Lempiravintola Gaijin & vieno toive Tomi Björckille!

by Beachhousekitchen

Yksi oma lempiravintola Helsingissä on modernia aasialaista keittiötä edustava BW-ravintoloiden (Tomi Björck & Matti Wikberg) vuonna 2011 perustettu Gaijin. Jos rakastaa mereneläviä, intensiivisiä korealaisia ja japanilaisia makuliemiä sekä erikoisuuksia, niin tämä paikka on niin koukuttava, että annoselämykset tulevat jopa uniin. Onpa noita mustakalan musteella värjättyjä rapusämpylöitä metsästetty Siperiasta asti jäähirviöiden takaa-ajamana…siis niissä unissa 😆

BW-ravintolat (Gaijinin lisäksi mm. Farang, Social Bulevard, Bronda) takovat melkoista tulosta. Oma toinen suosikkini on ihan ensimmäiseksi avattu Farang, noista uudemmista on hieman vaihtelevia kokemuksia. Björckin ja Wikbergin työlle kaikki gloria suotakoon ja nykyiset rikkaudet, takana on valtava työ ja hieman epäsuomalainen tarina intohimoisesta työnteosta, ‘ryysyistä’ moninumeroisiin pääomatuloihin ja varsin makeaan elämään.

Gaijin

BW-ravintoloiden menestys perustuu pitkälti tiettyyn kurinalaiseen kaavamaisuuteen, joka on alkanut asiakkaiden silmissä näyttäytyä liian selvästi joustamattomuutena sekä tehokkuuden (ja niiden voittojen) liiallisena korostamisena. Kattausajat ja pöydät ovat varattavissa alkamaan vain tiettyinä  aikoina. Näin maksimoidaan se että samalla hetkellä ravintolassa aterioivat, jotka syövät samoja ruokalajeja tai maistelumenuja, saavat annoksensa prikulleen samaan aikaan ja keittiöhenkilökunnan ja tarjoiluväen työ menee tehokkaasti ns. aalloissa.

Kun annokset ovat vielä jaettavia (tai niitä kovasti suositellaan sellaisina nauttimaan), tarjoilijoilta jää pois annosten henkilökohtainen jakaminen syöjille sekä selostaminen. Kun BW-ravintoloihin tulee syömään, saa heti ulkoa opitun tietopaketin, kuinka ideaali asiakas heillä toimii. Eikä tässäkään mitään vikaa ole. Saahan täällä tilata vaikka yhden oman annoksen, jos ei halua jakaa. Kunhan ei jaksa välittää henkilökunnan olankohautuksista tai huokauksista, kun iloinen naisseurue haluaa jokainen tilata juuri omat annoksensa ja tietysti erillisillä laskuilla. Näin meillä oli pari viikkoa sitten, kun nautimme vilkkaasta perjantai-illasta Gaijinin herkkujen äärellä. Alla olevat kuvat ovat silloiselta menulta, joitakin muutoksia on sen jälkeen tullut, mutta onneksi ainakin nuo mustat höyrytetyt guo baot löytyvät vielä listalta.

Kun ravintola on huippusuosittu ja sijainti kalleimmissa kortteleissa, on tietysti miinoitettava jokainen neliö istumapaikoille. Pöydät ovat jopa liian vieri vieressä ja harmi, että supatuskin kuuluu n. 40 cm päähän lähipöytään. Viimeksi isommalla seurueella täällä vierailleena, saimme hyvän ikkunapöydän ja tätä ongelmaa ei ollut. Jos olisin tänne romanttisia treffejä suunnittelemassa, niin silloin ehkä kannattaa keskittyä vain syömiseen ja jättää juttelu, hempeily ja henkilökohtaisten asioiden puinti toisiin mestoihin.

Oppikirjamaisesti noudatetaan myös sääntöä suositeltavista viineistä, asiakashan ei ota koskaan halvinta eikä kalleinta. Suositellaan siis keskihintaista, täällä se on n. 70 euron viini, jossa paras kate, sama viini Alkosta päälle 15 euron. Fiksusti taas poimittu siltä näin teet tulosta -listalta.

Mutta se ruoka, sitä jaksan vaan ylistää ja varsinkin näitä alla olevia suosikkejani kerta kerran jälkeen. Aiheuttavat vakavaa riippuvuutta ja toimivat täydellisesti ainakin omassa makumaailmassani. Ja näiden herkkujen vuoksi jaksan kestää nuo edellä mainitut ja hieman läpinäkyvät liikatehokkuuden vaivat ja ilmentymät. Valitusvirrestä siis pieneen toiveeseen!

Dear Tomi, kun tulet takaisin maailmalta uutta oppineena, niin anna meille sieltä Australiasta uusi henkäys rentoutta ja jotakin ihan uutta. Liittyisikö se konseptiin, palveluun tai johonkin muuhun? Jaksan kaikesta kritiikistäkin huolimatta hehkuttaa näitä suosikkiannoksiani. En ole ilmaista illallisista tai lounasta teillä kertaakaan nauttinut ja aidosti kerron näiden annoksienne olevan omilla TOP-listoilla vahvoilla, mutta olen myös huolissani jatkosta. Pidättehän tason ruoassa korkealla ja annoskoot mieluummin kasvaisivat kuin kutistuisivat. Kun annokset kootaan noista halvemmista ruhonosista ja aineksista, niin yllättäkää niillä runsaammin.

