SKANDISAPAKSIA JA TAPASTA ILLANISTUJAISIIN

by Beachhousekitchen
15 Kommenttia

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

Henkinen toinen kotimaani on Espanja ja lempikaupunkini Barcelona. Kuinka nautinkaan asua  ja opiskella siellä parin vuoden ajan – elin silloin läpi vuoden paistavan auringon alla, tyrehtymättömillä D-vitamiinivarastoilla ja milläs muilla kuin tapaksilla.

Sieltäköhän muuten juontaa ruokafilosofiani pieniä suupaloja, erilaisia makuja ja usein! Espanjassa tapas voi olla suupala esim. perunamunakasta tai Manchego- juustoa. Pintxot taas ovat baskilaisia tapaksia, yleensä patongin palanen, johon on tikulla keihästetty chorizoa, vuohenjuustoa tai kuuma kroketti. Tapas voi myös olla lautasellinen (racion) makuja esim. valkosipulissa paistettuja katkarapuja (gambas aioli) tai tulisia perunalohkoja (patatas bravas).

Eli siis aika vapaat kädet ja mieli määritellä melkeinpä mikä tahansa pikkunaposteltava ja sormiruoka laajan tapas-termin alle. Tapaksia voi myös valmistaa skandihengessä käyttäen ihan suomalaisia raaka-aineita ja satokauden tuotteita, joku niille oivan nimen sapas on keksinyt! Mennään siis iloisessa sapaksien ja tapaksien sekamelskassa tässä menussa ja sekoitetaan soppaan vielä mini hot dogit (joilla ei kai paljoakaan tekemistä aitojen tapaksien kanssa ole), mutta kun ne sopivat niin hyvin yöpalaksi. Lisää jutun lopussa sekä linkki päästä vaikuttamaan!

Skandinaavinen ruoka on erityisen trendikästä tänä syksynä ja siksi suunnittelin pienimuotoisen tapasmenun illanistujaisiin skandi/suomi- ja hieman retroilevassakin hengessä. Olen aina tykännyt tuulihatuista ja ne onnistuvatkin takuuvarmasti, kunhan muistaa muutaman vinkin. Se taikinamassa ennen kananmunien lisäämistä on jäähdytettävä hyvin ja uunin luukkua ei kannata aukaista ja kurkistella sisään, kun leivonnaiset ovat vielä uunissa ja paistumassa.

Nämä tuulihatut saivat täytteen wasabista ja lohesta. Vähän samanlaiseen smushityyliin (sushi meets smörrebröd) kuin tanskalaiset maalaislimppu-lohileipäset!

skanditapaksia

Omaan tapas – tai sapaspöytään kuuluvat olennaisena osana juustot. Vahvoja makuja ja täyteläisiä juustoja edustavat mm. Pirkka Parhaat manchego ja Pirkka Parhaat vanha gouda, josta tuli lempijuustoni viime joulun aikoihin. Juusto vaatii hetken lämpimässä olon ennen tarjoilua ja sille sopii hyvin helposti valmistuva porkkanahilloke.

skandisapaksia

Punajuuri-kvinoasalaatti pienistä annoskulhoista tarjoiltuina tuo mukavasti syksyn värejä napostelupöytään. Sinihomejuustokastike antaa täyteläisen loppusilauksen, aivan fantastinen makuyhdistelmä.

skandisapaksia

skandisapaksia

Mitäpä olisivat sapasillanistujaiset ilman herkullisia uppopaistettuja kuhanuggetteja! Vähän niin kuin espanjalaiset turskakroketit. Nuggeteille sopii makupariksi hyvin omena-tsatsiki, niin raikasta ja hyvin yhteensopivaa!

skandisapaksia

Tuulihatut, punajuurisalaatti ja kuhanuggetit

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa Henkinen toinen kotimaani on Espanja ja lempikaupunkini Barcelona. Kuinka nautinkaan asua  ja opiskella siellä parin vuoden ajan – elin… Sesonkiruokaa SKANDISAPAKSIA JA TAPASTA ILLANISTUJAISIIN European Tulosta resepti
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

TUULIHATUT

5 kpl Pirkka vapaan kanan munia

100 g voita

4 dl vettä

3 ½ dl vehnäjauhoja

½ tl leivinjauhetta

Täyte:

2 x Pirkka kylmäsavustettu kirjolohifilee (150 g)

Pirkka maustamaton tuorejuusto 180 g

2 tl Pirkka Wasabia rucolaa tai muuta voimakasta salaattia

 

