Kermaisen täyteläinen intialainen kastikepohja – käy niin kasvispullille kuin katkaravuillekin

by Beachhousekitchen

Näillä sanoilla aloitin tämän postauksen sunnuntaina 8.3. Eipä vielä tiennyt tulevasta, vaikka jotain oli jo ilmassa.

Täällä on käynnissä ahkera kuivakaappien ja pakastimen tyhjennysprojekti, arkena todellista fuusiokeittiötä jo olemassa olevista ja viikonloppuisin sitten käväistään kaupassakin! Paljon on uutisoitu “kotivarasta”, eli varautumisesta viikkojenkin selviytymiseen jos tulisi karanteeni esim. koronaviruksen vuoksi. Vaikka arkkupakastimesta jo pohja pilkottaa, niin toinen pakastin on vielä puolillaan marjoja, pinaattia, bataattilohkoja, valmiiksi ruskistettua jauhelihaa annosrasioissa, pari kiloa karjalanpiirakoita, erilaisia kasvisproteiineja kuten boltseja, Beanit-suikaleita ja nyhtökauramezepullia. Kuivakaapissa on kuivahiivaa, erilaisia jauhoja, kaurahiutaleita, pastoja, tonnikalaa, ananasta, linssejä, kikherneitä, kookosmaitoa, jasmiiniriisiä, maustetahnoja, tacokuoria, tortillalettuja jne. Ruokaihmisenä ja ruoasta bloggaavana uskoisin omista kaapista löytyvän ehkä keskivertoa kuluttajaa enemmän ruokaa ja ns. jo olemassa olevaa varaa, joten en ole lähtenyt hamstraamaan mitään ylimääräistä. Vielä.

Enkä lähtenytkään kaupasta hakemaan muuta kuin sitä wc-paperia viime torstaina, kun omat varastot olivat totaalisen loppu. Silloin teimme päätöksen, että emme lähde satojen ja mahdollisesti virusta kantavien sekaan taistelemaan niistä kuuluisista viimeisistä purkeista säilykkeitä vaan hankimme pienestä lähikaupasta tarpeellisen, todellakin tyhjennämme omat “varat” ensin ja sitten täydennämme vasta lisää. Kävin siis läpi joka purnukan, kollasin pakastimet ja tein vanhanaikaisen ruututaulukon mitä aterioita kaikista aarteista syntyisi. Yksi lyhyt täsmäisku kauppaan lauantaina ja nyt tultaisiin elämään etätyöolosuhteissa helpostikin seuraava viikko olemassa olevilla kodin antimilla ja muutamalla täydennyksellä. Osaamatta ennustaa milloin eristäyneisyydestä päästään taas vapaammin liikkumaan ja olemaan, joten ostoslistaa ruksaillaan valmiiksi jo eteenkin päin. Samalla periaatteella mennään, hyödynnetään olemassa olevaa ja sen mukaan täydennykset! Nyt on mitä mainioin hetki kehitellä uusia reseptejä ja testailla niitä. Tosin nyt kun ei pääse kauppaan usein, niin mistä joutuu tinkimään, ovat ne tuoreet yrtit..

Omaa makumaailmaa (ja palautteista päätellen myös muun perheenkin) hellivät Aasian maut ja kermaiset koostumukset. Kuivakaapeista löytyi pr-näytteenä saatu Urtekramin cashewpähkinävoi, joten testasin sitä tähän intialaistyyppiseen kastikepohjaan mantelijauhojen sijaan. Hyvin toimi, mutta jos cashewpähkinävoita ei sattuisi löytymään kaapeista, niin ei hätää, tämä kastike on pähkinäisen maukas myös kokonaisilla cashewpähkinöillä tai sillä mantelijauholla. Kun kastikepohja on valmis, ajetaan se kermaisen kuohkeaksi sauvasekoittimella.

