Facebook toi jälleen makumuistoja, tällä kertaa kahden vuoden takaa mielenkiintoisesta päivästä Tallinnassa (Israelin suurlähestystön kutsumana), jossa pääsin seuraamaan Lähi-idän ruokien valmistumista. Shakshukaa tulisella raaka-makkaralla tulikin tehtyä sen jälkeen pari kertaa ja nyt muistojen innoittamana tein lounaaksi fetalla maustetun shakshuka-pannun, joka jälkikypsentyi uunissa. Uunissa käynti lyhentää valmistumisaikaa ja vähentää käryjä keittiössä, joten nopeaan kokkailuun oikein sopiva menetelmä.
Jääkaapissani on aina esim. kananmunia ja fetaa sekä korianteria, joka nauttii kylmässä olosta ja saan sen kestämään viikonkin syötävän vihreänä. Tästä shakshuka-ohjeesta tulee 2-3 annosta, itse nautin sellaisenaan vähähiilarisena lounaana, mutta muuten mainio pitaleivän kanssa tai kastikkeena spagetille, lapsetkin tykkäävät. Kannattaa käyttää sitä aitoa Pimenton -paprikajauhetta, siitä tulee huumaavan syvä ja lämmittävä aromi. Mukaan voisi pilkkoa vähän chiliä, mutta koska lapsi syö samoja ruokia kuin aikuiset, chiliä lisätään vasta omalle lautaselle. Onko shakshuka sinulle tuttu ruoka?


Ainesosat:
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
1 tl jauhettua juustokuminaa eli jeeraa
1 tl Pimenton -paprikajauhetta
2 suippopaprikaa
1 prk (400 g) kokonaisia säilyketomaatteja (tavallisia tai kirsikkatomaatti)
loraus hunajaa (n. 1 rkl)
rouhaisu suolaa ja mustapippuria
(tuoretta chiliä)
3 munaa
50-70 g fetajuustoa
tuoretta korianteria/persiljaa
Ohje:
- Pilko sipuli pieneksi ja kuullota miedolla lämmöllä tilkassa öljyä.
- Lisää hienonnettu valkosipuli, juustokumina sekä paprikajauhe.
- Halkaise paprikat, poista siemenet ja pilko ohuiksi siivuiksi, lisää pannulle.
- Lisää tomaatit ja hunaja sekä suola ja pippuri. Anna kypsentyä miedolla lämmöllä n. 5 minuutin ajan.
- Maista ja lisää tarvittaessa mausteita.
- Kaada massa uuninkestävään kasariin/pannuun/vuokaan ja tee kolme syvennystä lusikalla.
- Riko munat ja kippaa syvennyksiin.
- Anna olla uunissa n. 5-7 minuuttia grillivastuksilla tai uunin yläosassa.
- Murustele päälle fetajuusto, viimeistele tuoreella persiljalla ja/tai korianterilla.

8 Kommenttia
Shakshuka on herkullista, meillä sitä tosin syödään illalliseksi.
Se kyllä ruokana sopii nautittavaksi mihin aikaan vuorokaudesta tahansa!
Tämä on niin hyvää, mutta ei meillä kyllä ikinä aamuisin tätä syödä 😉
Maistuu kyllä illallakin, vaikka itselle ehkä parasta brunssilla : )
Nam, shakshuka on niin hyvää, ja niin tuttua, eaim. Tel Avivin Carmel torilla on paikka jossa tarjolla vain erilaisia versioita tuosta ruuasta. Yleensä viikonlopun aamun ruokaani onkin shakshuka, 🍅 Kauniit kuvat Heli ❤
Kiitos, rakasta shakshukan intensiivistä makua – yksi parhaimmista munaruoista!
Marokossa tehdään vastaavaa, mutta pienillä lihapullilla. Herkullisen näköistä ruokaa, ai että!
Ihanaa viikkoa sinulle Heli <3
Pienillä lihapullilla, oi nam!