Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa
Henkinen toinen kotimaani on Espanja ja lempikaupunkini Barcelona. Kuinka nautinkaan asua ja opiskella siellä parin vuoden ajan – elin silloin läpi vuoden paistavan auringon alla, tyrehtymättömillä D-vitamiinivarastoilla ja milläs muilla kuin tapaksilla.
Sieltäköhän muuten juontaa ruokafilosofiani pieniä suupaloja, erilaisia makuja ja usein! Espanjassa tapas voi olla suupala esim. perunamunakasta tai Manchego- juustoa. Pintxot taas ovat baskilaisia tapaksia, yleensä patongin palanen, johon on tikulla keihästetty chorizoa, vuohenjuustoa tai kuuma kroketti. Tapas voi myös olla lautasellinen (racion) makuja esim. valkosipulissa paistettuja katkarapuja (gambas aioli) tai tulisia perunalohkoja (patatas bravas).
Eli siis aika vapaat kädet ja mieli määritellä melkeinpä mikä tahansa pikkunaposteltava ja sormiruoka laajan tapas-termin alle. Tapaksia voi myös valmistaa skandihengessä käyttäen ihan suomalaisia raaka-aineita ja satokauden tuotteita, joku niille oivan nimen sapas on keksinyt! Mennään siis iloisessa sapaksien ja tapaksien sekamelskassa tässä menussa ja sekoitetaan soppaan vielä mini hot dogit (joilla ei kai paljoakaan tekemistä aitojen tapaksien kanssa ole), mutta kun ne sopivat niin hyvin yöpalaksi. Lisää jutun lopussa sekä linkki päästä vaikuttamaan!
Skandinaavinen ruoka on erityisen trendikästä tänä syksynä ja siksi suunnittelin pienimuotoisen tapasmenun illanistujaisiin skandi/suomi- ja hieman retroilevassakin hengessä. Olen aina tykännyt tuulihatuista ja ne onnistuvatkin takuuvarmasti, kunhan muistaa muutaman vinkin. Se taikinamassa ennen kananmunien lisäämistä on jäähdytettävä hyvin ja uunin luukkua ei kannata aukaista ja kurkistella sisään, kun leivonnaiset ovat vielä uunissa ja paistumassa.
Nämä tuulihatut saivat täytteen wasabista ja lohesta. Vähän samanlaiseen smushityyliin (sushi meets smörrebröd) kuin tanskalaiset maalaislimppu-lohileipäset!
Omaan tapas – tai sapaspöytään kuuluvat olennaisena osana juustot. Vahvoja makuja ja täyteläisiä juustoja edustavat mm. Pirkka Parhaat manchego ja Pirkka Parhaat vanha gouda, josta tuli lempijuustoni viime joulun aikoihin. Juusto vaatii hetken lämpimässä olon ennen tarjoilua ja sille sopii hyvin helposti valmistuva porkkanahilloke.
Punajuuri-kvinoasalaatti pienistä annoskulhoista tarjoiltuina tuo mukavasti syksyn värejä napostelupöytään. Sinihomejuustokastike antaa täyteläisen loppusilauksen, aivan fantastinen makuyhdistelmä.
Mitäpä olisivat sapasillanistujaiset ilman herkullisia uppopaistettuja kuhanuggetteja! Vähän niin kuin espanjalaiset turskakroketit. Nuggeteille sopii makupariksi hyvin omena-tsatsiki, niin raikasta ja hyvin yhteensopivaa!
