KASVISQUESADILLAT – ja erään aikakauden loppu

by Beachhousekitchen

Dramaattinen aloitus, mutta 8 viikon osin vapaaehtoinen kotikaranteeni on tältä erää ohi ja asteittainen siirtyminen uuteen normaaliin alkoi. Lapsi suuntasi innokkaana päiväkotiin kahden kuukauden tauon jälkeen ja etätyöt silti jatkuvat, tosin nyt on hiljaista ja pystyy kunnolla keskittymään. Jonkinlainen toivon pilkahdus siintää tulevassa kesässä, vaikka tietty varovaisuus on säilytettävä, enkä nyt ihan heti suuna päänä suuntaisi toreille tai ruuhkiin.

Nämä 63 päivää tulevat jäämään kyllä muistisopukoihin sellaisena ajanjaksona ja uuden opetteluna, ettei moista osannut millään ennustaa tai ennakoida. Alku ja ensimmäiset viikot menivät kuin kuherruskautta viettäen, tämähän on meille helppoa, lapsikin sopeutui hetkessä ja ihanaa kotoilla kerrankin kiireettä! Viides viikko oli sitten syvä taantuma henkisesti ja vielä sen vuoksi, että oli aivan valtava ikävä kaikkia läheisiä, työt loppuivat melkein kokonaan ja elettiin muutenkin tunteikkaita hetkiä. Kummasti sitä sitten taas löysi voimaa ja jaksoi, olimmehan kaikki samassa tilanteessa. Nyt ei kaivanut sometaukoja, vaan sieltä sosiaalisen median maaailmasta saikin yllättävästi tsemppiä, virtuaaliset ystävien tapaamiset ja tervehdykset toimivat aitojen kohtaamisten jonkinlaisina korvikkeina, vaikka ajoittain niitä notkahduksia silti tuli. Ehkä juuri silloin kun feediin osui ahdistavia uutisia tai linkkejä, koskivat ne sitten uhkakuvien maalausta tai tilanteen vähättelyä.

Itse en lähde jossittelemaan tai olemaan asiantuntijana mm. koulunavausasiassa jota en tunne, uskon kuitenkin, että kaikki toimet oli tarpeen näiden viikkojen aikana, hallitus on toiminut varsin hyvin ja nyt tietysti toivon paukkuja ja toimia erityisesti elinkeinoelämän elvyttämiseen – ei ole helppo vuosi edessä mutta olen toiveikas ja kun kesä saapuu, eteenpäin porskutetaan optimistisesti ja entistä välittävämmällä ja energisemmällä otteella.

RAVINTOLOIDEN UUDET KONSEPTIT TESTISSÄ

Siitä huolimatta, että ruokaa laitetaan paljon muutenkin ja leivotaan viikoittain, niin nyt koronan aikana kaikki aika keittiössä tuplaantui tai triplaantui. Olihan aika herkkua, että monena aamuna oli tuoreet sämpylät aamiaisella, kiitos taikinakokeiluiden! Ehkä sitä halusi vähän hotelliaamiaisen tuntua puuduttavan samankaltaisilta tuntuviin päiviin ja tuli kyllä syötyä paremmin kuin koskaan.

Halusimme myös tukea paikallisia ravintoloita Take away– ruokatilausten muodossa. Miten mieltä piristävää ja inspiroivaa saada ruoka tilattua kotiovelle tai vaikka haettua sitä parempaa kotiruokaa valmiina annoksina lähiravintolasta. Näiden palvelujen soisi jatkuvan koronankin jälkeen, sillä mikä nerokas ja aiemmin hyödyntämätön idea tilata valmis brunssi kotiin ja huolehtia kerrankin vain siitä esillepanosta. Kaikki nouto- tai kotiin kuljetetut annokset ja kassit ovat kyllä osoittautuneet hintansa arvoisiksi, ruokaa on ollut reilusti ja se on ollut taidolla tehtyä! Alla muutama herkkukuvamuisto parhaimmista.

Bistro O Matin vuohenjuusto-jättirapusalaattia, täydellisen mediumit hampurilaispihvit ja ehkä maukkaimmat ja laadukkaimmat noutopizzat ikinä!

Ravintola Penelopen äitienpäiväbrunssin suloisen hyviä alkupaloja ja syntisen hyvä suklaa-suolakaramellijälkiruoka.

Ravintola Wiskarilan Wappukimara oli kyllä mielettömän runsas setti, itse tehdyt lihapullat, peruna- ja katkarapusalaatti olivat niin hyviä, että niitä tullaan muistelemaan myöhemminkin!

Ravintola Tocan vappukassista katettiin herkän hienoja annoksia ja samettisen ihana juurisellerimousse on muuten To do- listalla, se oli ihanaa maalaisleivänkin päällä!

Pitkänä äitienpäiväviikonloppuna nautimme myös läheisen Långvik Congress Wellness Hotellin äitienpäiväbrunssista, todella kivasti rakennettu kokonaisuus – hummus, toast skagen ja salaatit niin hyviä ja ruokaa oli jälleen kerran runsaasti.

LOPPUIKO RUOKA?

