Kaupallinen yhteistyö K-ruoan kanssa
Tunnetko sinä jo varsiparsakaalin, josta on ennustettu seuraavaa hittikasvista?
Varsiparsakaali on loppukesän rapea ja makeahko parsan sukuinen vihannes, jonka voi valmistaa myös grillissä. Bimi-tuotemerkillä myytävä varsiparsakaali on parsakaalin ja kiinalaisen parsakaalin risteytys, todella hyvänmakuinen sellaisenaankin syötävänä! Vaikka säiden puolesta tuntuu, ettei kesä vielä alkanutkaan, niin nautitaan vielä noista elokuisista tunnelmallisista illoista. Kukkivat kaalit ovat muuten parhaimmillaan elokuussa, eri kaaleista ja niiden parhaimmista reseptivinkeistä voit lukea lisää täältä.
Varsiparsakaalista kehittelin maistuvan tapas-annoksen, jossa on espanjalaista makumaailmaa ja sesongin parhaita kasviksia. Sopii mainiosti alkupalaksi ja pikkusuolaiseksi vaikkapa rapukesteihin. Hienon makuista varsiparsakaalia ei tarvitse paljoa maustaa ja verrattuna kevätparsaan, se on kokonaan syötävä. Jos haluaa lisätä kasvisten syöntiä, niin tämä on erinomainen terveyspakkaus ja mitä helpoin valmistaa!
K-Super ja Citymarketeissa laajasti myynnissä oleva varsiparsakaali sisältää tavallista enemmän mm. c-vitamiinia, kalsiumia, rautaa ja vatsalle hyvää tekeviä kuituja. Kevyt paahto grillissä tai pannulla riittää, näin säilyvät kaikki kaalin vitamiinit tallessa ja rakenne säilyy rapean rouskahtelevana.
Espanjan makuja lautaselle tuo paahdetuista tomaateista, paprikasta ja manteleista valmistettu romesco-kastike. Romesco on peräisin Etelä-Kataloniasta, Tarragonan satamakaupungista Espanjasta, jossa sitä tarjoiltiin kalan kastikkeena. Tämä herkullinen kastike sopii myös grillattujen kasvisten, kanan tai merenelävien kanssa. Kastike säilyy muutaman päivän jääkaapissa ja siihen voi lisätä enemmänkin chiliä, jos tykkää tulisemmasta jälkimausta.Valkosipuliöljyssä paistettu Pirkan ciabattaleipä sopii hyvin kastikkeen dippailuun!
P.S. Tämä resepti löytyy myös 31.7.2017 ilmestyneestä Pirkka-lehdestä, jonka näköislehteä pääset lukemaan täältä.

Ainesosat:
400 g varsiparsakaalia
2 rkl Pirkka extra neitsytoliiviöljyä
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa ja mustapippuria
ROMESCO-KASTIKE
3 tomaattia
1 paprika
1 dl kuorittuja manteleita
1 paahtoleivän siivu
3 valkosipulinkynttä
1 mieto Pirkka chilin palko
1 ½ rkl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
¾ tl suolaa
¼ tl mustapippuria
2 rkl Pirkka extra neitsytoliiviöljyä
LISÄKSI
maalaisleipää (esim. Pirkka ciabattaa)
2 murskattua valkosipulinkynttä
1-2 rkl öljyä
1 dl herneitä
2 rkl murskattuja manteleita
1 ohuiksi siivuiksi siivutettu punasipuli
yrttejä
Ohje:
Tee ensin romesco-kastike: Puolita tomaatit ja paprika. Poista kannat ja paprikasta myös siemenet. Nosta tomaatit leikkauspinta ja paprikat kuoripuoli ylöspäin uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä leivinpaperin toiselle reunalle mantelit ja paahtoleipä. Paahda 225 asteessa uunin keskitasolla, noin 5 minuuttia, kunnes leipä ja mantelit ovat paahtuneet. Siirrä mantelit ja leipä lautaselle odottamaan. Jatka tomaattien ja paprikan paahtamista vielä 8-10 minuuttia, kunnes paprikat ovat saaneet hieman väriä. Anna jäähtyä haaleiksi. Hienonna mantelit ja paahtoleipä monitoimikoneessa. Hienonna valkosipuli ja chili (poista siemenet halutessasi). Lisää ne ja loput ainekset oliiviöljyä lukuun ottamatta manteliseokseen. Soseuta tasaiseksi. Lisää öljy koneen käydessä. Siirrä kastike tarjoilukulhoon ja anna vetäytyä jääkaapissa tarjoiluhetkeen saakka. Paista ciabatta ohjeen mukaan. Anna jäähtyä ja viipaloi. Paista siivut kauniin ruskeiksi öljyssä, jossa myös murskatut valkosipulinkynnet. Levitä varsiparsakaalit uunipellille, lisää päälle tasaisesti öljy, suola ja mustapippuri. Paahda 220-asteisessa uunissa tai grillissä. Tarjoile varsiparsakaalit valkosipulileivän ja romesco-kastikkeen kanssa. Viimeistele mantelimurskalla, sipulisiivuilla, herneillä ja yrteillä.
