Tunisialainen kuhatagine ja kookos-ohrarisotto

by Beachhousekitchen
2 Kommenttia

Tunisialainen kuhatagine voi kuullostaa eksoottiselta, mutta ‘suomennettuna’ kyse on chiliä, valkosipulia ja tomaattia sisältävästä harissatahnasta, joka maustaa kuhan lihasta tehdyt kalapullat. Taginen siitä tekee valmistuksessa käytetty savipata, jossa kypsentäminen tekee ruoasta erityisen maukasta. Koska kalapullat eivät vaadi pidempää haudutusta, tämä ruoka onnistuu myös tavallisessa haudutus- tai wokkipadassa valmistettuna.

Meri ei ole ollut antelias kalan suhteen tänä vuonna, mutta onneksi Järvi-Suomesta ainakin kuhaa on noussut reilusti. Kiitos äiteen tuliaisten, kuhaa löytyy pakastimesta nyt monta kiloa! Lopussa muutama kuva mereltä ja viime viikon kalastusreissulta, jonka ainoita saaliita olivat raitis ilma ja pisamat.

Tuore kala on parasta nopeasti paistettuna ja suolalla maustettuna, mutta kun kyse on pakastetusta kalasta, niin silloin tykkään lähteä maustamaan sitä eri tavoin ja kokeilla erikoisempiakin reseptejä. Mausteinen, maidoton ja gluteeniton kuhatagine hautuu lempeässä tomaattikastikkeessa ja saa lisukkeen ohrasuurimoista tehdystä risotosta. Jos haluat kokonaan gluteenittoman version, vaihda ohrasuurimot risottoriisiin. Kookosmaidossa haudutettu ohrarisotto ei varsinaisesti taida ihan Lähi-idän ruokaa olla, mutta mielestäni sopi hyvin taginen seuraksi. Ohrasuurimot ovat aika vahvan makuisia itsessään, joten kookoksen maku jäi aika miedoksi, tämä siis tiedoksi, jos et ole niin kookoksen ystävä.


beach house kitchen

beach house kitchen

 

Ainesosat:

TUNISIALAINEN KUHATAGINE, 4-5 annosta, maidoton, gluteeniton

500 g valkoista kalaa esim. kuhaa

1 sipuli

2 valkosipulin kynttä

1 rkl harissatahnaa

1 tl juustokuminaa

1 1/2 tl suolaa

1 dl tuoretta persiljaa

1 dl tuoretta korianteria

1 kananmuna

öljyä paistamiseen

 

TOMAATTIKASTIKE

2 rkl öljyä

1 iso sipuli

2 valkosipulinkynttä

800 g tomaattimurskaa

1 dl vettä

 

KOOKOS-OHRARISOTTO

4 dl vettä

2 dl esikypsennettyjä kokonaisia ohrasuurimoita

2 tölkkiä kookosmaitoa (á 400 ml)

suolaa

Ohje:

Silppua sipulit ja hauduta niitä öljyssä, anna jäähtyä. Pilko kalafileet pienemmiksi, lisää kulhoon lisäksi kaikki yrtit, mausteet, kananmuna sekä sipulisilppu. Aja teho- tai sauvasekoittimella sileäksi. Anna maustua muutama tunti kylmässä. Muotoile taikinasta pullia ja paista niihin pinta pannulla. Laita puolikypsät pullat hautumaan tomaattikastikkeeseen n. 20-25 minuutiksi.

Tomaattikastike: Silppua sipulit ja hauduta niitä parin minuutin ajan miedolla lämmöllä. Lisää tomaattimurska ja vesi. Anna hautua ohrarisoton valmistumisen ajan. Lisää kalapullat puolivälissä valmistumista kastikkeeseen ja anna miedolla lämmöllä hautua kypsiksi.

Ohra-risotto: Kiehauta vesi, lisää ohrasuurimot ja anna veden imeytyä. Lisää kookosmaito ja anna kypsyä n. 45 minuuttia välillä sekoittaen. Anna vielä hautua miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.  Mausta lopuksi suolalla. Tarjoiluun tuoretta persiljaa ja korianteria!

 

beach house kitchen

beach house kitchen

beac house kitchen

beach house kitchen

With ♥ from beach house kitchen

Lue nämäkin

2 Kommenttia

Outi 31/08/2015 - 12:18

Täähän voisi olla vain Afrikkalainen tagine. Ohraahan käytetään Keski- ja Etelä-Afrikassa.
Tässä on siis edustettuna enemmänkin Afrikan maita.

Vastaa
Heli-Hannele/Beach house kitchen 31/08/2015 - 15:08

No niinpä voisikin! Jostain nettiä selatessa jäi tuo mieleen tunisialainen harissapata, joten sillä nimellä mentiin tällä kerralla : ) Afrikkalaiset mausteet sopivat hyvin kirpsakkoihin syyspäiviin, monta reseptiä tulossa blogiinkin!

Vastaa

Kommentoi