Täyteläinen kastikepohja sopii niin linsseille, tofulle, kasvispullille, paahdetuille kasviksille, kanalle tai vaikka jättikatkaravuille, jos sellaisia löytyisi pakastimesta. Todella monikäyttöinen siis! Miltä teidän ruokaviikko näyttää? Täällä luvassa tällaista:

Ma: lounaaksi tätä kermaista kastiketta linsseillä & riisiä (loput annosrasioihin pakastimeen) ja illalliseksi sunnuntailta jääneitä pizzapaloja ja salaattia

Ti: Brie-punasipulipiiraita & hölskytyskurkkuja ja illalliseksi feta-omena-pastasalaattia

Ke: Pitaleipiä, hummusta & mezenyhtökaurapullia, illalla karjalanpiirakoita ja munavoita, pannari + hilloa

To: Lounashampurilaiset (reilusta lauantaina tehdystä satsista riitti pakastimeen, pelkkä sulatus) ja illaksi pinaattilettuja & puolukkasurvosta

Pe: Kasvis-koskenlaskijasosekeittoa ja perunarieskoja lounaaksi, illaksi jotakin ihanaa TAKE AWAY – tai kotiin kuljetettua ruokaa!

cashew pähkinä curry

KERMAINEN KASTIKEPOHJA

Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

INTIALAINEN KASTIKE

1 sipuli

2-3 valkosipulinkynttä

1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna

öljyä kuulottamiseen

1/2 tl juustokuminaa

1 tl kurkumaa

2 tl garam masalaa

350-390 g tomaattimurskaa

2-3 rkl cashewpähkinävoita (Urtekram) tai 3-4 rkl cashewpähkinöitä  

tai mantelijauhoa

1 rkl sitruunamehua

1 tl hunajaa

1 tl suolaa

1 prk (400 ml) kookosmaitoa 

LISÄKSI

tuoretta korianteria ja paahdettuja pähkinöitä (esim. cashew tai maapähkinä)

riisiä, nuudeleita

Ohje:

  1. Kuori ja pilko sipulit. Kuullota niitä öljyssä.
  2. Lisää raastettu inkivääri sekä juustokumina, kurkuma ja garam masala. 
  3. Lisää tomaattimurska ja sitten vähitellen loput ainesosat. 
  4. Jäähdytä hieman ja kaada korkeaan kulhoon, jossa sauvasekoittimella aja tasaiseksi.
  5. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.
  6. Kaada kastike takaisin ja lisää haluamasi proteiini. 
  7. Nauti riisin ja nuudeleiden kanssa, viimeistele paahdetuilla pähkinöillä ja korianterilla.

Lue nämäkin

14 Kommenttia

Anne 03/04/2020 - 18:36

Ai että tämä kastike vei kielen mennessään! Oli todella herkullista. Meidän 2v tytärkin halusi santsata. Tämä jää varmasti meidän vakioresepteihin.😊

Vastaa
Beachhousekitchen 06/04/2020 - 13:22

Tämä on kyllä ihan huipputoimiva ja todellakin, pienetkin lapset tykkäävät. Kiitos ihanasta palautteesta <3

Vastaa
Terhi /Bistroemo 19/03/2020 - 16:36

Näin se varmasti on, että ei ruoka tuolta kaupoista lopu, joten hillitöntä hamstraamista ois parempi jokaisen välttää. Suunnitelmallisuudesta taas on nyt hyötyä, ettei tulisi sitä hävikkiä. Herkullisen kuuloinen sun ruokalista ja tää ihana monitoimi kastike, taidankin napata tähän köökkiin tosta ideoita tänne myös! 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 24/03/2020 - 12:53

Nyt kaipaa paljon maukkaita ohjeita, joita kokeilla -monta olen löytänyt myös teidä Bistron puolelta!
Minusta olisi oikein hyvä, että verkkokaupoissakin olisi joku max.määrä rajoite, miten paljon voi tilata, jotta muillekin jää!
Tsemppiä sinne & herkullisia kokkauksia!

Vastaa
Maarit / Sopusointuja 18/03/2020 - 10:45

Onpa herkkuviikko teillä ja parasta on kaappien tyhjennys sen sijaan, että hankkii taas vain uutta. Hyväksi opiksi ja vinkiksi meille muillekin! Kastike on jälleen taattua reseptiikkaa sulta – tämä laitetaan listoille. Teen siis itsekin menulistoja, mutten ehkä niin perusteellisesti kuin sinä 🙂
Meillä syötiin kahtena päivänä lämmintä kikhernesalaattia, eilen tuunattuna falafeleillä. Tänään syödään sushia vatsan täydeltä, sillä lähi K-kauppa toimitti satsin reklamaationi perusteella – loistavaa palvelua kerrassaan. Huomenna paistan silakkapihvit ja teen muusia täsmäannoksen. Olen alkanut tekemään meille kahdelle sitä ihan puristamalla ‘perunalunta’ ja sekoittamalla siihen vähän maitoa ja joskus voita. Thaimausteita mitä tuotiin reissusta, on runsaasti pakkasessa, joten siitä sitten broiskun kanssa loppuviikkoa kohden. Nyt on aikaa myös paneutua perinpohjin kokkaamiseen 🙂

