Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa
Upea kesä 2018 jää kyllä meidän lämpöä ja aurinkoa rakastavien ikuisiin muistoihin, varsinkin kun takana on monta hyytävän kylmää kesää. Heinäkuussa ei tarvittu kertaakaan villasukkia, eikä äkkilähtö Etelään ole tullut mieleenkään – ulkona on voinut syödä melkeinpä mihin kellonaikaan tahansa! Lämpöaalto taitaa vyöryä myös elokuun puolelle, joten pidetään ne grillit pihalla vielä pitkään ja nautitaan kesäisistä mauista. Grilli ja muurikka ovat siis olleet kovalla käytöllä, viimeisimpänä sieltä valmistui kunnon setti makuja Etelä-Amerikasta. Kampasimpukka- ja kuningasrapuvartaat ovat täydellistä hellepäivän ruokaa, vähän vaihtelua niihin tavallisiin kasvis- tai lihavartaisiin.
LAIVA ON LASTATTU MANGODIPEILLÄ
Pirkka Parhaat mangodipistä tuli heittämällä oma suosikki tänä kesänä, niin monikäyttöinen ja onnistunut tuote se on Pirkka Parhaat -tuotesarjassa. Sopivasti mausteinen ja runsaasti mangoa (90 %) sisältävä valmiste sopii kastikkeeksi grilliruoalle, hampurilaisille ja se on heti käyttövalmis dippi maissilastuille ja kasviksille. Mangodippi maistuu myös meksikolaisen ruoan kuten tortillojen, burritoiden ja quesadillojen välissä, olipa se myös erityisen makoisaa grillatun hallouminkin kanssa! Jos et löydä mangodippiä omasta K-Kaupastasi, kannattaa pyytää kauppiasta tilaamaan sitä valikoimiin samoin kuin guacamoledippiä, johon myöskin olen koukuttunut.
Suolaisen makea mangodippi sisältää mm. hunajaa, valkosipulia, kardemummaa, kanelia, muskottipähkinää ja juuri sopivan säväyksen chiliä! Sanomattakin selvää oli, että se oli täydellinen mätsi tämän postauksen grillatuille merenelävävartaille! Kun näillä koordinaateilla ei tuoreita mereneläviä saa, niin laadukkaimmiksi ja helppokäyttöisimmiksi olen havainnut Pirkan kampasimpukat ja kuningaskatkaravut, joita löytyy hyvin varusteltujen K-Kauppojen pakastealtailta. Pakkauksissa on juuri sopiva määrä kahdelle hengelle pääruokana ja ne sulavat kätevästi jääkaapissa (10 h) tai 30 minuutissa kylmän veden alla omassa muovipakkauksessa. Kuningasravuista on blogissa tehty aiemmin mm. mangorisottoa sekä avokado-vesimelonisalaattia.
Etelä-Amerikan maustemaailma antoi ainekset marinadiin, jota käytin niin kampasimpukka- kuin katkarapuvartaillekin. Vartaat maistuivat herkullisilta maissijauhoista leivottujen arepojen kanssa. Arepoita syödään pääosin Etelä-Amerikassa, Venezuelassa ne ovat jopa saavuttaneet perinneruoan aseman, vähän samoin kuin karjalanpiirakka Suomessa. Arepat löysin alkujaan Venezuelassa asuneen Jaelin Appelsiineja ja hunajaa – blogista.
Arepa -leipien valmistus on todella nopeaa ja helppoa, mutta jauhoiksi sopivat ainoastaan P.A.N. esikeitetyt valkoiset maissijauhot, joita saa vain etnisistä ruokakaupoista. Jos sellaista ei läheltä löydy, niin kyllä nämä vartaat ja mangodippi varmasti häviävät lautaselta Pirkka pitaleipienkin kyydittäminä!

