Parmankinkku, se aito ja mitä kuuluukaan Hakaniemen kauppahalliin?

by Beachhousekitchen

Aito parmankinkku valmistetaan ammattitaidolla ja tietyn protokollan mukaisesti Parman seudulla Italiassa. Kun kinkun kyljestä löytyy kruunumerkki, on se osoitus aitoudesta ja vähintään 12 kuukauden kypsytysajasta. Parmankinkkuun ei lisätä mitään muuta kuin suolaa ja maku syntyy puhtaasti sianlihan, suolan ja ilman yhteisvaikutuksesta. Siis lisäaineetonta ja 100%:sti aitoa lihaa!

Roiniset Oy

Itse olen parhaimmat parmankinkut syönyt juuri Italiassa ja ihmetellyt sitten Suomessa, mikseivät valmiissa pakkauksissa olevat parmankinkkusiivut maistu yhtä hyvältä. Sain ihan käytännön oppia asiaan, kun Italiassa toimiva osakunta Consorzio del Prosciutto di Parma* pyysi minua tutustumaan heidän pitkän linjan jälleenmyyjäänsä Hakaniemen hallissa, josta sitä aitoa ja oikeasti hyvänmakuista parmankinkkua saisi! Jokaiselle asiakkaalle paikan päällä siivutettuna, ilman kuivuneita siivuja tai makuvirheitä. Pakkasin siis kameran ja muistilehtiön mukaan ja aikaisin eräänä lauantaiaamuna suuntasin askeleeni kohti Helsingin Hakaniemeä.

Hakaniemen kauppahalli

Nyt kun ex-cityihminen on jo 10 vuotta asustanut maaseudulla, kauppahalli on jäänyt hieman etäiseksi. Olikin siis aika käydä kierroksella Helsingin perinteikkäässä Hakiksen Kauppahallissa! Aika nopeasti sisään astuttuani tuli nostalginen fiilis: hitaasti käynnistyvä lauantaiaamu, aikaisin liikkeellä olevat kanta-asiakkaat ja huumaava hallin herkkujen tuoksu! Kello kahdeksan jälkeen ei ole vielä tungosta, käytävillä mahtuu liikkumaan mukavasti ja on kiireetön hetki istahtaa alas nauttimaan kuppi kahvia ja lehtevä croissant. Hakaniemen kauppahalliin kannattaa suunnata siis heti aamusta, iloiset kasvot tervehtivät jokaista asiakasta ja kaupanteon lomassa saa monta hyvää ruoanvalmistusvinkkiä!

Hakaniemen kauppahalli

Sain koordinaateiksi perheyritys ja lihakauppa Roiniset Oy:n, jossa itse kauppias Ismo Roininen poikansa Jaanin kanssa oli käynnistelemässä vilkasta lauantain kauppapäivää. Italialaisten delituotteiden maahantuoja Roiniset Oy on perustettu jo vuonna 1977 ja olipa mielenkiintoista seurata sivusta, kuinka kauppaa tehdään vuonna 2015. Ihan samoin periaattein kuin on kuulemma aina tehty. Asiakasta palvellaan henkilökohtaisesti, annetaan tuotesuosituksia, maistetaan tuotteita (ei siis tarvitse ostaa sikaa säkissa – jännityksellä) ja palvelukulttuuri kukoistaa kyllä ihan täydellä ammattitaidolla suitsutettuna. Kauppiaana olo on elämäntyyli, ei niitä lomia liikoja pidellä ja joka lauantai ollaan asemissa!

Hakaniemen kauppahalli

Kun sitä ulkomailla aina suuntaa ensiksi kauppahalleihin ja valitsee tiskeiltä maistuvia kerta-annoksia, niin miksei sitä samaa tekisi myös kotimaassa. Tuotteita voi ostaa vaikka sen muutaman siivun, kokeilla eri makuja (esim. kahta eri salamilaatua…tryffelisalamia vähän ja sitten luomuakin muutama siivu) ja kattaa sitten pöytä kotona täyteen uusia makuja ja maistiaisia. Roinisille on tärkeää että tuotevalikoimasta löytyy mahdollisimman lisäaineettomia tuotteita ja luomuakin mm. toscanalaista luomusalamia.

Hakaniemen kauppahalli

Innostuin tästä parituntisesta kokemuksesta niin, että kauppalista on jo valmiina moneen pikkujouluillanistujaisiin liittyvään tarjottavaan, jotka löytyvät ainoastaan kauppahallista. Ja oli aika mielenkiintoista kuulla, miten moni onkaan jo korvannut uunissa paistettavan kinkun juuri näillä parmankinkuilla. Maut muuttuvat ja onneksi on valikoimaa, josta jokainen löytää omat suosikkinsa.

