KESÄN PARAS PAIKKA: Mitä uutta rakkaalla kotipihalla ja puutarhassa?

by Beachhousekitchen

Oma piha on ollut se pelastus ja henkireikä varsinkin tänä vuonna: keittiöstä pääsee suoraan ulos pihalle ja puutarhaan. Ovi onkin melkein aina auki ja patiolla vietetään kesällä enemmän aikaa kuin esim. sisällä olohuoneessa. Etätyöläisenä voi helposti käydä hengittämässä raitista ilmaa parin askeleen päässä työpisteeltä ja kun kattaa ruoan ulos, niin tuntuu melkein kuin lähtisi minireissulle mökille.

Pihalta löytyy mm. kesäkeittiö, kasvimaa ja monta paikkaa oleskella. Korkein aidoin varustettu piha antaa suojaa ja pihan ilme muotoutuu joka kesä uudelleen – kalusteet aina löytävät jonkun uuden paikan tai rakentuu se kunkin kesän lempinurkkaus, joka on aina vähän eri kuin aiempina kesinä. Pihasta on haluttu tehdä viihtyisä, monimuotoinen ja jopa lomakeidasmainen, jotta sieltä ei niin helposti haaveile vihreämmille ruohikoille.

Joka vuosi pihalle on viritelty jonkinlaista projektia pation teosta hiekkalaatikon rakentamiseen, puhumattakaan lukuisista viheristutuksista ja kasvimaan laajennuksista. Itseämme emme ole liikaa halunneet rasittaa kesätyöleiri-meiningillä, joten projektit ovat lyhytkestoisia ja siksi kokonaisuus on aina jäänyt jotenkin kesken – onpahan puuhailtavaa aina seuraavaksikin kesäksi. Oma maku muuttuu toki välillä ja avoin mieli inspiroituu aina kaikesta uudesta, joten mitään liian jyrkkiä tai isoja suunnitelmia ei kannata tehdä. Pitäähän sitä nauttia aina välietapeistakin ja ottaa niitä päivän kauneusunia oman pihan sopukoissa suojassa ja luonnon ääniä kuunnellen… ennen kuin taas keksii sen uuden toteutettavan idean.

Tästä alakuvasta se lähti se Kesä 2020 mitä uutta tänä vuonna -projekti. Toukokuussa äitienpäivän aikoihin pihan kevätsiivous ja olemassa olevien kalusteiden tsekkaus – näiden elämänsä ehtoopuolella olevien baden baden-lepotuolien oli aika antaa mennä, olihan niiden jousitus jo aika väljän hutera ja pehmusteet hapristuneet. Tuo sinisen kukertava taitaa olla vuosimallia 2002, se oli ensimmäinen ostokseni Suomen tyhjään kotiin kun palasin parin vuoden opintomatkalta Barcelonasta. Oikea monikäyttötuoli ja toimi silloin alkuun monessa eri funktiossa, eli ruokapöydän tuolina, parvekkeella aurinkotuolina ja taisinpa muutaman yön nukkuakin siinä ennen kuin uusi sänky saapui. Eli paljon nähneet tuolit ja siksi kai niistä on ollut vaikea luopua. Ja mukavan pehmeät kuin mitkä!

Yrtit Lidlistä löydetyssä hyllykössä olivat kevään ensimmäinen vihreä tuulahdus ja väriläikkä puutarhassa.

Miten kävikään? Löysinkö uudet aurinkotuolit ja mitä siinä matkalla tarttui ostoskoriin – tässä pihan update ja näkymät kesällä 2020.

