Kaupallinen yhteistyö: Apetit
Haaviin on tarttunut viime aikoina kotimaisia kalavalmisteita! Unelmaiset Apetitin kotimaisesta järvikalasta valmistetut Kotimaiset järvikalapihvit ja Särkisen kalapyörykät ovat maistuneet koko perheelle jo vuoden verran ja niille on ideoitu monenlaista käyttötapaa mm. hampurilaispihveinä ja nyt se maistuivat myös pinaattisessa risotossa.
Suomalaiset syövät kalaa vuodessa lähes 15 kg/hlö, josta suurin osa on ulkolaista tuontikalaa. Kotimaisen kalan valinta omalle lautaselle olisi kuitenkin parhain valinta niin ympäristön kuin terveellisyydenkin kannalta.

APETIT JÄRVIKALAVALMISTEET MAISTUVAT KOKO PERHEELLE
Kummatkin järvikalatuotteet – särki-ahvenmurekepihvit ja särkipyörykät – ovat laktoosittomia ja gluteenittomia, ne sisältävät runsaasti D-vitamiinia ja Omega 3 – rasvahappoja. Murekepihvit ja -pyörykät valmistuvat paistinpannulla tai uunissa 10-15 minuutissa. Nyt on niin herkullinen, terveellinen ja vastuullinen valmisruoka, että ihan ilolla voin suositella ja näitä meillä on aina hätävarana pakastimessa!
Perheessämme syödään paljon kalaa ja 3-vuotiaskin innolla maistelee ja on tottunut kalaruokiin. Rakenteeltaan sileiksi (ilman sattumia) valmistetut pihvit ja pullat ovat rapeita pinnaltaan ja sisus on pehmoisen maukasta!
ROSKAKALASTA JÄRVIEN PELASTAJAKSI JA HERKUKSI LAUTASELLE
Särkikaloja on totuttu pitämään vähempiarvoisina, mutta yhdessä pikkuahventen kanssa ne ovat herkullisen makuisia kaloja ja sopivat juuri jauhettuihin kalapihveihin ja -pulliin. Apetitin kehittämien kalavalmisteiden taustalla on myös ekologisuus, särkikalat pärjäävät muita kalalajeja paremmin rehevöityneissä vesissä ja niiden hoitokalastus hillitsee juuri rehevöitymistä ja normalisoi kalakannan tervettä rakennetta.
Kalamurekepihveissä käytetään aina kotimaista, pääasiassa Säkylän Pyhäjärvestä kalastettua särkeä ja pikkuahventa. Molemmat kalalajit käyttävät ravintonaan järven ravintokuormaa kurissa pitävää planktonia, jonka väheneminen lisää erityisesti levän määrää.
Särkisen kalapyörykät sisältävät 30 % kotimaista särkeä ja lisäksi mukana on MSC- sertifioitua seitä nostamassa kalapitoisuutta.
Särki on siis vesistöjen puhtauden ja ravinnerikkauden kannalta tärkeä kalalaji!
PINAATTINEN RISOTTO MAISTUU SÄRKIPYÖRYKÖIDEN KANSSA
Risotto on herkullista ja suht’ nopeasti valmistuvaa ruokaa niin arjessa kuin juhlassakin! Pinaatti tuo rautaista potkua ja kalapullista annokseen tulee kaivattua proteiinia. Maustettu tuorejuusto lisää pehmeyttä ja makua, tällöin ei tarvita kermoja tai voita ollenkaan.


Ainesosat:
1 pss (240 g) Apetit Särkisen kalapyöryköitä
Risottoon
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1/2 dl sitruunamehua
3 dl risottoriisiä
8 - 9 dl kasvislientä (vettä + 2 rkl kasvisfondia)
80 - 100 g tuoretta pinaattia tai vaihtoehtoisesti
1/2 pussia (150 g) Apetitin kotimaista pakastepinaattia
3 - 4 rkl maustettua tuorejuustoa (esim. ruohosipulin makuinen)
suolaa ja mustapippuria
LISÄKSI
keitettyjä kananmunia
seesaminsiemeniä
yrttejä ja sitruunalohkoja
Ohje:
- Ota särkipyörykät sulamaan ja aloita risoton valmistus kiehauttamalla kasvisliemi.
- Kuumenna vesi ja kasvisfondi kiehuvaksi erillisessä kattilassa. Voit tässä vaiheessa keittää myös kananmunat valmiiksi.
- Kuullota kuorittua ja silputtua sipulia sekä valkosipulinkynttä öljyssä miedolla lämmöllä, lisää risottoriisi.
- Sekoittele parin minuutin ajan kunnes riisi on läpikuultavaa. Lisää sitruunamehu ja ala lisäämään kasvislientä desilitra kerrallaan, anna porista miedolla lämmöllä kansi päälle laitettuna.
- Lisää kasvislientä aina 5 minuutin välein, älä anna massan kuivahtaa. Jatka hauduttamista ja liemen lisäämistä kunnes risotto on lähes kypsää (n. 18-20 minuuttia).
- Paista kalapyöryköihin pinta öljyssä tai lämmitä ne 200-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan.
- Lisää risottoon lopuksi hienonnettu pinaatti (jos käytät pakastepinaattia, lisää jo riisin haudutusvaiheessa) ja tuorejuusto, tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.
- Mausta mustapippurilla ja yrteillä. Laita tarjolle myös sitruunalohkoja. Nauti!


PIKARUOKAA JÄRVIKALAPIHVEISTÄ
Koko perheelle valmistuu hetkessä maistuvaa meksikolaishenkistä pikaruokaa Apetitin valmiista järvikalapihveistä. Ota tuote sulamaan hetkeksi huoneen lämpöön, paista sitten joko miedolla lämmöllä 5 minuuttia puolin ja toisin tai 225-asteisessa uunissa 8-10 minuuttia. Lohko pihvit suikaleiksi, pilko haluamiasi vihanneksia esim. kurkkua, tomaattia ja salaattia ja kokoa wrapit. Viimeistele kermaviilidippi- tai tartarkastikkeella.
Wrappien täytteeksi ahventa ja särkeä sisältävät pihvit valmistuvat nopeammin kuin vaikkapa broilerin leikkeet! Terveellistä ja ravintorikasta ruokaa – missä muodossa kalapyörykät tai -murekepihvit maistuvat sinulle parhaiten?



6 Kommenttia
Kotimaasta löytyy paljon hyviä raaka-aineita. Särkikin on ihan liian aliarvostettu.
Särki on ihan loistavanmakuinen kala, sopii niin hyvin kalamurekepulliin ja -pihveihin!
Kotimainen järvikala on niin pop! Pitää kokeilla, jos maku miellyttää niin varmasti tulee käyttöön.
Näissä oli kyllä kivasti makua, silti mieto että lapset tykkäävät ja rakenne täydellinen!
Kalapullia ja perunamuusia pojalle pitää kuulemma viikonloppuna laittaa. Meidän perhe imee täältä sun blogista ruokaideoita 🙂
Ihanaa iltaa sinulle Heli <3
Kiitos ihanin Outi <3 Parasta blogin pitämisessä on juuri se, että voi jakaa hyväksi koettua ideoita & vinkkejä! Kaunista viikonloppua!