Makumuistoja 2000-luvulta ja mamma mia ne Vian lihapullat!

by Beachhousekitchen

Kuka muistaa Ludviginkadulla 2000-luvulla sijainneen Jyrki Sukulan perustaman Via ravintolan? Samaisessa kulmauksessa sijaitsee nykyään ravintola Grotesk. Entisen Via ravintolan yhteydessä oli eksoottisia maustesekoituksia ja mausteita myyvä pieni putiikki ja sieltä hamstrattiin aasialaista makumaailmaa kotiinkin kun etniset ja vasta Suomeen tuloillaan olleet ruokalajit olivat uuden innostuksen sytyttäneet! Taisi tässä ravintolassa olla myös italialaistyyppisiä annoksia, mutta sydän suli näille aasialaisille, varsinkin niille kookosmaidossa kylpeneille, mausteisille lihapullille, joita ei vielä silloin kovin monesta paikkaa saanut. Ravintola on sittemmin kuopattu ja viimeiset vuodet eivät tainneet enää kovin hohdokkaita olla, mutta tämä ravintola on jäänyt mieleen ja makumuistoihin. Liekö myös vaikutusta sillä että noihin aikoihin muutin Vaasasta Helsinkiin, pääsin silloiseen unelmien duuniin, löytyi ihana koti Lauttasaaresta ja elämä avautui ja hymyili sil(l)oiselle kolmikymppiselle naiselle. Tiedä häntä.

Lihapullainnostus iski jälleen kesän jälkeen ja inspiraatio tuli kauniita ruokakuvia ja herkullisia ohjeita tarjoavasta Scarlet’s walk -blogista. Aloinkin metsästämään reseptiä juuri niihin Vian pulliin ja apuja löysin suositusta facebookin Naamakokki -ruokayhteisöstä, josta sain alkuperäisen reseptin (kirjasta Jyrki Sukula: Hyvä fiilis) vinkkeineen ja sitä nyt testailin hieman muunnellusti, sillä noita Vian omia mausteitahan ei enää myynnissä ole. Näiden herkkupullien kanssa käy riisi tai pasta, varoitus vaan että koukkuun napsahtaa heti vaikkei olisi koko ravintolasta kuullutkaan!

lihapullat

lihapulla

VIAN LIHAPULLAT

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

LIHAPULLAT

800 g luomujauhelihaa

3 sipulia pilkottuna

3-4 tl juustokuminaa

1 tl mustapippuria

1 punainen chili

4-5 tl kalakastiketta

5 tl gluteenitonta soijakastiketta

4 kananmunaa

1 puntti korianteria

 

Kastike

1 1/2 rkl Thai curry pastea

2 prk kookosmaitoa

1 prk mangososetta

1 rkl intiaanisokeria

1 rkl sitruunamehua

400 g bok choyta tai kiinankaalia

Tarjoiluun korianteria ja keitettyä riisiä

Ohje:

  1. Kuullota hienonnettu chili ja pilkotut sipulit. Anna jäähtyä.
  2. Lisää jauhelihan joukkoon kananmunat, kuivamausteet, soija, kalakastike ja hienonnettu korianteri. Lisää lopuksi jäähtynyt sipuli ja sekoita.
  3. Anna maustua ainakin tunti. Paista kuumalla pannulla pieni koepala, jotta voit tarkistaa maun.
  4. Muotoile taikinasta pullia ja paista pannulla tai 220-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  5. Kastike: laita thai curry paste pannulle, anna lämmetä hetki. Lisää kookosmaito ja mangosose. Tasapainota kastike intiaanisokerilla ja sitruunamehulla.
  6. Lisää bok choy tai kiinankaali suikaleiksi, lisää lopuksi kastikkeeseen yhdessä kypsennettyjen lihapullien kanssa. Ripottele pinnalle tuoretta korianteria, tarjoile riisin kera.

thai lihapullialihapullialihapullat

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

2 Kommenttia

Outi 21/09/2015 - 12:20

Voi miten herkullisen näköisiä lihapullia ♡ Juuri söin töissä niin mautonta ruokaa, että nämä ruokakuvasi saivat veden tirahtamaan kielelle ♡

Vastaa
Beachhousekitchen 21/09/2015 - 16:53

Hih, omat eväät matkaan! Kookosmaito, mango ja curry – ei voi tulla huonoa! Mukavaa viikon alkua!

Vastaa

Kommentoi