Ruokaterveisiä Filippiineiltä SINIGANG ja unelmoi isosti

by Beachhousekitchen

Viime perjantaina vietettiin tyttöjen päivää ♥ Kansainvälisen tyttöjen päivän tarkoitus on muistuttaa meitä tyttöjen kohtaamasta syrjinnästä kaikkialla maailmassa niin ikänsä kuin sukupuolensa vuoksi. Eletään vuotta 2019 ja monissa kehittyneissäkin maissa naisten oikeudet ovat ottaneet hurjasti takapakkia, siksi on ihan valtavan tärkeää olla tukemassa ja nostamassa tyttöjä ja naisia ympäri maailman! Erityisen tärkeää tyttöjen aseman parantaminen ja esim. koulutukseen pääsy on kehittyvissä maissa, on todistettua tietoa miten koko kylän kehitys nopeutuu, kun myös tytöt pääsevät kouluun ja elämässä eteenpäin. Se on toimivin tie joutumasta hyväksikäytetyksi, väkivallan uhriksi tai pakkoavioliittoon.

Sain kutsun The Body Shopin joulunavaukseen ja samalla kuulemaan miten The Body Shop rahoittaa lastenoikeusjärjestö Plan Internationalin kanssa Brasiliassa ja Indonesiassa projekteja, joissa tuetaan nuoria naisia kouluttautumaan ja pääsemään elämässään eteenpäin. Eli minun kosmetiikkaostoksista menee tärkeitä senttejä koulutusprojekteihin, joilla parannetaan nuorten naisten mahdollisuuksia opiskella ja UNELMOIDA ISOSTI, kuten hyväntekeväisyysprojektin slogan menee. Ehdottomasti #tyttöjenpuolella, siksi suihkugeelit ja lahjat hankin tuolta Body Shopista syksyn aikana, tee sinäkin hyvää ja osallistu ♥

Minä koin syksyllä 2013 vahvasti, että haluan auttaa ja lähdin mukaan SOS-kummiksi. Halusin antaa mahdollisuuden jo vähän isommalle tytölle (kun kaikista halutuimpia kummilapsiksi ovat ihan pienet lapset) ja minulle valikoitui silloin 11-vuotias filippiiniläistyttö, jonka äiti oli kuollut aiemmin ja isä osoittautunut epäkelvoksi hoitamaan lasta. Tyttö oli kehityksestä jälkeen jäänyt ja arka, sain tietoa hänestä muutaman kuukauden välein ja pääsin seuraamaan kehitystä ja hänen elämäänsä turvallisessa SOS-lapsikylässä.

Nyt viimeksi saamissani kuvissa hymyilee itsevarma ja elämäniloinen 16-vuotias nuori, ihan valtavan iso muutos niihin viiden vuoden takaisiin kuviin, joissa huostaanotetun lapsen silmistä näkyi kaikki sen hetkinen tuska ja pelko tulevaisuudesta. Aika pienellä summalla kuukaudessa meidän olisi helppo auttaa ja muuttaa ihmisten elämiä, toivon mukaan tämä oma esimerkki rohkaisee jotakuta lähtemään myös kummiksi♥

SOS-lapsikylässä asuvan kummityttöni lempiharrastus on kokkaaminen ja viimeisessä kirjeessä olikin tarinaa, kuinka hän haluaa tuoda esille ylpeänä filippiiniläistä ruokaperintöä ja oppia tekemään herkullisista ruokaa. Kirjeessä oli hänen lempiruokansa Sinigang-keiton ohje. Sinigang on filippiiniläisten keskuudessa suosittu maukas ja kirkas keitto, joka on maustettu happamalla tamarindilla. Kummilapseni ohjeessa oli “lihana” käytetty possun kylkeä, keittoon sopivat kuulemma myös katkaravut tai kala ja sen voi nauttia keitetyn riisin kanssa.

Jos käytät sian kylkeä, sen kypsennysaika on tietysti pidempi kuin lohen tai merenelävien, eli n. 40 minuuttia. Ohjeessa suositellaan käyttämään valmista Sinigang mix – mausteseosta, mutta kun juuri nyt ei ollut käyntiä etnisissä liikkeissä, niin selvisin maukkaasti itsetekemällä maustemixillä, jossa oli samoja aineksia kuin tuossa valmiissa pussissa olisi ollut. Päätähtenä tosiaan tamarinditahna, jota kyllä saa jo ihan perusmarketeista ja keiton todella kuuluu olevan hapan. Originellia keitto en ole koskaan päässyt maistamaan, mutta todella herkullinen tuli tästä omasta versiostani lohella lihan sijaan, valmistuu parissa kymmenessä minuutissa! Terveisiä Filippiineille kummilapselleni E siellä kaukana ♥

sinigang unelmoi isosti

SINIGANG -KEITTOA LOHELLA

Tulosta resepti
Annoksia: 4-5
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