KVINOA-PUNAJUURISALAATTI

2 dl kvinoaa

4 dl vettä + 1 rkl kasvisfondia

400 g punajuurta

suolaa ja pippuria

2 rkl oliiviöljyä

125 g Pirkka sinihomejuustoa (puolet salaatin sekaan, puolet kastikkeeseen)

Lisäksi tarjoiluun

1 dl saksanpähkinöitä

Kastike:

1 Pirkka turkkilainen jogurtti (200 g)

½ Pirkka sinihomejuustosta (125 g)

1 rkl hunajaa ripaus mustapippuria

 

KUHANUGGETIT

4 kuhafileetä

suolaa ja mustapippuria

Frittitaikina

2 dl Pirkka vichyvettä

2 dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

¼ tl leivinjauhetta

ripaus suolaa rypsiöljyä

n. 5-6 dl uppopaistamiseen

Omena-minttu tsatsiki

1 Pirkka creme fraiche 150 g

2 kpl Pirkka suomalaista omenaa

1 tl kuivattua minttua

1 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa ja mustapippuria

Ohje:

Tuulihatut: Kiehauta kattilassa voi ja vesi. Lisää jauhot ja leivinjauhe voimakkaasti puukauhalla vatkaten, kunnes seoksesta muodostuu kiinteä pallo. Jäähdytä massa. Lisää kananmunat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten ja vatkaa kunnolla sekaisin parin minuutin ajan. Laita massa pursottimeen ja pursota tuulihatut (jätä väliä muutama sentti) tai nostele lusikalla kekoja leivinpaperille. Paista 200-asteisessa uunissa n. 25 minuuttia. Älä avaa peltiä välillä. Anna tuulihattujen jäähtyä pellillä ennen täyttämistä. Sekoita wasabi ja tuorejuusto sekaisin. Halkaise tuulihattu ja levitä wasabituorejuustoa pohjalle, leikkaa pala kylmäsavulohta juuston päälle sekä salaatin lehti ja laita hattu ’kiinni’.

Kvinoa punajuurisalaatti: Murenna sinihomejuusto ja sekoita kastikkeen ainekset sekaisin ja anna maustua kylmässä salaatin teon ajan. Jätä puolet homejuustosta itse salaattiin. Paahda punajuuria uuninpellillä n. 40 minuutin ajan. Jäähdytä, kuori ja pilko pieniksi lohkoiksi Huuhtele kvinoa hyvin ennen valmistusta. Kiehauta vesi ja kasvisliemi, lisää kvinoa ja anna miedolla lämmöllä poreilla n. 15-16 minuuttia. Pidä kansi kiinni koko ajan, tarkista kuitenkin ettei pala pohjaan. Sekoita kulhossa kypsä kvinoa, punajuurikuutiot, puolet sinihomejuustosta, öljy ja mausteet. Tarjoa salaatti kastikkeen ja murskattujen saksanpähkinöiden kera.

Kuhanuggetit:Leikkaa kuhafileet sopivankokoisiksi suupaloiksi ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Vatkaa vichyveden sekaan kananmuna ja lisää jauhot. Sekoita joukkoon myös suola ja leivinjauhe. Lämmitä öljy kattilassa, testaa frittitaikinalla sopiva lämpö (induktioliesi 7/9). Kasta kalapalat frittitaikinaan ja nosta pienissä erissä paistumaan öljyyn. Käännä n. 2 minuutin paiston jälkeen toisinpäin ja jatka kunnes pinta kullanruskea. Nosta kauhalla talouspaperilla vuoratun astian päälle, jotta liika rasva imeytyy paperiin.

Kastike: Kuori omenat ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Sekoita creme fraichen joukkoon sitruunamehu, mausteet ja omenalohkot. Anna maustua hetki kylmässä.    

skandisapaksia

Kattaus on valmis, maistuisiko sinullekin? Muutama kynttilä, ehkä lasi viiniä ja ystävät koolla, ei yhtään hassumpi tapa viettää iltaa.

Buen provecho! Smaklig måltid! Hyvää ruokahalua!

