Hävikin torjunta ja minimointi on omassa taloudessa ympäri kalenterivuoden tapahtuva normitila, mutta koska vielä niin paljon ruokaa menee “hukkaan”, on tämä tärkeälle asialle omistettu viikko kyllä postauksen arvoinen!
Luonnonvarakeskuksen (LUKE) tutkimuksen mukaan Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Yhtä henkeä kohti tämä tekee yhteensä 23 kiloa vuodessa. LUKEn laskelmien mukaan ruokahävikki verottaa vuositasolla suomalaisten taloutta 125 euron verran.
Huh mitä määriä! Toissa viikolla myös presidenttimme otti kantaa ruokahävikkiin ja haastattelussa Sauli kertoi kuinka häntä “riepoo vimmatusti” jos Mäntyniemessä on valmistettu ruokaa yli tarpeen ja sitä joudutaan kuskaamaan tunkiolle. Loistava veto ja puheenvuoro! Itseäkin ärsyttää suunnattomasti jos jääkaappini uumeniin unohtuu joku herkästi pilaantuva elintarvike ja sen joutuisin heittämään pois. Silmissä vilisevät hukkaan menneet eurot, ympäristö kuormittuu ja tunnen epäonnistuneeni, lähenteleehän oma hävikkiprosentti nollaa. Ruokahävikin torjumisesta olen aiemmin kirjoittanut ja kertonut omat vinkkini mm. täällä. Nopeasti tiivistettynä hävikin torjunnassa parhaimpia keinoja ovat:
- SUUNNITELMALLISUUS. Suunnittele viikon ruokalista etukäteen. Käy kerran viikossa kaupassa tai tilaa ruokaostokset kotiin sopivasta kauppakassipalvelusta. Mitä vähemmän joudut pistäytymään kaupassa, joissa tuoksuu mm. tuore leipä, pulla tai savukala (näihin minä ainakin lankean helposti), sitä enemmän säästyt heräteostoilta.
- JÄÄKAAPIN JÄRJESTELY JA JÄRJESTYS. Sijoita aina silmien korkeudelle parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä (lähestyy) tuotteet. Käy läpi jääkaappia muutaman päivän välein, jottei minnekään unohdu juuri se päiväys-tuote, josta söisi koko perhe vaikka yhdellä illallisella.
- HYÖDYNNÄ PAKASTIN. Ostitko liian suuren leipäpaketin tai teitkö liikaa ruokaa? Pakasta leivät ja paahda ne aamuisin aamupalaksi ja pakasta illallisen tähteet lounaskokoisiksi aterioiksi. Pakastin antaa lisäaikaa ja pelastaa nälkäkiukuilta, varsinkin pienilapsiperheessä on pieni lottovoitto löytää vaikkapa valmiita pinaattilettuja sopivan kokoisena annoksena. Parissa minuutissa sulatus ja lämmitys – nopeasti ja helposti pöytään kiireisessä arjessa.
- OLE LUOVA JA HYÖDYNNÄ JOKAINEN ATERIALTA JÄÄNYT NOKARE, PORKKANAN PUOLIKAS TAI PUUROJÄMÄ. Soseuta sopaksi, surauta smoothieksi tai sujauta täytteeksi (letut, tortillat, tacot, pitaleivät).
Jokin aika sitten silmiini osui somessa todella herkullisen näköinen ja täyteläisen kermaisen oloinen kastike, joka sopisi vaikka pastalle, kalalle ja myös dipiksi vihannestikuille! Ehdin nopeasti saada raaka-aineet suunnilleen ylös ja sitten eikun kokeilemaan.
Hävikin torjuntaan loistava resepti, sillä tähän voi juuri upottaa ne grillipaprikat tai sopivasti kypsät avokadot. Ei-vegaani voi tietysti ravintohiivauutteen sijaan käyttää voimakasta juustoraastetta, tästä tuli vaan niin hyvänmakuinen, että voisipa käyttää myös salaatin kastikkeena tai lusikoida suuhun sellaisenaan! Valmiille ravioleille täydellinen soosi ja taas yksi helppo resepti arkiruokakansioon.