1 sipuli

rypsiöljyä

800 g lohta tai jättirapuja

2 rkl kalakastiketta

1 1/2 litraa vettä

2 tomaattia tai kourallinen kirsikkatomaatteja

100 g vihreitä papuja tai bok choyta

1/2 dl tamarinditahnaa

1 rkl sitruunamehua

1 rkl ruokosokeria

rouhaisu mustapippuria

1-3 chiliä oman tulisuusasteen mukaan

80-100 g tuoretta pinaattia

ripaus lopuksi suolaa

 

Ohje:

  1. Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi ja kuullota öljyssä. Laita sivuun.
  2. Lisää lohi tai kuoritut katkaravut, kypsennä hetki.
  3. Lisää sipulit, kalakastike, vesi ja tomaatit. Anna olla liedellä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Jos käytät vihreitä papuja, lisää myös ne tässä vaiheessa.
  4. Mausta tamarinditahnalla, sitruunamehulla, ruokosokerilla ja mustapippurilla. Lisää tarvittaessa kalakastiketta.
  5. Hämmennä varovasti. Lisää pilkotut chilit ja pinaatti. Anna poreilla n. 5 minuutin ajan.
  6. Tarkista maku ja nauti sellaisenaan tai esim. keitetyn riisin kanssa.

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Jael 18/10/2019 - 16:36

Mukaan siis kummitoimintaan, sanat jäi tuolta pois

Vastaa
Beachhousekitchen 23/10/2019 - 08:13

<3 <3 <3

Vastaa
Jael 18/10/2019 - 16:35

Hienot nuo BodyShopin projektit, ja ihania tuotteita. Upeaa Heli että olet mennyt mukaan ❤Tuo lohi kuulostaa tosi hyvältä,nam❤Filippiiniläinen keittiö on tullut tutuksi, kiitos täällä asuvan filippiiniläisyhteiskunnan, joja on muodostunut tänne tulleista filippiiniläisistä vanhusten ja invaliidien hoitajista, jotka ovat sen jälkeen jääneet tänne laittomasti ja saaneet lapsia, joista osa karkotusuhan alla, mutta itse toivon että saavat jäädä Muutama vuosi sitten yksi heistä ,Rose Fostanes,
jopa voitti X-Factorin täkäläisen version v. 2014,mutta ei saanut taiteilijaviisumia, ja joutui palaamaan Filippiineille, mikä oli niin väärin☹️Tel Avivissa on filippiiniläinen ruokamarketti, ja toissa vuonna innostuin kokeilemaan sitä keittiötä paljonkin, kun kaupan viikonlopun filippiiniläisen valmisruokatorin herkut ovat niin kiinnostavia 💚Ihanaa viikonloppua Heli🌺

Vastaa
Beachhousekitchen 23/10/2019 - 08:14

On kyllä antoisaa ollut olla kummina <3 Pointsit myös Body Shopille ja tyttöjä tuleville kampanjoille!
Tuo filippiiniläinen ruokamarketti kuulostaa niin käymisen arvoiselta!

Vastaa
Outi 15/10/2019 - 18:42

Onpa upeaa, että Body Shop on lähtenyt tukemaan näin tärkeää kampanjaa! Pitääpä itsekin käydä ostamassa tuolta tuotteita pukinkonttiin!
Kaunista tiistai-iltaa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 23/10/2019 - 08:15

Kiitos! Kyllä sitä haluaa tukea jokaista tällaista hyväntekeväisyyshanketta, ne kun ei ole itsestäänselvyyksiä ja monikaan yritys ei ole mukana.

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 15/10/2019 - 18:29

Nyt kun Chilen myrkkyleväongelmien jälkeen lohikasvattamojen kalakanta on elpynyt, on Norjan lohenkin hinta laskentu jälleen ja lohta on tullut syötyä taas enemmän. Filippiiniläisittäin en olekaan sitä vielä syönyt, vaikka filippiiniläinen ruoka onkin nyt vahvassa nosteessa. Hyvältä näyttää!

Vastaa
Beachhousekitchen 23/10/2019 - 08:16

Tuli kyllä halu tutkia tuota filippiiniläistä keittiötä enemmänkin!

Vastaa

Kommentoi