STREET FOOD GOES TO ITALY: Pork tonnato hot dogs

by Beachhousekitchen
1 Kommentti

Kaikkien huulilla lienee viime aikoina ollut sana street food. Ei varmaan ole yhtään festaria tai tapahtumaa pidetty tänä kesänä, joissa ei olisi ollut tarjolla tätä helposti ja valmiina esimerkiksi rekkamaisesta vaunusta tai kärrystä ostettavaa vatsan täytettä. Jos olet maistanut jo mm. aasialaisin, meksikolaisin tai ranskalaisin maustein tykitettyä katujen ruokaa, nyt kenties voisi kokeilla jotakin uutta ja ihan itse tehtyä! Tällä kertaa lähdetään makumatkalle Italiaan, tosin koukataan vähän Nykissäkin hakemassa hot dog -sämpylä messiin! Buon viaggio!

Yksi Italialaisen keittiön erikoisimpia oivalluksia on mielestäni Vitello Tonnato eli ohueksi siivutettua, keitettyä vasikanlihaa tonnikalamajoneesin kera. Vasikan kyllä korvaan aina joko possulla tai kalkkunalla. Osin siksi että vasikkaa, ainakaan luomu tai iloisesti elänyttä, on vaikea saada ja toiseksi siksi, että eläinlasten syöminen ei itsestä kuitenkaan tunnu hyvältä. Tiedostan myös, että tonnikalasta ja sen pyyntimenetelmistä käydään kiivastakin keskustelua. Itse rauhoitan omaatuntoani ostamalla vain eettisesti pyydystettyä MSC-sertifioitua tonnikalaa (esim. John West). Muutenkin pyrin aina käyttämään luomu  ja/tai lähellä tuotettuja tuotteita (jauhot, hunaja).

Hot dog -sämpylät tein itse ja innovaattorina toimi HS:n Koukussa-blogista löydetty ohje, jota duunasin oman maun mukaan ja lisäsin hieman väriä tomaattimurskalla ja italialaista makumaailmaa oreganon voimin.

PORK TONNATO HOT DOGS

Sämpyläresepti (12 kpl):

3 dl maitoa

1 pussi (11 g kuivahiivaa)

1 rkl hunajaa

1 muna

1/2 dl tomaattimehua tai murskaa

1 rkl oreganoa

50 g voita sulatettuna

7-8 dl vehnäjauhoja

1 ½ tl suolaa

sämpylöiden voiteluun: 2 rkl ruokosokerisiirappia 2 rkl vettä

pinnalle seesaminsiemeniä

———-

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon (tähän ohjeeseen ei itse asiassa tarvitse lämmittää) pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva ja hunaja. Lisää jauhoja desi kerrallaan, sekoita joukkoon myös muna, jäähtynyt voisula, tomaattimehu/murska, oregano ja suola. Alusta taikinaan loput jauhot. Itse vaivasin taikinaa yleiskoneella 10 minuutin ajan ja jauhoja meni vain 7 dl alkuperäisen ohjeen 8 desin sijaan. Annoin taikinan kohota 2 tuntia. Käytin alkuperäisen ohjeen aivan loistavaa leivontavinkkiä. Kuva tässä alla, eli sen sijaan, että olisin pyöritellyt käsissä taikinapötköjä, kaulitsin ja kokosin sämpylän vaiheiden 1-4 mukaisesti.

Hot dogin leivontavaiheet

Sämpylöitä kohotin n. 45 minuuttia ja ennen uuniin laittoa (200 astetta ja paistoaika n. 18 minuuttia) valelin ne ruokosokerisiirappi-vesiseoksella. Ripottelin pinnalle myös seesaminsiemeniä. Sämpylöiden kohotessa tein tonnikalakastikkeen.

TONNIKALAKASTIKE

2 rkl majoneesia (oma suosikki Hellman’s)

1 tl dijon sinappia

3 rkl smetanaa

1 rkl kapriksia

1 rkl sitruunamehua

1 prk MSC-sertifioitua tonnikalaa

1/2 dl parmesaani juustoa

mustapippuria ja ripaus suolaa

Koristeluun salaatin ja basilikan lehtiä, kapriksia ja parmesaani lastuja

———–

Laita kaikki ainekset blenderiin ja soseuta tasaiseksi massaksi. Vitello tonnaton kastikeversioita löytyy googlettamalla useita kymmeniä. Itse olen kokeilemalla löytänyt sopivan raikkaan, maukkaan ja kevyemmän yhdistelmän pienentämällä majoneesin määrää ja samalla lisäämällä smetanaa ja parmesaania. Laita valmis kastike tekeytymään jääkaappiin.

Leikkaa grillattu porsaan sisäfilee (tähän ohjeeseen, eli 12 sämpylän lihatäytteisiin menee n. 600 g filee) erittäin ohuiksi siivuiksi. Mitä ohuempia, sitä herkullisempi ja helpommin syötävä pakkaus!

Pork
Leikkaa hieman jäähtynyt hot dog -sämpylä auki ja täytä se salaatin lehdillä ja lihasiivuilla. Kaada tonnikalakastiketta runsaasti sämpylälle, ripottele mukaan muutama kapris, basilikaa ja raastettua parmesaania. Rouhi vielä mausteeksi mustapippuria myllystä. Varaudu tajunnan menetykseen tai vähintään käsittämättömän euforiseen olotilaan, jossa voit syödä vielä kolmannen samanlaisen pork tonnaton mairea hymy huulillasi…Vielä tuosta taikinaohjeesta, todella kokeilemisen arvoinen ja siitä tulemme jatkossa tekemään mm. hampurilaissämpylöitä. Tomaatti ja oregano tuovat kivasti lisämakua ja väriä, rakenne on ehdottomasti paras kaikista resepteistä, joita olen kokeillut! BEST STREET FOOD FROM HOME CUISINE!

Pork tonnato hot dogPrasta street foodia

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

1 Kommentti

Kahden kalan herkkupurilaiset | Beach house kitchen 03/10/2015 - 20:20

[…] hampurilaissämpylöitä (aika hyvä ohje tässä) […]

Vastaa

Kommentoi