PERUNASTA ON MONEKSI

by Beachhousekitchen
4 Kommenttia

Perunan uutta tulemista on jo parin vuoden ajan ennustettu, itsekin olen opetellut käyttämään perunoita monipuolisemmin kuin vain lautasella muusina. Keitinperunoista en juurikaan välitä, mutta varhaisperunat ja varsinkin omasta maasta nostetut uudet perunat maistuvat voin kanssa erityisen hyviltä. Oman pihan viljelyslaatikoihin on jo perunat idätetty, jokohan ne uskaltaisi istuttaa maahan? Ennuste lupaa lämmintä vielä alkuviikkoon, ehkä tänään on toimittava. Perunaan voi ihastua uudestaan, kokeilepa näitä omia suosikkireseptejäni!

Karjalaisissa vatruskoissa on yleensä täytteenä vain riisiä, mutta Härkiksellä täytettyinä niistä tulee ruokaisampia ja proteiinipitoisempia. Perunapizzaan voi käyttää edelliseltä aterialta jääneitä valmiiksi keitettyjä perunoita. Perinteisen tomaattikastikkeen sijaan pizzaan tuo kaivattua makua lempeän smetanan ja voimakkaan juustoraasteen yhdistelmä.

Murskatut grilliperunat syntyvät nopeasti jo valmiiksi keitetyistä perunoista. Varsinaista hävikkiherkkua siis! Tiili-pesto-aurasalaatti on kesän herkullisimpia lisukkeita. Sopii erinomaisesti paistetun kalan kanssa. Voisiko näistä resepteistä löytyä ideoita ja inspiraatiota myös kesän piknikeille tai jopa kevään tuleviin juhliin?

perunareseptejä

perunapizza

perunasalaatti

murskatut perunat

HÄRKISVATRUSKAT, PERUNAPIZZAT, PERUNA-TILLIPESTO-AURASALAATTI JA MURSKATUT GRILLIPERUNAT

Perunan uutta tulemista on jo parin vuoden ajan ennustettu, itsekin olen opetellut käyttämään perunoita monipuolisemmin kuin vain lautasella muusina. Keitinperunoista en juurikaan välitä,… Sesonkiruokaa PERUNASTA ON MONEKSI European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

HÄRKISVATRUSKA:

1 kg perunoita

1 dl graham- tai ohrajauhoja

1 kananmuna

1 tl suolaa

1 pkt (250 g) Härkis – härkäpapuvalmistetta

50 g sulatettua voita voiteluun

PERUNAPIZZAT

Taikina:

2 dl vettä

1 pussi (11 g) kuivahiivaa

4 ½ dl vehnäjauhoja

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

TÄYTTEEKSI

12-15 esikeitettyä perunaa

240 g smetanaa

200 g voimakkaan makuista juustoraastetta

1 tl suolaa

timjamia mustapippuria

PERUNASALAATTI

1 kg perunoita

1 rkl suolaa keitinveteen

Tillipesto

½ dl kevyesti paahdettuja pinjansiemeniä

puntti tilliä

2 rkl öljyä

Lisäksi 125 g Aura gold- sinihomejuustoa

ripaus suolaa ja mustapippuria

MURSKATUT GRILLIPERUNAT

½ kg keitettyjä kokonaisia ja kuorimattomia perunoita

2 rkl öljyä

2 murskattua valkosipulinkynttä

suolaa ja yrttejä

Ohje:

HÄRKISVATRUSKA

1.       Keitä perunat kypsiksi ja soseuta ne survimella tasaiseksi.

2.       Lisää jauhot, rikottu kananmuna sekä suola. Vaivaa sekaisin.

3.       Taputtele jauhotetuilla käsillä perunamassasta halkaisijaltaan n. 12-15 cm kokoisia ympyröitä.

4.       Laita Härkistä reilu ruokalusikallinen kunkin ympyrän toiselle puolelle pohjaa.

5.       Käännä toinen puoli päälle ja nypyttele kiinni.

6.       Paista 250-asteisessa uunissa n. 15 minuuttia.

PERUNAPIZZAT (3-4KPL)

1.       Sekoita kädenlämpimään veteen kuivahiiva ja desi jauhoja. Anna seisoa 5 minuuttia.

2.       Lisää jauhot voimakkaasti taikinaa alustaen.

3.       Lisää myös suola ja öljy.

4.       Anna kohota vedottomassa paikassa vähintään puoli tuntia.

5.       Esikeitä perunoita suolatussa vedessä 10 minuuttia. Jäähdytä ja siivuta ohuiksi siivuiksi.

6.       Leivo taikinasta leivinpaperilla vuoratulle leivinpellille 3-4 pizzaa.

7.       Raasta juusto ja sekoita smetanan joukkoon yhdessä suolan kanssa.

8.       Levitä massa pizzoille ja levitä perunasiivut pizzojen päälle.

9.       Paista 225-asteisessa uunissa 15 minuuttia.

10.   Viimeistele tuoreella timjamilla.

PERUNASALAATTI:

1.       Keitä perunat kypsiksi ja anna jäähtyä hetki.

2.       Laita peston ainekset yrttisilppuriin tai hienonna morttelissa.

3.       Hienonna Aura Gold- juusto haarukalla ja kuori ja lohko perunat 2-3 osaan.

4.       Kaada tillipesto tasaisesti perunalohkoille sekä hienonnettu aurajuusto.

5.       Sekoittele hyvin, mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria.

MURSKATUT GRILLIPERUNAT

1.       Laita keitetyt perunat leikkuulaudalle ja paina esim. lautasella perunoita hieman kasaan.

2.       Sekoita valkosipulimurska, öljy ja suola keskenään. Lusikoi se perunoiden päälle.

3.       Grillaa perunoita halsterissa tai grillipannulla noin 5 minuutin ajan.

4.       Ripottele päälle tuoreita yrttejä ja tarjoile heti.

murskatut perunat Reseptit julkaistu myös HerkkuLeivonta-lehdessä 2017.

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

4 Kommenttia

Tuuli - Lumo Lifestyle 18/05/2018 - 10:57

Keitetyistä perunoista sain itsekin tarpeeksi lapsena, mutta murskaperunat, kokonaisena paahdetutu uudet perunat ja se perunapizza maistuvat kyllä!

Vastaa
Beachhousekitchen 23/05/2018 - 13:17

Sama täällä : ) Perunapizza on kyllä sellainen ruoka, johon oli ennakkoluuloja, mutta voi veljet miten hyvää!

Vastaa
Outi 14/05/2018 - 21:02

Perunarieskat ja -salaatti ovat tämän perheen kestosuosikkeja. Odotan jo innolla kohtuuhintaisia uusia perunoita, että pääsen tekemään herkullista perunasalaattia <3
Aurinkoista viikkoa sinulle Heli ja anna suukko mun leikkikaverille!

Vastaa
Beachhousekitchen 17/05/2018 - 14:08

Suukko & hali annettu. Minäkin odotan, että hinnat laskevat : ) Perunatkin saimme (tai miesväki sai) maahan kun itse hurvittelin Taste of Helsinki -karkeloissa!

Vastaa

Kommentoi