Hellan nupit laitettiin todellakin helisemään, kun muusikko ja kokki Lauri Tähkän esikoiskeittokirja Hellannupit kaakkoon kolahti postiluukusta Otavan arvostelukappaleena. Kauniisti kuvitettua ja hyväntuulista keittokirjaa mainostetaan myös teineille (tai ehkä paremmin heidän vanhemmilleen) sopivana, mutta näin nopeasti selailtuna kyllä siitä lapsetonkin löytää monipuolisen valikoiman helposti valmistuvia reseptejä arkeen. Se mikä tästä kirjasta tekee loistavan lahjan ja oman keittiön ilostuttajan, on jo kannesta hehkuva positiivisuus sekä tietysti herkulliset reseptit ja tarinat. Pidemmän linjan ruokaharrastaja siitä ei ehkä löydä paljoakaan uutta, mutta kotikeittiöön sovellettavia vinkkejä ja ideoita se kattavasti tarjoaa. Ja kuinka monesti arjessa unohtuukaan että ei niitä puuron jämiä roskiin vaan vaikka leipä- tai sämpylätaikinaan, kiitos muistutuksesta!
Jotten harhauta lukijaa sen enempää, niin itse Tähkä ei ollut maistelemassa näitä kirjasta loihtimiani herkkuja, vaan mies tyytyi hymyilemään kirjan kannesta poltteen pauhatessa taustalla kun keittiöni kattilat lähtivät porisemaan. Valitsin kirjasta pari reseptiä: paattisten pojan parsakaalikeiton ja siihen hyvin sopivat förintien avokado-jokirapuleivät. Parsakaalikeiton siksi, sillä mikä mahtava vitamiinien lähde se onkaan ja isomman satsin keittämällä sillä selviää pari arkipäivää! Keitolle sopivat passelisti makupariksi herkulliset jokirapu-avokadoleipäset. Suosittelen kokeilemaan ainaisen majoneesin sijaan tätä jogurtti-kermaviili dressinkiä, todella raikas setti!
FÖRINTIEN AVOKADO-JOKIRAPULEIPÄ
4 paahtoleipää (itse käytin tummaa saaristolaisleipää)
200 g jokirapuja
1 syöntikypsä avokado
1/2 punasipulia
1 valkosipulinkynsi
2 rkl turkkilaista jogurttia
2 rkl kermaviiliä
1 rkl limen mehua
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
(basilikaa koristeluun)
- Halkaise avokado, poista kivi ja kuutioi hedelmäliha kulhoon. Valuta ja lisää jokiravut. Kuori ja kuutioi punasipuli ja leikkaa valkosipuli pieneksi. Sekoita joukkoon loput raaka-aineet ja mausta.
Nostele seos paahdettujen leipien päälle. Koristele annokset halutessasi silputulla basilikalla.
PAATTISTEN POJAN PARSAKAALIKEITTO
4-6 hengelle
8 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl ruokakermaa
1 rkl oliiviöljyä
n. 400 g parsakaalia
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 salottisipuli
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
(persiljaa)
(krutonkeja)
1. Laita vesi kiehumaan kattilaan, lisää kasvisliemikuutio ja oliiviöljy.
2. Paloittele parsakaali pieneksi ja kuutioi sipuli sekä valkosipuli. Lisää kiehuvaan veteen. Keitä n. 10 minuuttia kannen alla.
3. Soseuta keitto. Lisää ruokakerma. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
4. Lisää annosten päälle halutessasi hienonnettua persiljaa ja leipäkrutonkeja.
Sen verran tämä kirja vakuutti, ettei se lähde arvontapalkinnoksi, vaan siitä kokkaillaan meillä joku toinenkin kerta. Varmasti beach housen vieraatkin sitä innostuvat selailemaan, kirja kun pääsi sen verran näkyvälle paikalle liitoksistaan paukkuvaan ja reilusti yli 100 ruokakirjaa sisältävään ruokakirja-aarrekokoelmaan.
Keittokirjoja voi putkahdella markkinoille kuin sieniä sateella, ja joku voi lohkaista että helppoahan se on keittokirja tehdä, kun siellä takana on kuitenkin valtava tukikoneisto, kuvaajat, kirjoittajat yms. Niin ei toimittu tässä tapauksessa, sillä tämän ruokakirjan kantavia voimia ovat vahva henkilökohtaisuus, intensiteetti ja läsnäolo. Kirjan ruokakuvat on Lauri Tähkä itse kuvannut ja reseptit kirjoitettu musiikin teon lomassa. Ja varmasti kirjan 60 reseptiä on moneen kertaan muusikon omassa perheessä testattu ja hyviksi koettu. Nämä jos mitkä tämän ruokakirjan erottavat monesta julkkisnimellä ratsastavasta ja rahastustarkoituksessa nopeasti kyhätystä kirjasta.
Kyllä tämä kotikokkailijaa inspiroiva ja arkea helpottava herkkukirja kaikessa aitoudessaan suitsutuksensa ansaitsee ja lunastaa odotuksensa, lämpimästi suosittelen! P.S. Kirjasta selviää myös se millä reseptillä Lauri Tähkä hurmaa naisen ensitreffeillä, check it out!
With ♥ from beach house kitchen
7 Kommenttia
[…] Lue oma kirja-arvosteluni Hellannupit kaakkoon -kirjasta. […]
On niin herkulliset sapuskat (ja kuvat) että voi että. Varmaankin hyvä keittokirja:)
Tätä raikasta jokirapulevitettä tehdään kyllä joku toinenkin kerta! Ihanaa viikonloppua <3
Vaikuttaapa mielenkiintoiselta keittokirjalta. Vaikka en tunnustaudukaan kokkaajaksi, ostan mielelläni aina silloin tällöin hienon näköisiä keittokirjoja kotiin. Kadehdittavaa tuollainen multilahjakkuus!!!
Syksyllä on tulossa monta hyvää ruokakirjaa! Vain parhaimmat pääsevät blogiin…; ) Mukavaa syyskuun alkua!
Lauri on oikea monitaituri. Herkullisen näköistä keittoa ♡
Itse fanitan positiivisia ja yritteliäitä roolimalleja ja kyllä Suomeen useampikin multilahjakas Tähkä, Elastinen, Cheek, Sillanpää jne. mahtuisi! Ruokakirjat ovat hyvää terapiaa ja inspiraatioiden lähteitä, herkkukirja tämäkin!