Hirvigulassia ja parempaa potaattipyreetä

by Beachhousekitchen
0 Kommentti

Lapsuuden kodissa meillä oli sunnuntaisin aina uunissa haudutettua kalaa tai lihaa, seurana arkea parempaa tai duunatumpaa perunamuusia. Omassa kodissa perinne on jatkunut ja koska sunnuntaisin yleensä ulkoillaan, niin pata valmistuu aika vaivattomasti siinä sivussa. Voisi kai tätä lohturuoaksikin kutsua, tulee siitä niin hyvä mieli, muistoja lapsuudesta ja aina voi syönnin jälkeen pirauttaa äidille ja parantaa vähän maailmaa.

Perunapyree kannattaa tehdä parin mutkan kautta. Keitä perunat kuorinensa, antaa enemmän makua. Kypsinä ja kuorittuina paina ne pusertimen läpi. Hieman vaivaa, mutta antaa sen fiinimmän ravintolamaisen makuvivahteen! Viiniksi suosittelen  vuoden punaviiniksi ehdolla olevaa portugalilaista, muhevaksi ja paahtuvaiseksi luonnehdittua, Quinta Das Setencostasia 2010 (hinta 9,98€). Sopii yksinkertaiselle, tummalle liharuolle ja riistalle. Tässä myös ideaa tulevan pyhäinpäivän tai isänpäivän juhlalounaaksi, säästä siis resepti!

HIRVIGULASSI UUNISSA (6 hengelle)

300 g porsaan palapaistia

500 g hirven sisäpaistia

2 rkl paprikajauhetta

suolaa ja mustapippuria

2 rl voita

2 sipulia

2 rkl vahvaa riista- tai lihafondia

4 dl vettä

1 prk tomaattipyreetä (70g)

1 rkl balsamicoa

1 rkl hunajaa

1 dl mustaviinimarjahyytelöä

3 rkl hienonnettua basilikaa

1 rkl timjamia

2 dl kermaa

Leikkaa lihat pieniksi lohkoiksi ja poista mahdolliset kalvot. Paista lihat pannulla voissa, ripottele lihoille paprikajauhe, lisää mustapippuria ja ripaus suolaa. Nostele lihat kannelliseen uunivuokaan. Kaada mukaan vesi, tomaattipyree, fondi ja pilkotut sipulit. Hauduta 200 asteessa 1/2 tuntia ja sitten 1 1/2 tuntia 120 asteessa. Lisää sitten balsamico, hunaja, mustaviinimarjahyytelö, basilika, timjami ja kerma uunivuokaan ja jatka hauduttamista 1/2 tuntia. Sekoita välillä ja jos on liian tuhtia, lisää hieman vettä.

PERUNAPYREE (6 hengelle)

1 kg perunoita

2- 2 1/2 dl maitoa

1/2 murskattua valkosipulinkynttä

1/2 tl Dijon-sinappia

50-75 g voita

1-1 1/2  tl suolaa

Keitä perunat kuorimattomina runsaassa suolatussa vedessä kypsiksi. Kuori ja muserra perunapuristimen läpi. Anna voin ja maidon kiehahtaa, varo polttamasta pohjaan. Lisää valkosipulinkynsimurska, Dijon-sinappi ja suola. Kääntele neste lastalla perunamassan sekaan ja vaivaa nopeasti pyreeksi, lisää maitoa, jos liian paksua.

HUNAJAISET PORKKANAT

2 babyporkkana-pussia

suolaa

2 rkl hunajaa

2 rkl oliiviöljyä

2-3  timjamin oksaa

Kun olet saanut perunat kiehumaan, esikeitä babyporkkanoita 15 minuuttia suolavedessä ja kierittele ne sitten oliiviöljyssä ja hunajassa, laita uunivuokaan myös pari timjamin oksaa. Anna paahtua n. 10 minuutin ajan. Koristele valmiit annokset persiljalla ja timjamilla.

Hirvipata, perunapyree ja uuniporkkanoita

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

Kommentoi