Kaupassa käynnit tuli minimoitua parin viime kuukauden aikana ja pelastus oli kahden viikon välein kotiin tilattava ruokakassilähetys, jossa sai niin kätevästi ne peruselintarvikkeet (sellaiset 13-15 litraa maitoa, wc-paperit ja muut paljon kuluvat kuten juustot, vihannekset, säilykkeet) kotiin. Hyvällä suunnittelulla selvisi pitkälle, eikä tarvinnut tehdä kuin muutama täsmäisku lähimarkettiin, jos joku raaka-aine oli reseptiikkaan haussa tai loppu. Tätä jatketaan, vaikka rakastankin haahuilla kaupoissa ja tutkiskella uutuuksia ja tuoterivistöjä, mutta sen aika on myöhemmin kun ei tarvitse väistellä tai varoa.

Tarkalla suunnittelulla ja jo aikaisempia varoja (pakastin ja kuivakaapit) selvisimme hyvin siitä alusta, kun kaupoista olivat hyllyt tyhjentyneet. Pakastimesta löytyikin vaikka mitä aarteita ja ei tullut pelkoa, että ruoka loppuisi. Itse asiassa saimme toisen pakastimen tyhjennettyä näiden viikkojen aikana ja loput marjatkin tulevat juuri riittämään uuteen satokauteen asti. Eli ei siis loppunut ruoka kesken, eikä tarvinnut jemmata tai sanotaan näin, että jos on yksi asia, jota hamstraan, niin ne ovat vehnätortillat, aina kun niitä eurolla saa! Tortillaletuista saa nopeasti grillissä meheviä quesadilloja, näissä täytteinä papuja ja avokadoa sekä tietysti paljon juustoa! Niiden reseptin löydät alta.

Kevät on vähän myöhässä tänä vuonna, mutta ainakin äitienpäivän seutuun saimme Etelä-Suomessa nauttia lämmöstä ja pihakin jo vihertää! Hitaasti mutta sieltä se tulee se kesä, onneksi on näiden viikkojen aikana opittu sen verran kärsivällisyyttä, että jaksaa odottaa.

On myös jaksettava odottaa tulevia reissuja, onneksi oma vilkas unimaailma on vienyt mm. New Yorkiin drinkkien MM-kisoihin, joissa loin oman raparperisiidericocktailin nimeltä Rhu Barbie ja on Thaimaassakin käyty Unimatin siivellä (ja kauhisteltu kobria). Nyt sitä olisi niin innoissaan jos pääsisi edes lähilomareissulle kotimaan hotelleihin tai kylpylöihin. Ja uskaltaisiko sitä edes haaveilla risteilystä vaikka Tallinnaan… Eletään kuitenkin suositusten mukaisesti ja maltetaan odottaa, onneksi oma piha on hyvässä kuosissa ja siellä vähän pääsee lomatunnelmiin, kun kattaa ruoan ulos tai siemailee hyvää juomaa löhötuolissa! Miltä sinun viimeiset kahdeksan viikkoa näin jälkikäteen tarkasteltuina näyttivät ja tuntuivat?

quesadillat

JUUSTOISET KASVISQUESADILLAT

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

1 pkt (8 kpl) vehnätortillaa

Täyte

2 avokadoa

250- 265 g (á 400 g) valutettuja ruskeita papuja

150 g mozzarella- tai cheddarjuustoraastetta

1 rkl öljyä

1 rkl sitruunamehua

½ tl juustokuminaa

1 tl suolaa

½ tl cayennepippuria

½ tl valkosipulijauhetta

nippu korianteria

lisäksi limelohkoja

Ohje:

  1. Halkaise avokadot ja leikkaa puolikkaat n. 1 cm x 1 cm kokoisiksi kuutioiksi.
  2. Laita kulhoon öljy, sitruunamehu ja mausteet, lisää avokadokuutiot.
  3. Valuta pavut ja lisää ne kulhoon.
  4. Silppua korianteri ja lisää täytteeseen yhdessä juustoraasteen kanssa.
  5. Jaa täyte neljälle tortillalle ja paina päälle toinen tortillalettu. Lämmitä miedolla lämmöllä paistinpannulla, grillaa halsterissa grillissä tai lämmitä 200-asteisessa uunissa n. 8 minuuttia kunnes juusto sulaa.
  6. Leikkaa quesadillat neljään osaan, purista päälle limemehua ja nauti.

Lue nämäkin

8 Kommenttia

Tuula / Tuula's life 15/05/2020 - 14:46

Mielenkiintoinen postaus. Minulla tuo koronan alkuaika meni lukien kaikki mahdolliset artikkelit koronasta. Hesarikin tuli diginä tilattua. Meillä kippari kuuluu riskiryhmään, joten etäily jatkuu täällä.
Bonuslastenlapset lähtivät kaikki innokkaina lähikouluun – kaksi Espoossa, yksi Helsingissä ja yksi Turussa. Toivottavasti meillä Suomessa koulu sujuu yhtä hyvin kuin esim. vertailumaa Tanskassa.
Ruokaa olen nyt joutunut laittamaan enemmän kuin ennen, se on tehnyt hyvää minulle 🙂 Meille tulee noin kerran viikossa ruokakassi. Ja heti noteerasin nämä sinun ihanat quesadillot. Nyt kaapista löytyy myös tortilloja. Kiitos herkullisesta ohjeesta. Näitä loihdin jossakin tilanteessa.
Hyvää viikonloppua Heli ja perhe <3