IMPULSSIOSTOS MUTTA KUN OLI PUOLEEN HINTAAN

Piti vaan mennä katsastamaan tämänkin liikkeen tarjonta aurinkotuolien suhteen, mutta Askosta lähtikin mukaan komea ja sateen pitävä Atlantic-katos, joka oli sopivasti puoleen hintaan kesäalessa. Ehdottomasti kesän paras ostos, sillä katos on täydellinen epävakaiseen säähän ja ilmastoon, eikä aina tarvitse kiikuttaa pehmusteita sisälle kun tummat pilvet lipuvat näköpiiriin. Jämäkässä ja ihan tyylikkäässä pergola-katoksessa on tiiviit verhot, jotka saa suljettua joka sivulta vetoketjulla toisiinsa. Kun sivuverhot sulkee, ovat kaikki pehmusteet aina säilyneet kuivina kaatosateenkin iskiessä. Tätä juuri haimme, koska aiempi pergolakatos ei pitänyt täysin vettä ja olikin toiminut enemmän tunnelmaa luovana aurinkosuojana.

Saimme kaupasta vakuuttelut, että tämä on sitten ihan helppo kakku koota, mutta sihen tarvittiin naapuriapuja ja paljon talkooevästä ja -juomaa, sillä tuo katto oli aika raskasrakenteinen ja jokainen ikkuna piti asetella kehikkoon erikseen, huh! Nuo mustat sivuverhot olisin halunnut toisen sävyisinä, mutta Askossa valikoimissa oli ainoastaan tämä musta. Silti ihan loisto hankinta ja sen alla on ruokailtu, pidetty illanistujaisia ja se tulee ilahduttamaan pitkälle syksyyn.

Jotta myös isompi vierasjoukko mahtuisi saman katon alle, oli satsattava pidempään pöytään. Ikealta löytyikin molemmasta päästä jatkettava klaffipöytä edullisesti. Nyt jopa kahdeksan nautiskelijaa mahtuisi samaan pöytään. Piti samalla uusia ruokapöydän tuolien pehmusteita, sopivat löytyivät Jyskistä. Tässä vaiheessa hetkeksi unohtui se alkuperäinen suunnitelma, eli ne uudet ja täydelliset aurinkotuolit…

MINKÄ PAIKAN VANHA PERGOLA LÖYSIKÄÄN

Vanha 3 x 3 m pergola-katos sohvaryhmineen sai uuden elämän aamukahvittelu-paikkana. Itse runko on ollut kestävää tekoa ja ostettu aikoinaan K-Raudasta. Beigen värinen kattokangas on jouduttu vaihtamaan jo kerran uuteen, sillä se haurastuu helposti muutamassa vuodessa vaikka sen ottaa talveksi pois. Ensi vuonna kangas on taas uusittava, sillä sade tulee jo parista reiästä läpi.

Eikös mahdukin kaksi suojaista katoksellista keidasta pihalle? Sisustuksellisesti haastetta riittää, kun pikkuhiljaa saa tekstiilit ja kukkaruukut vaihdettua saman sävyisiksi ja enemmän yhtenäisiksi. Kovasti miellyttäisi silmää rento boheeminen sisustustyyli, jossa saa myös olla väriä! Se olkoon sitten ensi kevään hommia.

Ai niin, yksi heräteostos tässä välissä, kun kesäkuu alkoi niin helteisen lämpimänä. Kunnon pumpattava uima-allas, johon aikuisetkin mahtuvat! Ei ehkä maailman käytännöllisin, mutta antoi iloa lapsille ja vilvoitti niiden kesän kuumimpien viikkojen aikana. Haaveena jatkossakin on se patiolle upotettu poreallas, jossa voisi rentoutua myös talvipakkasilla!

KESÄKEITTIÖN HERKKUJA

Muurikkapannu, savustin ja grillit ovat ruokkineet perhettä ja vieraita koko kesän entiseen tyyliinsä. Varmastikin syyskuulle asti nautitaan ulkoilmassa valmistetusta ruoasta ja syödään uudessa katoksessa, eikä haittaa jos vähän sataa.

Kesäkeittiössä on tarjoiltu mm. gua baoita, savustettuja sieniä, grillattua salaattia, paistettu quesadilloja ja tehty hyvän olon grilliruokaa. Tuli tehtyä täydellistä grillipizzaa ja se ohje on kyllä saatava blogiin asti, kunhan vielä teen sen valokuvattavan version.