Antakaa henkilökunnallekin joskus mahdollisuus yllättää. Ei aina niitä samoja litanioita, ei haittaisi vaikka ei aina menisi oppikirjan mukaisesti.

Ja älä missään nimessä hylkää meitä, vaan pidä Suomen lippu korkealla ja ravintolasi täällä hyvässä kuosissa jatkossakin, vaikka ne nyt taitavatkin olla enemmän Matin omistuksessa. Koko tiimille mahtavia uusia tuulia & tulevaisuutta!

T: minä &  moni muu

Gaijin

Vihersimpukka, sitruuna-shisodressing ja tomaatti-jalopenosalsaa (yllä).

Pork bun – höyrytetty sämpylä, jossa possunkylkeä, kimchimajoneesia ja pikkelöityä kurkkua (alla).

Gaijin

Rapeaksi paistettua pehmeäkuorista taskurapua, höyrytettyä mustekalanmusteleipää sekä red dragon -majoneesia (kuva alla). Ilmoittaudun heti mukaan, jos joku syöntikilpailu järjestetään…Näiden suhteen vatsani on pohjaton!

Gaijin

Valikoituja Wonton -nyyttejä ja dim sumeja. Tässä mm. kimchillä maustettuja possu- ja rapu wontoneita, pehmeällä bataatilla ja tofulla täytettyjä dim sumeja. Ja kaikki nämä vain itselleni…All By Myself

Gaijin

Taivaallista jättikatkarapua!

gaijin

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

10 Kommenttia

Emmi Mikkola 25/11/2015 - 20:27

Hei! Täällä toinen monen monta Gaijinin menua kolunneena annan vinkin: mikäli seurueen koko on max 4 henkeä, pyri varaamaan Gaijinista loungen puolelta pöytä, näin naapurit on väistämättä vähän kauempana, saat istua aina ikkuna pöydässä ja koska olet juuri saapunut toiseen kattaukseen, on sinulla aikaa istua vaikka klo 24 saakka 😀 Sama pätee myös Sossuun, jota fanitan yhtä paljon kun Gaijinia.

Vastaa
beachhousekitchen/Heli 26/11/2015 - 15:01

Kiitos vinkistä! Pitää muista tuo lounge ja varaus seuraavan kerran sinne : )

Vastaa
Terhi Kananpoikien Bistro 10/11/2015 - 10:01

Taidan olla yhtä hulluna Gaijinin ruokiin, etenkin alkuruokiin kuin sinäkin.:-) Mutta tuon muunkin kirjoittamasi voi kyllä allekirjoittaa. Tehokkuus puskee ikävä kyllä tämän kaiken ihanan ruokanautinnon kylkeen. Toivottavasti toiveesi kuullaan. 🙂 Ihanaa viikon jatkoa!

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 10/11/2015 - 19:56

Kiitos, herkullista viikon jatkoa myös bistroon! Rakastan alkupaloja ja -ruokia, Gaijin siitä syystä täydellinen minulle. Tehokkuudelle kaipaamme vastapainoksi rentoutta ja aitoutta…toivottavasti meitä faneja vielä kuullaan ; )

Vastaa
Outi 09/11/2015 - 17:23

Voi miten herkullisen näköisiä nuo mykyt on!
Mukavaa alkanutta viikkoa ja toivotaan, että terveiset menee Tomille perille 🙂

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 09/11/2015 - 21:29

Ihanaa viikkoa sinnekin. Nämä mykyt sulavat suussa…: ) ja Tomille terkkuja Australiaan!

Vastaa
Tiia K 09/11/2015 - 12:01

Ooh noita annoksia, mutta hmpphhh…15e viini, 70e… Omg… Mustat sämpylät, wau. <3

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 09/11/2015 - 21:31

Nämä sämpylät on värjätty mustakalan musteella, ei se oikein maistu läpi mutta tekee näistä jotenkin mekeen näköisiä! Ylihinnoitellut viinit…ei kiva ollenkaan! Herkullista uutta viikkoa : )

Vastaa
Lumo 09/11/2015 - 11:11

Gaijnissa söin viime talvena isolla seurueella ja silloin en muista että konseptiajattelua olisi niin kovin painotettu vakka muistan annosten jakamisesta olleen puheen. Ruoka oli herkullista.

Brondan lounaalla konseptin korostaminen oli jopa tuskallisen yksityiskohtaista. Kun ilmoitin tarjoilija vetäessä henkeä monologin välissä että konsepti on tuttu ja olemme jo selvillä siitä mitä tilaamme, hän silti halusi viedä puheensa loppuun, Tarjoilijoille soisi sallittavan tilanneherkkyyttä, oman persoonan sopivaa, luontaista esilletuontia ja asiakkaiden arvostamista. Nyt jäi tunne, että tarjoilija olisi voinut olla kuka tahansa, joka oppii litanian ulkoa ja asiakkaankin on vain tyydyttävä osaansa konseptin palasena.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 09/11/2015 - 21:38

Tilanneherkkyyttä toivomme peliin Gaijinissakin! Vaikkei kasvoja muistaisikaan, niin silti myyntipuheen voi heti keskeyttää jos paikka ja konsepti asiakkaille tuttuja : ) Ruoka täällä on kyllä vielä Helsingin parhaimpia…ihanaa viikkoa Lumon blogiin!

Vastaa

Kommentoi