TUULIHATUT 5 kpl Pirkka vapaan kanan munia 100 g voita 4 dl vettä 3 ½ dl vehnäjauhoja ½ tl leivinjauhetta Täyte: 2 x Pirkka kylmäsavustettu kirjolohifilee (150 g) Pirkka maustamaton tuorejuusto 180 g 2 tl Pirkka Wasabia rucolaa tai muuta voimakasta salaattia KVINOA-PUNAJUURISALAATTI 2 dl kvinoaa 4 dl vettä + 1 rkl kasvisfondia 400 g punajuurta suolaa ja pippuria 2 rkl oliiviöljyä 125 g Pirkka sinihomejuustoa (puolet salaatin sekaan, puolet kastikkeeseen) Lisäksi tarjoiluun 1 dl saksanpähkinöitä Kastike: 1 Pirkka turkkilainen jogurtti (200 g) ½ Pirkka sinihomejuustosta (125 g) 1 rkl hunajaa ripaus mustapippuria KUHANUGGETIT 4 kuhafileetä suolaa ja mustapippuria Frittitaikina 2 dl Pirkka vichyvettä 2 dl vehnäjauhoja 1 kananmuna ¼ tl leivinjauhetta ripaus suolaa rypsiöljyä n. 5-6 dl uppopaistamiseen Omena-minttu tsatsiki 1 Pirkka creme fraiche 150 g 2 kpl Pirkka suomalaista omenaa 1 tl kuivattua minttua 1 rkl sitruunamehua ripaus suolaa ja mustapippuria Tuulihatut: Kiehauta kattilassa voi ja vesi. Lisää jauhot ja leivinjauhe voimakkaasti puukauhalla vatkaten, kunnes seoksesta muodostuu kiinteä pallo. Jäähdytä massa. Lisää kananmunat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten ja vatkaa kunnolla sekaisin parin minuutin ajan. Laita massa pursottimeen ja pursota tuulihatut (jätä väliä muutama sentti) tai nostele lusikalla kekoja leivinpaperille. Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Älä avaa peltiä välillä. Anna tuulihattujen jäähtyä pellillä ennen täyttämistä. Sekoita wasabi ja tuorejuusto sekaisin. Halkaise tuulihattu ja levitä wasabituorejuustoa pohjalle, leikkaa pala kylmäsavulohta juuston päälle sekä salaatin lehti ja laita hattu ’kiinni’. Kvinoa punajuurisalaatti: Murenna sinihomejuusto ja sekoita kastikkeen ainekset sekaisin ja anna maustua kylmässä salaatin teon ajan. Jätä puolet homejuustosta itse salaattiin. Paahda punajuuria uuninpellillä n. 40 minuutin ajan. Jäähdytä, kuori ja pilko pieniksi lohkoiksi Huuhtele kvinoa hyvin ennen valmistusta. Kiehauta vesi ja kasvisliemi, lisää kvinoa ja anna miedolla lämmöllä poreilla n. 15-16 minuuttia. Pidä kansi kiinni koko ajan, tarkista kuitenkin ettei pala pohjaan. Sekoita kulhossa kypsä kvinoa, punajuurikuutiot, puolet sinihomejuustosta, öljy ja mausteet. Tarjoa salaatti kastikkeen ja murskattujen saksanpähkinöiden kera. Kuhanuggetit:Leikkaa kuhafileet sopivankokoisiksi suupaloiksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Vatkaa vichyveden sekaan kananmuna ja lisää jauhot. Sekoita joukkoon myös suola ja leivinjauhe. Lämmitä öljy kattilassa, testaa frittitaikinalla sopiva lämpö (induktioliesi 7/9). Kasta kalapalat frittitaikinaan ja nosta pienissä erissä paistumaan öljyyn. Käännä n. 2 minuutin paiston jälkeen toisinpäin ja jatka kunnes pinta kullanruskea. Nosta kauhalla talouspaperilla vuoratun astian päälle, jotta liika rasva imeytyy paperiin. Kastike: Kuori omenat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sekoita creme fraichen joukkoon sitruunamehu, mausteet ja omenalohkot. Anna maustua hetki kylmässä. Ainesosat:
Ohje:
Kattaus on valmis, maistuisiko sinullekin? Muutama kynttilä, ehkä lasi viiniä ja ystävät koolla, ei yhtään hassumpi tapa viettää iltaa.
