SUPPILOVAHVERORISOTTO PINJANSIEMEN-PERSILLADEMURULLA (Veg, M, L, G)

by Beachhousekitchen

Ennätyksellisen runsas suppissyksy ja metsien aarteita löytyy vieläkin halukkaille! Kuulemma. Nyt heti tunnustus: minä en juurikaan osaa sienestää. No osaisin ehkä löytää ja poimia kanttarelleja, mutta muut sienet hankin toreilta tai ihanien naapureiden (kiitos Sinikka) kerääminä, kuten nämä Kirkkonummen vehreistä metsistä poimitut suppilovahverot.

Tykkään kovasti suppilovahveroiden miedosta mausta, joka pannulla muuttuu jopa hivenen makeaksi. Lisäksi niistä ei taida koskaan löytyä matoja, iiks ja hyvä niin. Ne ötökät ja matoset lienevät yksi syy, miksen ole niin innokas sienestäjä. Sienistä ruokaa taikova ja niitä säilövä kylläkin! Nyt on pannulla nopeasti käytettyjä sieniä (älä lisää voita tai suolaa) pakastettuina monen moneen kokkailukertaan. Ihania sienikastikkeissa, perunagnocchien kanssa pannulla pyöräytettyinä, piirakoissa ja erityisesti risotoissa erinomaisen hyviä!

Kaura- tai kasvispohjaiset kermat ovat tulleet pysyvästi omaan keittiöön raskaiden maitopohjaisten kermojen korvikkeiksi ja nehän oikeasti toimivat missä tahansa ruoanlaitossa. Tästä risotosta tuli siis täysin vegaaninen ja makua on vaikka muille jakaa. Risotto on myös gluteeniton ja vegaanisena siis maidoton ja laktoositon! Sopii monelle erikoisruokavalioiselle, ainoa vaade on tykätä sienistä.

Kuinka moni tunnustaa käyttävänsä valmista Persillade -mausteseosta? Tuo klassinen ranskalainen persiljaa, valkosipulia ja suolaa sisältävä seos on mainio yleismauste. Löysin taannoiselta Ahvenanmaan reissulta Bolstaholms Gårdin mielettömän aromaattista ja tuoretta Persilladea, jota toinkin pari pussia kotiin.

Tämä risotto ei kyllä parmesaania kaipaa, sillä paahdetuista pinjansiemenistä ja persilladesta tehty “mururouhe” antaa kivan suolaisuuden ja rakenteen, kokeilepa tätä reseptiä ja varmasti tykkäät♥

vegaaninen risotto

SUPPILOVAHVERORISOTTO

Ennätyksellisen runsas suppissyksy ja metsien aarteita löytyy vieläkin halukkaille! Kuulemma. Nyt heti tunnustus: minä en juurikaan osaa sienestää. No osaisin ehkä löytää ja… Sesonkiruokaa SUPPILOVAHVERORISOTTO PINJANSIEMEN-PERSILLADEMURULLA (Veg, M, L, G) European Tulosta resepti
Annoksia: 4 annosta
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

Ainesosat:

SUPPILOVAHVERORISOTTO

8-10 dl suppilovahveroita

3 dl risottoriisiä

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

2 rkl ruokaöljyä

8 dl kasvislientä (käytä esim. gluteenitonta Maggin luomukasvisfondia)

2 dl kaura- tai kasvispohjaista "kermaa" (tarkista, että on tehty gluteenittomasta kaurasta)

1 rkl sitruunamehua (käy myös limekin, jos sitruunaa ei ole)

mustapippuria

1 rkl tuoretta timjamia

tuoreita yrttejä (esim. timjamia ja/tai persiljaa) pinnalle

(rouhaisu suolaa tarvittaessa)

PINJANSIEMEN-PERSILLADEROUHE

50 g pinjansiemeniä

1 reilu ruokalusikallinen Persillade -maustesekoitusta 

TAI tee itse persillade:

3 tl kuivattua persiljaa

1 tl valkosipulijauhetta

1 tl suolaa

(jos haluat lisää yrttisyyttä, lisää esim. 1 tl kuivattua kirveliä tai lipstikkaa)

Ohje:

  1. Tee ensin kasvisliemi: kiehauta vesi ja lisää kasvisfondikuutio, sekoita ja ota pois liedeltä.
  2. Puhdista sienet ja pilko ne pienemmiksi. Pilko myös sipuli pieneksi kuutioksi.
  3. Laita sienet kuivalle pannulle ilman rasvaa ja kääntele kunnes vesi on haihtunut pois. 
  4. Jos haluat rapsakoita sieniä valmiin risoton pinnalle, niin ota tässä vaiheessa osa sienistä sivuun.
  5. Lisää sienien sekaan öljy ja sipulisilppu.  Laske hieman lämpötilaa ja kuullota seosta.
  6. Lisää risottoriisi ja kuullota käännellen parin minuutin ajan.
  7. Lisää puolet kasvisliemestä, valkosipulinkynsi ja anna porista miedohkolla lämmöllä kansi kiinni kunnes neste on haihtunut. 
  8. Tee tässä vaiheessa pinjasiemen-persilladerouhe: Paahda pinjansiemeniä pannulla ravistellen, jotta ne alkavat tummua (varo polttamasta). Murskaa siemenet ja lisää sekaan persillade-yrttiseos.
  9. Sekoittele risottoon loppuneste. Kun sekin on haihtunut, lisää kaurakerma. 
  10. Lisää sitruunamehu, hienoksi silputtu timjami ja mustapippuria, tarkista maku. Jos risotto on liian kuivaa, lisää nestettä.
  11. Ripottele valmiiden annosten päälle pinjansiemen-persillade-seosta ja tuoreita yrttejä.

Lue nämäkin

2 Kommenttia

Tuuli - Lumo Lifestyle 28/10/2020 - 22:48

Ihanan täyteläinen risotto. Suppiksia löytyy lumen tuloon saakka, eikä suppiksia edes pakkaset haittaa. Olen useana lumettomana jouluna ihan kuriositeetin takia käynyt pyörähtämässä suppismetsässä Tapaninpäivänä!

Vastaa
Outi 28/10/2020 - 19:50

Voi miten hyvältä näyttää tämä suppisrisotto! Meillä minä olen suurin sienien ystävä, mies kyllä syö kanttarelleja ja suppilovahveroita, mutta ei pidä esim. suolasienistä ollenkaan. Minä olen myös onneton sienestäjä 🙂 Voi meitä, pitää yhdessä lähteä sienikouluun.

Vastaa

Kommentoi