Jamie Oliver hujauttaa pizzataikinaansa reilun kourallisen mannaryynejä (suurimoita) täydellisen rapeuden saavuttamiseksi, vinkkasi minulle ystävättäreni Lontoossa asuva tytär. Tätähän piti heti kokeilla. Nykyään kun leivon pizzaa, annan taikinan seistä jääkaapissa ainakin yön yli, joskus parikin päivää. Pohjasta tulee todellakin rapsakampi eikä se aiheuta vatsakipujakaan. Pohjan paistamiseen tavallisessa uunissa ehdoton on pizzakivi. Laita kivi uuniin maksimilämmöille ja kaulitse pizza leivinpaperin (tarkista että sen lämmönkesto vähintään 250 astetta) päällä, joka on helppo sujauttaa kuuman pizzakiven päälle. Näiden isompien lankkupizzojen paistamiseen laitoin uuniin kaksi pizzakiveä, joiden päälle soikeanmallinen pizza istui paremmin.
Kevään kunniaksi ja pääsiäisen juhlistamiseksi pizza sai hieman värejä ja tietysti kauden kasviksia täytteiksensä. Perinteisen tomaattikastikkeen sijaan pizzan pohjalle levitetään porkkanapyree. Tämän kasvispizzan täytteinä on parsaa, briejuustoa, hillottua punasipulia sekä pistaasipähkinöitä – erikoisempi yhdistelmä, mutta jälleen kerran maistui jopa vannoutuneille lihansyöjille.
Iloista pääsiäistä ja herkkuhetkiä!
PIZZAPOHJA
2 lankkupizzaa
4 dl haaleaa vettä
11 g kuivahiivaa
1 tl hunajaa
2 dl mannasuurimoita
5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1/2 dl öljyä
Sekoita jauhot ja mannaryynit. Lisää kädenlämpöiseen veteen 1 dl jauhoseosta, johon on sekoitettu kuivahiiva ja lisää veteen myös hunaja. Anna kuplia viiden minuutin ajan. Lisää nesteeseen alustaen koko jauhomäärä, öljy ja lopuksi suola. Anna kohota vähintään tunti. Itse laitan taikinan jääkaappiin ja annan sen olla siellä yön yli. Ota taikina kohoamaan huoneenlämpöön paria tuntia ennen leipomista.
TÄYTTEET
nippu parsaa
150 – 200 g briejuustoa
kourallinen pistaasipähkinöitä
2 punasipulia
300-400 g juustoraastetta
oreganoa ja timjamia
mustapippuria
Keitä tai paista pannulla kuoritut parsat. Leikkaa briejuusto ohuiksi siivuiksi. Murskaa pistaasipähkinät. Hilloa punasipulit alla olevan ohjeen mukaan.
HILLOTTU PUNASIPULI
2 punasipulia
1/2 dl vettä
2 rkl etikkaa
1/2 dl hillosokeria
mustapippuria ja ripaus suolaa
Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Sekoita hillosokeri kiehuvaan veteen, lisää etikka ja punasipulisiivut. Anna keittyä noin 10-15 minuutin ajan, kunnes seos on sakeutunut. Jäähdytä ja mausta.
PORKKANAKASTIKE
1/2 kg luomuporkkanoita
1 sipuli
hunajaa
timjamia
suolaa
Pilko porkkanat pieniksi lohkoiksi ja keitä yhdessä sipulin kanssa kypsiksi. Lisää mausteet ja aja sauvasekoittimella sileäksi. Levitä pyree kaulitun pizzapohjan päälle. Lisää juustoraaste. Levitä hillotut sipulit, parsat ja briejuustosiivut pohjan päälle. Paista 250-asteisessa uunissa n. 10 minuutin ajan. Ripottele valmiin pizzan päälle murskatut pistaasipähkinät, timjamia ja oreganoa. Mausta mustapippurilla makusi mukaan.
With ♥ from beach house kitchen
20 Kommenttia
Jostain syystä.komnenttini ei tullutkaan ränbe aiemmin. Ihanan näköinen pizza, tulee ihan nälkä. Itsekin olen käyttänyt aina mannaryynejå pizzassa,mutta taikinan alla Opin sen muistaakseni tutulta kahvilapitäjältä täällä.,ja kerran postasinkin siitä. Ihanaa pääsiäisen aikaa Heli 💚
Kiitos, pizzaa tulikin tehtyä lohitäytteillä pääsiäisen aikana. Juu, tuostakin pizzametodista olen kuullut, että taikinan leipoutuu hyvin juuri mannaryyneillä – täytyypä kokeilla!
Ihanan näköinen pizza💚Itsekin laitan aina msnnaryynejä, taikinapohjan alle, opin sen eräältä täkäläiseltä tutulta, ja kerran postasinkin siitä, tosiaankin tuo sitä rapeutta pohjaan.Tykkään just sellaisista ohuehkoista ja rapeista pizzapohjista🍕
Oikein ihanaa pääsiäisen aikaa Heli 💚
[…] Lähestyvä parsakausi varmasti houkuttelee kokeilemaan tätä herkullista ja värikästä kasvispizzaa! […]
Miten punasipulikin voi olla niin hämmentävän kaunista. Näyttää mielettömän hyvältä ja pizzaan sopii pähkinät älyttömän hyvin. Aurinkoa päivään <3
Rakastan punasipulia! Miten se sopiikaan mm. pizzaan ja blineille? Antaa kauniin värin ja tekstuurin!
Näyttää hyvältä.
Pizzassa tärkeintä onkin onnistunut pohja ♡
Juuri näin! Täytteissä less is more, mutta pohjaa voi kohotella useammankin päivän!
Vau, mitkä täytteet! 🙂
Kiitos, keväiset ja värikkäät…tykkäsin kovasti!
Herkullisen näköinen pizza. Kyllä se niin on, että tuo pizzakivi vain on hankittava… 🙂
Kyllä se kannattaa ehdottomasti hankkia. On monikäyttöinen ja onpa siinä paistettu rieskat, tortillat ja muhkea leipäkin!
Kiitos tuosta mannaryyni-vinkistä! Otan käyttöön 🙂
Tulee kyllä mahtavan rapsakka pohja, mitä olisikaan keittiömaailma ilman Jamieta..; )
En ole koskaan laittanut pizzakiven päälle leivinpaperia. Käytätkö sitä siis suojaamaan vai mikä ajatus sen takana?
Pizzataikina on vaan helpompi käsitellä jos alla on leivinpaperi (koska tykkään jättää taikinan löysemmäksi)..Jos toivomusten mukaan pitää olla runsaammin täytteitä niin sitten ehdottomasti leivinpaperi alla… Jos teen minipizzoja niin sitten lastalla suoraan pizzakivelle! Meillä mennään vähän sen mukaan miten paljon halutaan pizzaan täytteitä…; )
Ihanan näköinen pohja tuossa pizzassa!
Kiitos! Mannaryynit rules! Enpä olisi uskonut, kannattaa kokeilla. Ihanaa pääsiäistä!
Mielettömän hyvän näköinen pizza. Jamie laittaa myös pastataikinaan mannaryynejä! Kokeiltava on, vielä ei oo ehtiny!
Oi kiitos! Jep, seuraavan kerran niitä pastataikinaan, kiitti vinkistä!