Buen provecho! Smaklig måltid! Hyvää ruokahalua!
P.S. Jos uppopaistettua kalaa ja omena-tsatsikia jäi jäljelle illanistujaisista, niin kokeilepa niitä minihodareiden välissä. Mitä mainion yöpala nämä kuhahodarit : )
Jos olet löytänyt blogistani kivoja reseptejä, innoitusta omaan keittiöön, iloa elämään tai muuten blogini on mielestäsi äänen arvoinen, niin käy äänestämässä Beach housea K-Ruoka Awards Parasta Suomessa -kilpailussa. Olen mukana kolmen muun blogin kanssa finaalissa Vuoden K-ruoka-yhteistyön bloggaaja- tittelistä! ISO kiitos & hali äänestäsi, mitä herkullisinta syksyn alkua : )
With ♥ from beach house kitchen
15 Kommenttia
Rakastan tapaksia. Ja Barcelonaa. Ja varmaan tulevaisuudessa sapaksiakin. Nuo tuulihatut ovat mainio keksintö sapaspöytään. Ja nuo kuhanuggetit olisivat varmasti herkkuani. En ole koskaan tehnyt frittitaikinaa, mutta tässä on hyvä ohje.
Ihanan sapaspöydän olet loihtinut. Ja kuvat houkuttelevat tekemään näitä.
Kaunista syysviikkoa! Ja Heliä on äänestetty!
Voi kiitos ihanainen äänestäsi : ) Tämä oli kyllä mahtava projekti tehdä, tapaksia suomalaisittain ja omia suosikkejani! Frittitaikinan teko on tällä ohjeella valtavan helppoa ja itse friteerauskin!
Aika tarkkaan tasan vuosi sitten kävimme miehen kanssa Barcelonassa ja se on kyllä ihana paikka. Niillä tapaksilla olisi voinut elää vaikka pidempäänkin.
Ihanan näköisiä herkkuja olet taas loihtinut!
Mun viime Barcelonan matkasta on jo yli 4 vuotta, joten olisi aika taas mennä tutkimaan kaupungin uusinta ravintolatarjontaa : )
Äänestäkää Heliä. Minäkin äänestän! Mahtimimmi!
Tuhat kiitosta & halausta jokaisesta äänestä : ) Olet IHANAAAA!
Wau, mitä herkkuja. Mulla olisi tuolla jääkaapissa eiliseltä jäänyttä kvinoaa ja punajuuriakin. Tämän kvinoa-punajuurisalaatin voisin illalla testata. Kävin antamassa sinulle ääneni. Onnea kisaan <3
Oi kiitos tuhannesti <3 Punajuuri-kvinoasalaattiin sopii hyvin myös feta- tai vuohenjuusto 🙂
Oih mitä herkkuja ja aivan supersyötävänupeat kuvat! Onneksi tulin piipahtamaan kahvikupillisen ja keksin kanssa, muuten olisi ollut pakko lähteä kyhäämään jotain pientä herkkua itsellekin.
Kiitos ihanainen : ) Hienoa sunnuntain jatkoa sinne!
Kiitos ihanainen : ) Hienoa sunnuntain jatkoa sinne!
Heli, onneksi olen tänään menossa Cafe Helmeen ystävän kanssa, koska nämä tapakset. Voisin elää niilläkin, hih. Tallinnan Klaus Kohvikissa tuumin, että sun ois pitänyt olla mukana., sillä ne tapakset ja mm. tartar, ooh. Tykkäätkö muuten lihatartarista. Muiskuja päivään <3
Tapakset maistuvat aina : ) Hieno oli Tallinnan reissunnekin…Mahtavan tunnelmallista sunnuntaita!
Ihanan näköistä ruokaa. Kiva kun on paljon erilaisia vaihtoehtoja <3
Ehdottomasti pitää olla aina vaihtoehtoja, jotta jokainen löytää mieluisensa : ) Hienoa sunnuntaipäivää <3