Vastaa
Beachhousekitchen 24/03/2020 - 12:55

Onpa hienosti toimittu K-Kaupalta reklamaatiocasessa ja vielä sait sushit kotiin! Oi silakkapihvit, pitääpä laittaa ruokalistalle. Minähän muuten rakastan silakkapihvejä…kylminä, hih!

Vastaa
Sari Pylsy/Saaranlautasella 18/03/2020 - 10:20

Voi että, mä rakastan intialaista ruokaa ja oikeasti kaipaa sitä todella paljon. Nyt vain on niin, että noudattamani ruokavalio ei salli noita riisejä tai nuudeleita, tosin voisinhan mä kokeilla tuota vaikka kukkakaalin, retikan tai kyssäkaalin kera.
Niin herkullinen kuva!
Pysykää terveenä <3.

Vastaa
Beachhousekitchen 24/03/2020 - 12:56

Kukkakaaliriisin kanssa maistuu varmasti todella hyvältä, pitää itsekin kokeilla, kun osapäiväketoilen!

Vastaa
Taru 18/03/2020 - 08:06

Maukkaan oloinen resepti, menee ehdottomasti kokeiluun.
Vaikka tilanne on mitä on, uskon että yhdessä tästä selvitään. Toisiamme tukien ja auttaen. Iloa päivään!

Vastaa
Beachhousekitchen 24/03/2020 - 12:57

Todella, samassa veneessä ollaan ja onneksi somesta saa myös vertaistukea <3 Kiitos aina ilahduttavista postauksistasi, piristävät ja ottavat kuitenkin tilanteen vakavasti!

Vastaa
Nanna 17/03/2020 - 18:01

Mulla on sama menossa, kuivakaappien ja pakkasten tyhjennysprojekti. Ei ole tarvinnut lähteä hamstraamaan, eikä kyllä hetken tarvi. Luin juuri ihmisten erilaisisita suhtautumistavoista tälläiseen poikkeustilanteisiin. Toiset hamstraa hulluna, joku ahdistuu, murehtii ja menettää yöunet. Kun nyt oikein kuulostelen ittiäni niin mussa tämä on herättänyt jonkinlaisen primitiivisen ruuanlaittohimon!

Vastaa
Beachhousekitchen 24/03/2020 - 13:00

Nanna, veit sanat suustani! Todellakin primitiivinen ruoanlaitto- ja leipomishimo – kai sitä haluaa leijonaemon avoin pitää perheensä tolkuissa ja vatsat täynnä <3
Kaikesta huolimatta, vaikka katsotaan paljon ikäviä uutisia, on pyritty löytämään tasapainoa elämän perheen yhdessäolosta ja järkeistetty tämä kaikki siihen mittakaavaan, että nyt on jaksettava, ei mene hetkessä ohi ja kaikki olemme samassa veneessä. Emme voi itse vaikuttaa muuten kuin ottamalla todesta kaikki valtiovallan ohjeistus ja pysymällä kotona.
Tsemppiä sinnekin ihan valtavasti <3

Vastaa
Tiia 17/03/2020 - 16:24

Teillä on ihanat varastot, sillä tämä ruoka ei ihan omalla kotivaralla synny. Mutta innoittaa kyllä, sillä jos jokin aina maistuu, se on thaikku, sushi ja nepsu ja intialainen ruoka. Eli tämä resepti lähtee talteen, nams. Tsemppiä sinne ja on tunne, että jonain päivänä muistamme tästä ajasta kaiken sen hyvän. <3

Vastaa
Beachhousekitchen 24/03/2020 - 13:02

Tästä kaikesta seuraa hyvää vielä koko maapallolle, minäkin haluan uskoa niin, vaikka pelottaa yrittäjänä miten kaikesta selviämme <3
Toivotaan viisautta ja sydäntä päättäville elimille, että ymmärrystä ja toimia löytyy elinkeinoelämälle selvitä tästä kaikesta...

Vastaa

Kommentoi