With ♥ from beach house kitchen
14 Kommenttia
Nan,mitä herkkua broccolini on mulle ollut tuttua jo vuosia,ja kun laitoin siitä ohjeita blogiin,niin kovasti toivottiin sitä Suomeenkin,joten ihanaa että sitä nyt löytyy hyvin.Täällä sitä oli jatkuvassa tarjouksessa talvella&keväällä halpismarkettiketjussa,ja söinkin sitä varmaan 3-4 kertaa viikossa silloin.Ihanan herkulliselta näyttää tuo sinun annoksesi Heli💚💚
Kivasti löytyy Suomestakin! Tykkään enemmän kuin tavallisesta parsasta kun on ohuempaa ja jotenkin maultaankin parempaa : )
Oi, mikä ihana ohje! Varsiparsakaali on minulle uusi tuttavuus. Parsakaalia meillä syödään mielellään, varsinkin kippari. Hän aina julistaa sen terveydellisiä vaikutuksia. Nämä kuvasi ovat niin herkullisen näköisiä, että silmät jo syövät näitä herkkuja. Romesco-kastike on minulle tuttu, itse en ole sitä rohjennut tehdä, mutta nyt sain hyvän ohjeen.
Kaunista elokuuta, Heli <3
Kiitos. Romesco valmistuu todella helposti ja kun sitä tekee isomman satsin, niin on kivan kesäinen kastike myös kalalle!
Romescoa en olekaan aikohin tehnyt, kiitos muistutuksesta ja hyvästä reseptistä.
Kesäisen raikas ja kylmä kastike sopii aika monelle ruoalle : )
Ihanan kuuloinen resepti, pitää merkitä ohje ylös. Sen verran tarkennan, että varsiparsakaali on sukua parsakaalille, ei parsalla (joilla on siis suomeksi harmittavan samankaltaiset nimet vaikka eivät ole yhtään sukua toisilleen). Ja se on parsakaalin ja kiinalaisen parsakaalin risteytys, ei kiinankaalin. Viime vuonna varsiparsakaali löi itsensä niin hyvin läpi, että tänä vuonna sitä on saatavilla jo kotimaisenakin, mikä on upeaa. Meillä ainakin tämä on koko perheen suurta herkkua, sekä raakana että eri tavoin valmistettuna.
Kiitos tarkennuksesta, nyt korjattu : ) Varmasti tätä herkkua saadaan vuosi vuodelta useammasta paikasta – ihan loistovitamiinipommi!
No nyt on kyllä! Sulla on kyllä aina. Mistä sä kehität näitä herkkuja. Varsaparsiksen ostoon siis!
On ollut niin koleata tämä kesä, että piti tuoda Espanjan makumaailma kotiin : )
Nyt vinkkaan tästä tyttärelleni, joka on suuri parsakaalin ystävä. Itsekin kyllä tykkään parsakaalia lisäillä varsinkin pasta- ja wokkiruokiin. Herkullisen näköistä ruokaa <3
Varsiparsakaali on yksi ‘löydöistä’ tänä vuonna, kannattaa tutustua!
Ooh mikä makujen sinfonia ja grillissä paistettua leipää, oijoi. Tykkään näistä varsaparsakaaleista kyllä ja parsasta muutenkin, vaikka kukkakaali taasen on inhokki. Onpa taas ihanan kauniit ja herkulliset kuvat, vatsa oikein mourahti iloisesti <3
Ihanaa uutta viikkoa Heli <3
Kiitos, samoin sinnekin : ) Minä olen opetellut syömään kukkakaalia vasta viime vuosina ja siitä saa aivan täydellistä pyreetä, kokonaisena en siitä vieläkään niin välitä!