Ainesosat:
1 prk Pirkka Parhaat mangodippi (150 g)
1 rs (pakaste) Pirkka kuningasjättirapuja
(300 g) 1 rs (pakaste) Pirkka kampasimpukoita
(150 g) 1 lime
8 varrastikkua
1 puntti korianteria
Marinadi
4 rkl öljyä
4 rkl limetinmehua
3 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl chilirouhetta
1 tl juustokuminaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl mustapippuria
2-3 rkl silputtua korianteria
1 tl suolaa
Arepa leipäset (4 kpl)
2 ½ dl P.A.N. maissijauhoja
½ tl suolaa
2 ½ dl lämmintä vettä
1 rkl rypsiöljyä
Ohje:
1. Sekoita marinadin ainekset kulhossa.
2. Sulata kuningaskatkaravut ja kampasimpukat pakkausten ohjeiden mukaan. Pyöräytä kuningaskatkarapujen päät irti ja poista kuori joko saksilla tai sormin. Poista myös musta suoli ja jätä ravun pyrstö paikoilleen. Pujota ravut tikkuihin ensin paksummasta kohdasta läpi ja sitten pyrstöpuolelta. Lusikoi puolet marinadista vartaille.
3. Kuivaa sulaneiden kampasimpukoiden pinta talouspaperilla. Pujota kampasimpukat varrastikkuihin sivusta, kaksi vierekkäistä tikkua pitää vartaat paremmin kasassa. Lusikoi loput marinadit vartaille ja anna maustua n. ½-1 h.
4. Valmista arepat marinoinnin aikana. Lisää lämpimään veteen suola ja maissijauhot, alusta käsillä taikinaksi, lisää öljy. Anna levätä pari minuuttia. Taputtele taikinasta 4 leipästä ja paista ne kypsiksi pannulla n. 4-5 minuuttia/puoli.
5. Grillaa kuningaskatkarapuja n. 4 minuuttia/puolia ja kampasimpukkavartaita n. 2 minuuttia/puoli.
6. Purista vartaille tuoretta limeä. Tarjoa vartaat mangodipin, korianterin ja arepa-leipien kanssa.

P.S. Jos olet epävarma äyriäisten ja varsinkin katkarapujen käsittelyn kanssa, niin katsopa tämä video, jolla Aki
Wahlman näyttää kuinka ravut siivotaan ja käsitellään grillauskuntoon. Helppoa, eikös? Maistuvaista kesän jatkoa ♥
https://www.youtube.com/watch?v=anaiBf_-_PE&feature=youtu.be
With ♥ from beach house kitchen
4 Kommenttia
Ihania makuja, ja nuo vartaat… Mangodippikin kuulostaa niin hyvältä. Etelä-Amerikassa asuneena rakastan sen alueen makuja!
Mites sun arepat tuli tuon näköiseksi`? Käytitkö noissa muita maissijauhoja?` Niistä Arepa P.A.N, jauhoista kun tekee niin se taikina on kuin muovailuvahaa käsissä;D Mutta varmasti on nuokin tosi hyviä ja ihana grillipinta antaa makua:) Teillä on kyllä ollut mahtava kesä! Toissapäivänä veljeni soitti Raumalta ,jossa juuri oli kansainvälist markkinat, ja vertailimme lämpötiloja; sillä hetkellä Raumalla oli pari astetta lämpimämpää kuin omalla alueellani!
Mukavaa alkavaa viikkoa Heli:)
Oli ihania makuja ja mangodippi sopi merenelävien kanssa aivan loistavasti yhteen. Käytin juuri niitä mainostamiasi P.A.N jauhoja, mutta tein leivistä tosi ohuita, jottei tarvinnut lisäkypsentää uunissa. Muurikassa tuli oikein rapsakoita ja ne menivätkin sen siliän tien, kun oma pienokainen keksi, miten hyviä ne ovatkaan : )
Kaunista ruokaa! Arvaa muuten, onko mies nyt reissun aikana syönyt kalaa ja äyriäisiä?
Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa uutta viikkoa <3
Kiitos, ruoka saa olla värikästä ja kaunistakin : )