Ainesosat:
3 suippopaprikaa
1 avokado
2 valkosipulinkynttä
2 tl limenmehua
2 rkl oliiviöljyä
2 tl ravintohiivauutetta
rouhaisu suolaa ja mustapippuria
Ohje:
- Puolita paprikat ja paahda niitä kuori ylöspäin 220-asteisessa uunissa n. 15-20 minuuttia. Jäähdytä muovipussissa tai kannen alla, näin kuori lähtee hikoillessaan helpommin pois.
- Laita blenderiin kuoritut paprikan säikeet, avokadon "hedelmäliha", valkosipuli, limemehu, oliiviöljy, ravintohiivauute sekä mausteet.
- Aja tasaiseksi ja sekoita kastike pastan sekaan tai käytä lisuke- tai dippikastikkeena.

P.S. Kuvissa aika makea pellavainen Jokipiin keittiöliina*, jonka Jugend -kuvion on suunnitellut Vappu Pimiä. Nämä pellavat kestävät ihan varmasti äidiltä pojalta, Suomessa tehtyjä – alla myös vaaleanpunaisen sävyisenä, ihastuttavia eikös? * Saatu PR-lahjana.

8 Kommenttia
Ihanan kuuloinen kastike, vaikka sitten ihan ilman hävikkiä! 😀
Kyllä sitä aika tarkkana saa nykyään olla ettei tuotteita pääsisi vanhenemaan tai ruokaa tulisi tehtyä liikaa. Meillä on sentään yksi karvainen herkkusuu, joka yleensä kadottaa viimeiset murut jos niitä on jäänyt.
Aika hyvin meillä tyhjenee jääkaappi, mutta kompastuskiviäni ovat parsakaaalit, jotka tuppaavat vanhenemaan välillä armottoman nopeasti ja sen jälkeen nuput ovat kyllä käyttökelvottomia. Varret voi käyttää vielä senkin jälkeen.
Ihana kastike, mutta kerro mikä on ravintohiivatuutteen juttu tässä?
Se korvaa parmesaanin ja antaa lisämakua, vähän kermaisuuttakin! Eli jos tahtoo täysin vegaanin version ; )
Oi miten herkullisen näköinen kastike. Miksi haluan heti dipata tuohon leipätikkuja 🙂
Olin ihan järkyttynyt tuosta pois heitetyn ruoan määrästä. Juuri eilen miehen kanssa juteltiin, että ollaan vihdoinkin päästy siihen, että eipä tule heiteltyä ruokaa roskiin. Hyvänä esimerkkinä blogissa näkyvät sämpylät.
Ihanaa viikkoa sinulle Heli <3
Kiitos <3 Ihan mahtava oli se sämpyläohjeesi, meilläkin muusi menee joko sämpylä- tai rieskataikinaan!
Onpa herkullinen väri kastikkeessa! Hävikkiruoka on yleensä todella herkullista. Nyt kun olen ollut yksin kotona, purkkien pohjalle ja kaappien uumeniin on jäänyt paljon kaikenlaista tähdettä. Niistä olen useana päivänä koonnut milloin mitäkin syötävää – ja kyllä on maistunut!
Ihan loistavaa, tiesinkin sinut ruokatähteiden herkullisena jatkojalostajana! On kyllä mainiota kun saa hyödynnettyä kekseliäästi kaikki pikku jämäpalat, niistä ruoista vielä yleensä tulee paljon onnistuneempia kuin jos olisi lähtenyt ostamaan raaka-aineet erikseen ; )
Kuulostaa tosi hyvältä, ja ihana kuva.Minultakin on tulossa hävikkipostaus, liittyy taas kuoriin 😏Ihanaa viikkoa Heli 💙