ELOKUUN ILLAT

Alkukesän raikkaus ja yöttömän yön valkeus ovat vaihtuneet lämpimän kosteisiin ja pimeisiin elokuun iltoihin. Katoksen aurinkokennovalaisimet syttyvät sopivasti hämärän tullessa ja kynttilälyhdyt tuovat tunnelmaa! Kunpa tämä hetki kestäisi vielä syyskuulle asti♥

SATOKAUDEN ANTIMIA

Perunat istutettiin maahan tänä vuonna 9.5.2020 ja lajeina olivat Annabelle ja Jazzy, jotka itse idätin. Jazzy oli ehdoton suosikkimme, ihanan aromaattinen ja maukas! Tulossa on myös vähän myöhässä mm. porkkanaa ja kurkkua, eli tilausta kasvihuoneelle on, silloin sato saisi paremmat edellytykset kypsyä ja valmistua aikaisemmin. Tomaattien kasvattamisen jätin pois jo monta vuotta sitten, sillä lasitettu yläterassi on aivan liian kuuma kesäisin ja pihamaa liian viileä ja tuulinen (rannikolla kun ollaan), ellei tule kunnon hellekesää.

Tänä kesänä hommattu Lucky Berry -pisaramustikka teki jo satoa, vähän jäivät marjat vielä kitukasvuisiksi ja mauttomiksi, jospa ensi vuonna sitten! Tavalliset pensasmustikat taas maistuivat todella makeilta. Mansikkalajeista se myöhäissatoa tuottava on alkanut näin elokuun lopussa kypsymään ja onneksi saadaan kivasti marjaa aamujogurtteihin vielä parin viikon ajan. Muutama vuosi sitten istutettu kirsikkaluumupuu jatkaa kasvuansa ja tuuheutumistansa (siitä tulee jopa 4 m korkea) ja kuulemma on satoikäinen vasta 4-5 vuotta istutuksesta. Omenaa onneksi tulee ja kohta päästään leipomaan kauden ensimmäinen omenapiirakka ja nauttimaan mm. omenaranskiksista.

UUDET AURINKOTUOLIT – TOTTA VAI ENSI KESÄN UNELMAA

Miten siis kävikään niiden aurinkotuolien kanssa? Palataan asiaan ensi kesänä. Ei löytynyt baden badeneita korvaavia aurinkotuoleja. Kaikkea muuta siitäkin edestä. Olihan niitä tuoleja, mutta aina väärän värisiä, liian kovia, huonomallisia, kalliita tai epäilyttävän halpoja. Eli saivat vielä jatkoaikaa loppukesän nämä hyvin palvelleet ja eripariset lepohetken antajat ja auringonsäteiden taltioijat. Otetaan siis uusi etsintäkierros keväällä 2021. Nautinnollisia elokuun viimeisiä päiviä kaikille♥

Lue nämäkin

12 Kommenttia

Maria 18/04/2023 - 18:39

Upean näköistä! Onko Atlantic-katos ollut teillä talven pihassa? Houkuttaisi hankkia, mutta talvisäilytys mietityttää 😄

Vastaa
Beachhousekitchen 19/04/2023 - 09:17

Oi kiitos! On ollut kyllä ihan paras ostos pihaan, niin hyvä suoja oikukkaassa säässä ja eivät pehmusteet kastu. On ollut talvet pihalla (nyt oli jo kolmas talvi) ja säilynyt hyvin. On tärkeää, ettei lunta kerrostu liikaa katolle, ettei hajoa lasit. Itse varovasti lapiolla ja harjalla otan liian lumet pois ja hyvin on katto pitänyt. Itse katos oli kyllä hankala koota, vei siis aikaa, mutta on kyllä jokaisen euron arvoinen. Lämmin suositus hankkia kyllä omaankin pihaan!

Vastaa
Tiia 28/08/2020 - 18:27

Mikä ihana keidas ja täälläkin halutaan tuollainen allas. Omg noita herkkuja ja nyt tuli fiilis, että haluan pavlovaa ja myös noita teidän pitataskuja, nam.

