Viini ja kylmäsavulohi saatuja
Jouluruokasäveltäjä tässä moikkis! Pidän kovasti suomalaisista joululaatikoista ja oma suosikkini on lanttulaatikko. Se menköön sillä oman äidin reseptillä, mutta porkkanalaatikkoon halusin jotakin uutta ja se maku syntyikin savuisen kalamakulisän avulla!
Marraskuisessa bloggaajatapahtumassa pääsin tutustumaan kahden suomalaisyrityksen Mallaspossun ja Kala-Lapin laadukkaisiin tuotteisiin. Porkkanalaatikon maustoin Kala-Lapin kylmäsavulohella ja tämä sopisi vaikka yksittäin lounaaksi jollekin joulupäivälle. Jos riisipuuroa jäi aamulta, keitettyjä porkkanoita ja lohta edellisillalta, niin tämä maukas laatikko syntyy aika nopsasti. Tuorejuusto antaa täyteläisyyttä ja eipä tämä laatikko voilisiä kaivannut, vain ripauksen korppujauhoja päälle ja uuniin!
Lokakuisilla viinimessuilla osallistuin Viinilinnan Riesling -tastingiin, sillä valkoviinit on minulle aika vieras alue ja kovasti tahtoisin löytää sieltä vaihtoehtoja juuri kalaruokien kanssa nautittaviksi. Löytyikin uusi suosikki: juuri kultaa Vuoden viinit 2018 – Euroopan valkoviinit – hinta 12-17 euroa – sarjassa saanut ranskalainen Chateau de Riquewihr Riesling Grand Cru Schoenenbourg 2012. Puolikuiva, kypsän hunajameloninen ja sitruunainen valkoviini on aika nappiviini joulun kalaruokien kanssa nautittavaksi ja uskon, että se sopii myös vaativampaankin makuun. Tämä laatuviini (16,99€) tulee juhlistamaan meidän jouluaaton kala- ja blinilounasta!


Ainesosat:
5 dl valmista riisipuuroa
3 porkkanaa
1 pkt kylmäsavulohituorejuustoa
200 g kylmäsavulohta (esim. Kala-Lappi)
2 kananmunaa
1 - 2 rkl hienonnettua tilliä
1 tl sitruunapippuria
1/2 tl mustapippuria ripaus suolaa korppujauhoja
Ohje:
- Kuori ja pilko porkkanat, keitä suolatussa vedessä kypsiksi.
- Hienonna porkkanalohkot sauvasekoittimella, lisää tuorejuusto, mausteet ja kananmunat.
- Hienonna kylmäsavulohi ohuiksi siivuiksi ja lohkoiksi.
- Nostele porkkana-tuorejuustomassa ja kylmäsavulohikuutiot puuron sekaan ja sekoita varovasti tasaiseksi.
- Jaa massa vuokiin ja ripottele päälle korppujauhoa.
- Paista 200-asteisessa uunissa n. tunnin verran.

P.S. Kommenttisi ovat tervetulleita, mutta esiteltyä alkoholia ei voi kommentoida nykyisen lainsäädännön puitteissa.
6 Kommenttia
Porkkanalaatikko on melkein ainoa laatikko josta tykkään, ja lohella varmaankin tosi ihanaa:) Oikein hyvää joulun aikaa Heli:)
Sattuipas hyvin ; ) Täällä alan kohta imellyttämään perunasurvosta ja lantut keittelen huomenna! Ihanaa joulun aikaa sinne kauas<3
No nyt oli säveltäjä laittanut porkkanalaatikon ihan uuteen uskoon! Varmasti herkullinen yhdistelmä. Täällä mennään tylsästi peruslaatikolla 🙂
Ihanaa viikonloppua sinulle Heli <3
Perusmautkin maistuvat mutta aina pitää kokeilla jotakin uutta : )
Loistava ohje! Antaa sopivasti potkua porkkanalaatikon pehmeäll’ maulle.
Kiitos! Joulu on jo ovella!
Juu, oli kyllä maistuvainen mixi : )