Vastaa
Beachhousekitchen 19/05/2020 - 16:01

Kiitos Tuula, mukavaa lukea tilanneraporttia myös teidän kuulumisistanne!
Täälläkin jatketaan eloa vältellen lähikontakteja ja isommat kauppa-asiat hoituvat verkon kautta.
Toivottavasti koulujen avaus oli viisas päätös ja toinen aalto ei ole alkamassa…Toivottavasti pian lämpenevät säät, olisi niin ihana jo päästä kunnolla pihalle ja puutarhaan touhuilemaan!
Kaunista viikkoa sinnekin <3

Vastaa
Riitta 15/05/2020 - 11:00

Upeita take away -annoksia kaikki, mutta etenkin Penelopen ruoat herättivät ruokahalun. Kertakaikkiaan omituisia viikkoja takana, ja vielä varmasti monenlaista uutta ja mahdollisesti ahdistavaa edessä. Tätä vuotta ei unohda kukaan sen elänyt, se on varma.

Vastaa
Beachhousekitchen 19/05/2020 - 16:10

Tämä vuosi jää kyllä kaikkien mieliin niin hyvässä kuin ikävissä puolissa!Enpä nyt äkkiseltään muista mitkä olivat polttavat aiheet vaikkapa keväällä 2018…hmmm…
Onneksi on saanut kokea välillä huippuraflojen makuelämyksiä, piristää niin paljon kun ei pääse ravintoloihin nautisekelemaan : )

Vastaa
Jael 15/05/2020 - 08:58

Ai kuinka kiva että Amos pääsee taas päiväkotiin, ja elämä alkaa pienin askelim normslisoitua. Aivan ihanat take away annokset ❤Täälläkin ne ravintolat jotka siihen pystyivät(ravintolat,kahvilat ym, eivöt saaneet mitään tukipaketteja täällä) ovat toimittaneet ruokaa take awayna, ja viikonloppulehteni ravintolakriitikko on kirjoittanut itse ravintoloiden sijaan niiden take away annoksista, tai lährtyksistä, sillä vielä viikko sitten ei sasnyt olla edes take awayta ravintoloista,vaan vaan lähettien tuomaa ruokaa. Täällä kun oli todells tiukat rajoitukset ja ulkonaliikkumiskiellot,niin linssi, papu ym. varastoni olivat hyvä olla olemassa. Herkullisen näköiset quesadillat, nsm💚Ihanaa viikonloppua Heli🌱🌷🌼🌳🌿☘️

Vastaa
Beachhousekitchen 19/05/2020 - 16:14

Kiitos, sinnekin <3 Onhan täällä päiväkoti ollut auki koko ajan, mutta ryhmässä vain 1-2 lasta ja ajateltiin osallistua näihin "yhteistalkoisiin" ja pidetään lapsi kotona, että ei aiheuteta lisäriskiä niille vanhemmille ja lapsille, joilla ei ole etätyömahdollisuutta. Oli odotettu hetki päästä kavereiden kanssa leikkeihin, vaikka ihmeen hyvin sujuikin kotoilu ja etätyöt, vai joko tässä aika kultaa muistot, hehe! Siellä oli kyllä vielä tiukemmat säännökset kuin täällä. Tänään tuli tietoa, että ravintolat pääsevät avaamaan jälleen 1.6. mutta hieman tiukennetuin rajoituksin...Toivottavasti kaikki menee hyvin ja elämä normalisoituu meillä kaikilla.

Vastaa
Tiia 14/05/2020 - 17:12

Meillä vielä etäillään ja kesäkuussa varmaan muuttuu tilanne tai sitten etäily jatkuu elokuun loppuun. Toinen lapsista meni kouluun, koska yläasteen viimeiset viikot ja hyvästien jättö. Sydänlapsi jäi kotiin, en halua häntä eturintamalle laittaa, miten käy. Joten seurataan tilannetta, en voi loppuelämää toista pussiinkaan sulkea. Vaikeita päätöksiä.

Mutta ah mitä ihanaa olet laittanut, rakastan quesadilloja ja täytyypä ottaa tästä resepti talteen ja loihtia näitä sun versioita.

Kivaa viikon jatkoa Heli ja toivottavasti kaikki menee hyvin. <3

Vastaa
Beachhousekitchen 19/05/2020 - 16:26

Kiitos, toivotaan että kaikki todella menee hyvin ja nyt tehdyt päätökset on viisaita! Hidaseloa mekin jatketaan, harmi kun riskiryhmäläisiä niin monta sukulaisissa, ettei tiedetä milloin päästään näkemään…raskasta. Yritetään suosia lähimatkailua, mökkeilyä ja pieniä irtiottoja ja retkiä lähialueille, jotta pysyy mieli virkeänä : )
Positiivista & aurinkoista uutta viikkoa sinnekin!

Vastaa

Kommentoi