Kivaa viikonloppua Heli. <3

Vastaa
Beachhousekitchen 30/08/2020 - 15:48

Kiitos.Ollaan kyllä nautittu pihasta ja sen eri osista ihan kybällä tänä kesänä. Herkkujakin mennyt ja grillikausi sen kun jatkuu!

Vastaa
Outi 27/08/2020 - 17:28

Teillä on kyllä aivan ihana takapiha! Näin jotenkin itseni tuolla sohvaryhmällä hörppimässä kylmää mocktailia ja kikattelemassa sinun kanssa :) Minä sain ihan unelmaiset aurinkotuolit entiseltä työkaverilta viime vuonna lahjaksi ja niistä onkin tullut tänä kesänä nautittua täysin rinnoin.
Ihanaa kesän viimeistä viikkoa sinulle Heli <3

Vastaa
Beachhousekitchen 30/08/2020 - 15:49

Kiitos <3 Eilen vielä nautin jäälattea tuolla "pesässäni", oi olsiipa vielä ensi viikolla kauniita aurinkoisia päiviä! Unelmaisten aurinkotuolien metsästys jatkuu täällä ensi keväänä, jospa sitten paremmalla onnella!

Vastaa
Tuuli - Lumo Lifestyle 26/08/2020 - 23:39

Tunnelmallinen piha, jossa on erilaisia soppia. Katos antaa kyllä paljon käyttömukavuutta. Vietimme useita kuumia päiviä ystävien puutarhassa, katos antoi suojaa kuumana porottavalta auringolta ja nyt kun käväisin viime viikonloppuna, katos antoi mukavasti sadesuojaa.

Kyllä ne baden badenien korvaajat vielä löytyvät, etsitte keväällä kun valikoimaa on runsaasti.

Vastaa
Beachhousekitchen 30/08/2020 - 15:50

Kyllä Suomen epävakaisessa säässä tarvitsee tuon katoksen! Kyllästyttiin niin kuskaamaan pehmusteita edestakaisin, nyt isompi pergola suojaa ja ei tarvitse joka sadetta varoa : )

Vastaa
Maarit / Sopusointuja 26/08/2020 - 21:34

Oi miten tunnelmallinen on tuo kuva missä on valot iltahämärässä! Katos tuo aivan käsittämättömän paljon lisää käytettävyyttä ja sen lisäksi kotoisan sopen. Uskon, että viihdytte tuolla niin hyvin. Niinkin pieni asia, kuin keittiöstä kulku suoraan terassille, on merkittävä. Tulee mentyä ulos enemmän ja useammin ja myös astioiden kantaminen on vaivattomampaa.
Meillä oli kymmenisen vuotta sitten mökillä myös tuoliprojekti ja tunnistan nuo mitä kerroit. Me löydettiin lopulta Ikeasta ihanat tuolit, mihin ollaan edelleenkin tyytyväisiä. Niissä on myös nukuttu muutamat nokoset auringon porotuksessa :)

Vastaa
Beachhousekitchen 30/08/2020 - 15:51

Oi täytyypä katsastaa teidän aurinkotuolit! Pitää muutenkin olla ajoissa ensi keväällä kun tulevat uudet mallistot, jos löytyisi ne meille sopivat : )

Vastaa
Peggy 26/08/2020 - 18:59

Teillä on ihanan iso terassi, jonne mahtuu vaikka mitä. Tuo katos on upea ja tuo taatusti helpotusta sateisiin päiviin. Kokonaisuutena kutsuva ja hyvällä silmällä taas kerran sisustettu <3

Me laitoimme tänä vuonna terassin huonekalut ja seinät uuteen uskoon, mutta arvaa? Emme ole viettääneet siellä kuin YHDEN päivän :D

Aurinkoisia loppukesän hetkiä <3

Vastaa
Beachhousekitchen 30/08/2020 - 15:57

Kiitos <3
No ehditte vielä vaikka syyskuisina viikonloppuina nauttia oman pihan rauhasta ja kauneudesta!
Tänne todella mahtuu kaikenlaista ja aina on jotakin vaiheessa, ensi vuonna jatketaan ideointia ja niiden aurinkotuolien etsimistä…

Vastaa

Kommentoi