustellun vuohenjuuston kanssa.
  4. Lisää juustoraaste ja basilikasilppu.
  5. Voitele n. 10 x 35 cm kokoinen vuoka ja kauli taikinan voipaperilla pitkäksi levyksi ja nosta vuokaan.
  6. Kaada täyte taikinan päälle ja paista uunin alatasolla 200-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia.
  7. Jäähdytä ja koristele kirsikkatomaatein, yrtein ja ripottele päälle pinjansiemenet. 

Lue nämäkin

2 Kommenttia

Outi 20/05/2019 - 18:06

Onpa herkullisen näköinen piirakka. Minä olen vuosia leiponut piirakoita ilman kananmunaa, koska tytär oli pitkään todella allerginen kananmunalle (ei vieläkään saa paljon syödä kerrallaan). Suolaisissa piirakoissa käytin paljon kermaviili ja juusto yhdistelmää. Totta tosiaan tuo, että pitää antaa uunin jälkeen jähmettyä vähän aikaa.
Ihanaa viikkoa sinulle herkkujen kuningatar <3

Vastaa
Beachhousekitchen 23/05/2019 - 14:06

Kiitos <3 Allergioita on niin paljon, että hyvä aina varautua!

Vastaa

Kommentoi