P.S. Jos uppopaistettua kalaa ja omena-tsatsikia jäi jäljelle illanistujaisista, niin kokeilepa niitä minihodareiden välissä. Mitä mainion yöpala nämä kuhahodarit : )

Jos olet löytänyt blogistani kivoja reseptejä, innoitusta omaan keittiöön, iloa elämään tai muuten blogini on mielestäsi äänen arvoinen, niin käy äänestämässä Beach housea K-Ruoka Awards Parasta Suomessa -kilpailussa. Olen mukana kolmen muun blogin kanssa finaalissa Vuoden K-ruoka-yhteistyön bloggaaja- tittelistä! ISO kiitos & hali äänestäsi, mitä herkullisinta syksyn alkua : )

skandisapaksia

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

15 Kommenttia

Tuula / Tuula's life 26/09/2016 - 12:42

Rakastan tapaksia. Ja Barcelonaa. Ja varmaan tulevaisuudessa sapaksiakin. Nuo tuulihatut ovat mainio keksintö sapaspöytään. Ja nuo kuhanuggetit olisivat varmasti herkkuani. En ole koskaan tehnyt frittitaikinaa, mutta tässä on hyvä ohje.
Ihanan sapaspöydän olet loihtinut. Ja kuvat houkuttelevat tekemään näitä.
Kaunista syysviikkoa! Ja Heliä on äänestetty!

Vastaa
Beachhousekitchen 26/09/2016 - 16:02

Voi kiitos ihanainen äänestäsi : ) Tämä oli kyllä mahtava projekti tehdä, tapaksia suomalaisittain ja omia suosikkejani! Frittitaikinan teko on tällä ohjeella valtavan helppoa ja itse friteerauskin!

Vastaa
Minna Vuo-Cho 25/09/2016 - 15:17

Aika tarkkaan tasan vuosi sitten kävimme miehen kanssa Barcelonassa ja se on kyllä ihana paikka. Niillä tapaksilla olisi voinut elää vaikka pidempäänkin.
Ihanan näköisiä herkkuja olet taas loihtinut!

Vastaa
Beachhousekitchen 26/09/2016 - 16:03

Mun viime Barcelonan matkasta on jo yli 4 vuotta, joten olisi aika taas mennä tutkimaan kaupungin uusinta ravintolatarjontaa : )

Vastaa
Nanna 23/09/2016 - 22:00

Äänestäkää Heliä. Minäkin äänestän! Mahtimimmi!

Vastaa
Beachhousekitchen 25/09/2016 - 12:20

Tuhat kiitosta & halausta jokaisesta äänestä : ) Olet IHANAAAA!

Vastaa
Sari 23/09/2016 - 11:17

Wau, mitä herkkuja. Mulla olisi tuolla jääkaapissa eiliseltä jäänyttä kvinoaa ja punajuuriakin. Tämän kvinoa-punajuurisalaatin voisin illalla testata. Kävin antamassa sinulle ääneni. Onnea kisaan <3

Vastaa
Beachhousekitchen 25/09/2016 - 12:39

Oi kiitos tuhannesti <3 Punajuuri-kvinoasalaattiin sopii hyvin myös feta- tai vuohenjuusto 🙂

Vastaa
Anu T - Arjen timantteja 23/09/2016 - 10:47

Oih mitä herkkuja ja aivan supersyötävänupeat kuvat! Onneksi tulin piipahtamaan kahvikupillisen ja keksin kanssa, muuten olisi ollut pakko lähteä kyhäämään jotain pientä herkkua itsellekin.

Vastaa
Beachhousekitchen 25/09/2016 - 12:40

Kiitos ihanainen : ) Hienoa sunnuntain jatkoa sinne!

Vastaa
Beachhousekitchen 25/09/2016 - 12:40

Kiitos ihanainen : ) Hienoa sunnuntain jatkoa sinne!

Vastaa
Tiia K 23/09/2016 - 09:31

Heli, onneksi olen tänään menossa Cafe Helmeen ystävän kanssa, koska nämä tapakset. Voisin elää niilläkin, hih. Tallinnan Klaus Kohvikissa tuumin, että sun ois pitänyt olla mukana., sillä ne tapakset ja mm. tartar, ooh. Tykkäätkö muuten lihatartarista. Muiskuja päivään <3

Vastaa
Beachhousekitchen 25/09/2016 - 12:41

Tapakset maistuvat aina : ) Hieno oli Tallinnan reissunnekin…Mahtavan tunnelmallista sunnuntaita!

Vastaa
Outi 23/09/2016 - 08:42

Ihanan näköistä ruokaa. Kiva kun on paljon erilaisia vaihtoehtoja <3

Vastaa
Beachhousekitchen 25/09/2016 - 12:43

Ehdottomasti pitää olla aina vaihtoehtoja, jotta jokainen löytää mieluisensa : ) Hienoa sunnuntaipäivää <3

Vastaa

Kommentoi