Roiniset Oy

Consorzio del Prosciutto di Parma -tuottajajärjestö valvoo aitojen parmankinkkujen tuotantoprosessia ja myöntää vain tarkastuksen läpäiseville tuottajille kultaisen herttuankruunumerkin. Suosittelen käymään Roinisten tiskillä ja pyytämään maistiaiset aidosta parmankinkusta! Parmankinkku sopii hyvin antipastoksi, salaatteihin, pizzan päälle ja yllättävän hyvä makuelämys syntyy kun parmankinkun yhdistää makeisiin Madeleine -leivoksiin yhdessä kirsikkatomaatin ja basilikan kanssa. Syntyy ainutlaatuinen, suolaisen ja makean yhdistävä cocktailpala!

Hakaniemen kauppahalli

Parmankinkku

Piemontelaisesta tuoreesta kananmunasta tehty kuivapasta on kaupan suosituimpia pastoja ja maistuu jopa paremmalta kuin tuorepasta. Valmistin tästä pastasta kotona yksinkertaisen lounaan, tilkka pestoa ja appelsiinilla maustettua oliiviöljyä ja avot…tuli kyllä loistava lounas! Ammattilaistenkin suosimat aidot ’00’-pizzajauhot löydät täältä Roinisten delistä.

Hakaniemen kauppahalliTäältä löytyy myös laktoositon ja gluteeniton Mix for pizza -pizzajauho (kuva alla), jota Jaani oli testannut gluteenittomaan pizzaan, lopputulos oli ollut todella rapea! Laadukkaat (neljä tähteä HS:n testissä saaneet) Cirionin tomaattikastikkeet saat myös täältä. Ystävällinen ja palveleva delikauppa, suosittelen lämpimästi!

muut tuotteet

Roiniset Oy

Hakaniemen kauppahalli

Ma-Pe 8-18
La 8-16

*Kaupallinen yhteistyö

With ♥ from beach house kitchen

 

Lue nämäkin

9 Kommenttia

Salamiragu ja pasta, NAM! | Beach house kitchen 22/11/2015 - 16:31

[…] ragu on oikea lohturuokien äiti, jolle paras seuralainen on laadukas pasta. Kun löysin uuden lempikaupan Hakaniemen hallista, on meillä syöty laatulihoja ja salameita siitä […]

Vastaa
Jael 15/11/2015 - 19:22

Kauppahallit ovat ihania ja Hakaniemen halli on suosikkini, kävin jo siellä tällä visiitillä. Roinisen tuotteet ovat hyviä, tiedän koska lähellä oleva ystäväni on heidän asiakkaansa. Veljeni muuten maahantuo myös aitoa Parmankinkkua sekä muita italialaisia tuotteita:tosin ne menevät ravintoloihin eikä vähittäiskauppaan. Poikkeuksena on Bulevardin Casa Italia, josta niitä voi ostaa kotiinkin

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 15/11/2015 - 21:22

Sitä niin unohtaa kauppahallien olemassaolon, nyt taas on käyty useamman kerran! Roinisten yrittäjäperhe oli kyllä symppis tapaus, oli kiva kuulla tarinaa tuotteiden noutoreissuista Italiaan ja heidän filosofiastaan hankkia todella laadukkaita tuotteita, joita voi hyvin mielin suositella asiakkaille!

Vastaa
Tiina Varjus 15/11/2015 - 19:11

Rakastan kauppahalleja. Niissä on niin tunnelmaa <3

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 15/11/2015 - 21:24

Ja loistavaa asiakaspalvelua. jota on niin kaivannut! Tulee vaan hyvä mieli, kun saa asiantuntevia neuvoja tuotteiden käyttöön ja löytyy uusia suosikkeja…; )

Vastaa
Mika/Voita ja Suolaa 13/11/2015 - 23:40

Parmankinkku voi “hyvällä säkää” olla jopa suomalaista lihaa vaikka ei heti uskoisi. Sattuneesta syystä tiedän ,että myös Suomesta viedään Italiaan kokonaisia kinkkuja 😉

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 15/11/2015 - 07:03

Ahaa…tämä onkin ihan uutta tietoa! Sinänsä siinä kai ei mitään huonoa ole, tärkeintä tuossa on se kypsytysaika ja lisäaineettomuus.

Vastaa
Tiia K 13/11/2015 - 20:34

Kauppahalleissa on ihanaa. Viime aikoina tullutkin käytyä molemmissa, niin Hakiksessa kuin etelä-rannassa. 🙂 Loistava parmankinkku on vaan loistokasta herkkua. <3

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 13/11/2015 - 20:51

Ja aivan liian harvoin tulee käytyä! Tunnelma on niin ainutlaatuinen että ryhdistäytymisliike on tarpeen. Löysin niin monta uutta lempituotetta, jotka vain täältä löytää, joten halliin taas täyteostoksille! Ja tuota parmankinkkua suosittelen maistamaan, niin hienostunut ja itselle sopiva mieto maku.

Vastaa

Kommentoi